Kristin-saken: Kjemper om hårbevis

Striden om hårbeviset sto sentralt under tredje dag av Kristin-rettssaken.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Da inntok en av Norges fremste DNA-eksperter, Bente Mevåg, vitneboksen i Larvik herredsrett. Hårstrået er et av det viktigste bevisene til aktor, statsadvokat Petter Sødal, men har ikke vist seg å være så vanntett som påtalemyndigheten skulle ønske.

Samtidig bruker forsvarer Tor Kjærvik det for alt det er verdt for sin klient, drapstiltalte Henning Hotvedt.

77 prøver

I alt ble det funnet mellom 400 og 700 hårstrå i torvlagene som Kripos hentet ut fra åstedet. Av disse var det en del dyrehår. Kun de hårene som skilte seg mest ut fra Kristin Juel Johannessens hår ble sikret med tanke på analyse. I alt ble 77 prøver undersøkt ved Rettsmedisinsk institutt, fortalte Mevåg.

Hun karakteriserer håret som ble funnet som et kjønnshår, men understreket at det like godt kan stamme fra håret under armene.

-Dette er vanskelig å skille fra hverandre, forklarte hun.

Håret som ble funnet er analysert ved hjelp av såkalt mitokondrielt DNA (mtDNA). Dette er en forholdsvis nye metode, som ble tatt i bruk i Norge på midten av 90-tallet i forbindelse med Birgitte-saken. I Norge har man erfaring med 248 mtDNA av landets befolkning.

Analyse i Østerrike

Det ble også sendt sporprøve av Hotvedt til eksperter i Østerrike, som har en database med 2000 mtDNA. Mens 25-åringens mtDNA er observert en gang i Norge, var det ikke i det hele tatt registrert i denne databasen.

I utgangspunktet er det 5 prosent sjanse for at to personer har samme mtDNA. Hotvedts type er av de mest sjeldne.

-Du sier altså at håret godt kan stamme fra tiltalte, men at det ikke nødvendigvis stammer fra ham, spurte forsvarer Tor Kjærvik.

-Det er klart. Men det er helt klart at det er en person med samme mtDNA som han, svarte Mevåg.

Kantklipper

Håret ble funnet i et torvlag som ble tatt ut fra åstedet 12. august. Onsdag kom det fram at kommunen brukte kantklipper på åstedet før torvlagene ble hentet ut, men etter at åstedet ble frigitt. Dette åpner for at håret som har samme mtDNA som Hotvedt, kan stamme fra andre steder i nærheten, og ikke fra det som betegnes som åstedet, i og med at det kan ha fulgt med klipperen.

Kraftig vold I retten onsdag ble også funnene fra obduksjonen av 12-åringen fremlagt. Kristin Juel Johannessen ble kvalt, og det er ikke funnet tegn på at hun skal ha blitt seksuelt misbrukt.

-Det må ha vært en relativt kraftig grad av vold, og som har pågått over noe tid, sa sakkyndig Per Hoff-Olsen fra Rettsmedisinsk institutt.

Torsdag fortsetter vitneavhørene i drapssaken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder