PRAGMATISK: SV-nestleder og barneminister Audun Lysbakken er klar for å kompromisse om kontantstøtten. Foto: Tore Kristiansen/ VG

SV freder kontantstøtten

... men Lysbakken vil kutte den for toåringer

Barneminister Audun Lysbakken varsler fjerning av kontantstøtten for 2-åringer fra neste høst. Til gjengjeld kan SV frede kontantstøtten for de minste.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Vi vil gå inn for å kutte kontantstøtten for toåringer fra høsten 2012. Det vil koste en del penger, fordi vi da trenger flere barnehageplasser. Men den prioriteringen er vi klare for å gjøre, sier Lysbakken til VG.

Kontantstøtten ble innført av den KrF-ledede sentrumsregjeringen i 1999 - til ville protester fra SV.

Har du tips om norsk politikk? Tips VG Netts samfunnsjournalister her

Kompromiss

- Selv om vi fortsatt er prinsipielt imot kontantstøtten, kan det likevel være fornuftig å ha en ordning for ettåringene, sier Lysbakken, og viser til at mange foreldre med barn født sent på året ikke får barnehageplass i det ordinære opptaket.

Han åpner nå for et kompromiss med Sp om saken. Liv Signe Navarsetes parti, som har vært varme forsvarere av ordningen, ønsker å bruke pengene som går til toåringene til å øke støtten til ettåringene.

- Signalet fra Sp om at de er villige til å gi seg på spørsmålet om støtte til toåringene, er viktig. Vi er beredt til å bli enige med dem om en ordning som både vi og Sp kan leve med. Da må vi gi litt alle sammen, sier Lysbakken.

LES OGSÅ: Halvorsen sabler ned Frp-forslag om barnepasslønn

- SV-seier

Dermed kan radikaleren Lysbakken bli barneministeren som bidrar til den endelige fredningen av Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Hauglands prestisjeprosjekt fra 1990-tallet.

- Det hadde du kanskje ikke sett for deg?

- At vi nå bygger ned kontantstøtten, er en stor seier for SV, for det har vi jobbet med i årevis. Dette er kanskje ikke en perfekt løsning, men det er definitivt bedre enn slik det er i dag, sier han.

En løsning som nå synes høyaktuell, er å innføre ulike satser der de aller yngste barna får høyere støtte enn de som nærmer seg toårsdagen. Dette har Sp-leder Navarsete foreslått.

- Vi er villige til å gå i diskusjon om differensiering av satsene. Men vi må finne en balanse der vi tar hensyn til foreldrene som ikke har barnehageplass til de yngste barna, samtidig som vi ikke har en så høy kontantstøtte at vi ikke lykkes med å få innvandrerkvinner ut i jobb, sier SV-nestlederen.

LES OGSÅ: Lofoten-effekt på ny SV-måling

Ingen støtte selv

- Du har nettopp vært i pappaperm. Har dere selv tenkt å benytte dere av kontantstøtten?

- Det har ikke vært aktuelt for oss. Men det er viktig å si at selv om SV alltid har vært imot kontantstøtten, har vi aldri fordømt dem som har benyttet seg av den, sier Lysbakken.

Han vil bruke SV-landsmøtet denne helgen til å fortelle hvordan han skal integrere innvandrerkvinnene i norsk arbeidsliv.

- Det er helt avgjørende både for integreringen og for å bekjempe barnefattigdommen. Kontantstøtten står i veien for minoritetskvinners yrkesdeltagelse, men hvis vi avvikler den for toåringene, begrenser vi skadevirkningene, sier Lysbakken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder