Solhjell: - Kan ikke love billigere SFO

(VG Nett) Regjeringen lover en daglig gratis SFO-time, men kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell innrømmer nå at foreldrene trolig ikke vil merke ordningen på lommeboka.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I statsbudsjettet som ble presentert tirsdag formiddag foreslår regjeringen å innføre to timer gratis SFO i uken.

- Det er foreløpig ikke mulig å si noe om hvordan dette vil slå ut på foreldrebetalingen, men vi kan ikke garantere lavere foreldrebetaling for alle foreldre i alle fylker, sier Solhjell til VG Nett.

Det får SFO-pappa Knut Moe til å reagere. VG Nett var med Oslo-mannen mens han hentet sønnen Kasper (7) på Bestum skole tirsdag ettermiddag.

- Da blir det jo faktisk dyrere, sier Moe, og henviser til at prisen for timene som ikke er gratis vil øke hvis SFO ender opp med å koste like mye i måneden.

VGTV:Kasper (7) håper han får leksehjelp

PROTOKOLL:Si din mening om statsbudsjettet her

Ifølge Soria Moria-erklæringen skal det på sikt trappes opp til en gratis SFO-time per dag. I disse timene skal elevene blant annet få tilbud om leksehjelp.

Ingen pålegg

Kunnskapsministeren understreker at det blir opp til den enkelte kommune hvordan den nye SFO-ordningen skal organiseres. Han gjør det likevel klart at familier som i dag ikke benytter seg av et SFO-tilbud kan velge å bare delta i den delen av SFO som nå blir gratis.

- For denne gruppen vil et slikt gratistilbud bety mye. I tillegg vil dette styrke kvaliteten på skolen og SFO, og legge til rette for læring, påpeker Solhjell.

DEBATT:Hva mener du om regjeringens løfter til barnefamiliene?Delta i debatten her

Ifølge Solhjell vil det fortsatt være forskjeller i foreldrebetalingen mellom kommunene. Han understreker at regjeringen foreløpig ikke har noen mulighet til å pålegge kommunene å redusere regningen for foreldrene. Ifølge statsråden står kommunene fritt til å gjøre endringer i tilbudet, som får konsekvenser for prisen.

- Dette kan vi ikke verge oss mot, men i de kommunene der det ikke skjer noen endringer i det øvrige SFO-tilbudet er det grunn til å tro at foreldrebetalingen vil gå ned, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

PRESENTERTE SATSNINGEN: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og likestillingsminister Anniken Huitfeldt under presentasjonen av regjeringens satsing for barn og unge innen den kommunale sektor. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix


- Underminerer SFO

For foreldrene til Kasper Halvorsen Moe (7) er ikke prisen noe stort problem, men pappa Knut er likevel opptatt av at SFO bør være for alle.

- Jeg bor sammen med kjæresten min på andre siden av byen. Hun sitter i FAU, og der ser de at mange slutter på SFO i 2. og 3. klasse. Jeg vet at de har diskutert at tilbudet er dyrt for mange, sier Knut Moe til VG Nett.

Han er selv fornøyd med SFO-tilbudet sønnen hans får, og synes det er synd om pris holder noen utenfor tilbudet.

- Noen steder må kanskje eldstemann ta vare på det yngste barnet i stedet for at de går på SFO, fordi mamma og pappa sparer 4000 kroner i måneden på det, sier Moe.

- Det underminerer jo på en måte tilbudet, om ikke alle kan bruke det, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under bildet...

SKEPTISK FAR: Knut Moe håper regjeringens satsning gjør at hans sønn Kasper (7) (til venstre i bakgrunnen) vil få kvalifisert leksehjelp på SFO, men er ikke overbevist. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Ny forskrift

I Soria Moria-erklæringen varsler regjeringen at den vil vurdere tiltak for å redusere foreldrebetalingen i SFO. Solhjell ønsker imidlertid ikke å si noe om hvordan dette skal gjøres, eller når eventuelle kutt i foreldrebetalingen vil komme.

NETTMØTE:Finansminister Kristin Halvorsen svarte VG Nett-leserne om budsjettet.Les svarene her

Regjeringen jobber nå med en forskrift som skal sikre nasjonale kvalitetskrav i SFO. Ifølge Solhjell vil denne trolig bli lagt fram for Stortinget før jul, men ikke tre i kraft før neste skoleår.

Ekskluderende tilbud

Tobarnsfar Knut Moe er også skeptisk til hva slags tilbud om leksehjelp barna hans faktisk vil få.

- Spørsmålet er jo hvem som skal stå for leksehjelpen. Det er forskjell på å få en time til å gjøre lekser og å få hjelp til å jobbe med dem. For de som er flinke, blir det jo bare å rase gjennom den timen, så har de fri. Det blir noe annet med de som sliter, sier han.

I statsbudsjettet er det også lagt opp til at 40 millioner kroner skal bidra til skolenes samarbeid med kulturskolene i kommunene. Knut Moes eldste sønn får i dag tilbud om musikkundervisning på skolen - men da må foreldrene åpne lommeboka.

- Det koster penger, og da blir jo mange ekskludert, konstaterer småbarnsfaren.

Bekymret for kvaliteten

BEKYMRET: Leder av Foreldreutvalget for grunnskolen Loveleen Brenna er bekymret for kvaliteten på SFO-tilbudet Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Leder av Foreldreutvalget for grunnskolen, Loveleen Brenna, krever at kunnskapsministeren gir klar beskjed til kommunene at han forventer lavere foreldrebetaling i SFO.

Hun legger ikke skjul på at hun er bekymret for kvaliteten på SFO-tilbudet.

- Det bør stilles klare krav til blant annet voksentetthet, fysiske forhold, kompetanse hos de voksne og kvalitet. Det er ikke bare å gi gratis SFO, det krever også et innhold, sier hun.

Samtidig mener hun statsråden må klargjøre at SFO-tilbudet fortsatt skal være frivillig

- Vi ønsker en avklaring på om dette er en del av heldagsskolen eller et frivillig tilbud. For oss er det viktig at tilbudet er frivillig, og at kompetente folk skal drive tilbudet, sier hun.

Les også

 1. Nordområdepenger går til Europa

  Hver fjerde krone i det regjeringen kaller en rekordsatsing på nordområdene går til et felles europeisk…
 2. Øker støtten til norske dataspill

  (VG Nett) Kulturminister Trond Giske spytter inn nye millioner i støtte til produksjon av norske dataspill i neste års…
 3. Ingen miljøklasse for varebiler

  (VG Nett) Her er bilen norske myndigheter «ikke vil ha» - en liten miljøvennlig varebil.
 4. Kristin: - Fremtidsutsiktene mer oppløftende for Norge

  REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Etter å ha lagt frem statsbudsjettet for 2010, forklarte finansminister Kristin Halvorsen…
 5. Skal bli lettere for barn å oppsøke lege på egenhånd

  (VG Nett) Regjeringen tilrettelegger i statsbudsjettet for at barn mellom 12 og 16 år lettere skal kunne oppsøke legen…
 6. Frp: - Bruker mer oljepenger enn Frp

  (VG Nett) Ulf Leirstein har ikke problemer med at regjeringen øker bruken av oljepenger, men tror Kristin Halvorsen…
 7. SSB: - Kan føre til økt press på renta

  Isolert sett vil det overraskende ekspansive statsbudsjettet kunne føre til en raskere heving av sentralbankens…
 8. Familiebiler og CO2-snille biler ned i pris

  (VG Nett) Flere populære familie-SUV-er med firehjulstrekk får økte avgifter. Biler med lave CO2-utslipp går ned i pris.
 9. KrF: - Kutter i hjelpen til verdens fattige

  KrFs finanspolitiske talsperson Hans Olav Syversen mener regjeringens statsbudsjett innebærer en reduksjon av hjelpen…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder