GLEDER SEG: Minister for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland. Foto: Scanpix

50 prosent flere vil bli lærere

Årets søkertall til høyere utdanning viser at om lag 50 prosent flere vil bli lærere i år enn for bare tre år siden. Også økonomifag, IT-fag og idrettsfag er svært populære.

Artikkelen er over ni år gammel


Onsdag ble årets søkertall kjent. Tallene viser at søkningen til lærerutdanningene fortsetter å øke. De siste årene har myndighetene satset stort med lærerrekrutteringskampanjen «Har du det i deg?». Fra 2008 til 2010 økte antall søkere med 42 prosent. Årets tall viser en økning på ytterligere 5,8 prosent, noe som innebærer en økning på rundt 50 prosent på tre år.

Årets tall fra Samordna opptak viser at totalt 108.605 personer har søkt om opptak til høyere utdanning. Det er om lag 5 prosent flere enn i fjor. Fortsatt er det flere kvinner enn menn som søker om opptak. Blant søkerne er 59,3 prosent kvinner og 40,7 prosent menn.

Tallene viser at utdanningene med størst økning i år er økonomi og administrasjon (+ 12,9 prosent), informasjonsteknologi (+ 12,2 prosent), idrett (+ 16,9 prosent) og samfunnsfag (+ 10,4 prosent).

Blant fagene med størst økning i søkertallene er også realfag, som har en økning på 8,6 prosent sammenlignet med i fjor.

Minister: Gledelig

- Den tydelige økningen i søkningen til realfag er det absolutt mest gledelige ved årets søkertall, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) og legger til om lærerne:

- Dette er en formidabel økning. I 2008 var læreryrket dårlig ansett og ofte dårlig omtalt. De siste tre årene har mange vært med på å snu denne trenden. Vi ser at statusen til læreryrket er i ferd med å øke, og det gir en positiv virkning

Søkertallene viser en økning for mange av høyskolene utenfor de store byene.

- Det er i år relativt sett mindre økning i søkertallene i de største byene. Det betyr at institusjonene i distriktene har utviklet gode studietilbud som søkerne ønsker, sier Aasland.

Hun er svært fornøyd med at lærerjakten har gitt resultater.

- For å følge opp den økte søkningen, har vi i 2011 øremerket 375 nye studieplasser til lærerutdanningene , sier Aasland., sier Aasland.

- Vil gi løft til førskolelærerne

Nå håper Aasland at førskoleutdanningen kan få et tilsvarende «lærerløft». For selv om det skrikes etter barnehagepedagoger over hele landet, lokkes få til yrket. I år er det registrert 3.050 søkere til 2.516 plasser, det vil si omtrent samme søkning som i fjor.

- Det er viktig for regjeringen at flere søker seg til førskolelærerutdannelsen, så vi kan fylle alle våre barnehager med godt kvalifiserte personale. Vi har en stor utfordring her, fastslår Aasland.

Hun utelukker ikke at potensielle førskolelærere skal lokkes til yrket med samme typer reklamekampanjer som ble gjort lærerutdanningen til del. De siste tre årene har regjeringen brukt 20 millioner kroner på nyskapende og interaktive rekrutteringskampanjer til læreryrket.

- Vi vurderer det, men det første vi nå gjør, er å bedre kvaliteten på utdanningen. En evaluering har vist en del mangler både når det gjelder pedagogikkfaget, praksis og det at utdanningen er litt sprikende de ulike fagstedene imellom, sier hun til NTB.

- Styrer ikke over lønnen

- Lav lønn er noe som ofte trekkes fram for å forklare hvorfor få vil bli lærere og førskolelærere. Er det ikke først og fremst her man bør gjøre noe?

- Det er et område jeg ikke styrer over. Det vi kan gjøre er å bedre utdanningen slik at disse gruppene står bedre rustet til å kreve høyere lønn. Og det håper jeg de får, for det fortjener begge disse yrkesgruppene, sier Aasland.

Les også

 1. Kjemper mot Kristins økte krav til lærernes kompetanse

  Regjeringen vil ha slutt på at musikklærere stepper inn i mattetimene, og at mattelærere vikarierer i norsk.
 2. Kjemper mot økte krav til lærernes kompetanse

  Kommune-Norge er sterkt kritisk til at regjeringen vil skjerpe kravene til hvilke lærere som kan få undervise i enkelte…
 3. Flere unge snuser på læreryrket

  Søknadsfristen for høyere utdanning går ut på fredag. En ny undersøkelse viser at stadig flere unge kan tenke seg å bli…
 4. - Ikke like godt skoletilbud i hele landet

  Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) innrømmer at skoletilbudet i Norge ikke er like godt alle steder.
 5. Oslo innfører karakterer i 7.-klasse

  Flere barneskoler i Oslo innfører karakterer fra høsten, uten å søke Kunnskapsdepartementet om lov.

Mer om

 1. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Nye søkertall i dag: Fortsatt lærerkrise for SV-Kristin

 2. Nye søkertall: Færre vil bli lærere og sykepleiere

 3. Færre vil bli barnehagelærer

 4. Flere unge snuser på læreryrket

 5. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

Fra andre aviser

 1. 50 prosent flere vil bli lærere

  Fædrelandsvennen
 2. Høyeste antall søkere til studier noen gang

  Bergens Tidende
 3. Høyeste antall søkere til studier noen gang

  Aftenposten
 4. Økonomi og IT går mest frem

  Aftenposten
 5. Studentene svikter ny barnehagelærerutdanning

  Aftenposten
 6. Flere tar master for å bli lærer

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder