ER DERE SIKRE? Forsvarer Mette Yvonne Larsen brukte mye tid innledningsvis på å fortelle dommerne hva slags krav som stilles før de kan dømme klienten Rune Øygard. Foto: GEIR OLSEN / VG

Forsvarer til dommerne: - Dere må se bort fra at noen virker troverdig

LILLEHAMMER (VG Nett) Forsvarer Mette Yvonne Larsen advarer dommerne mot å tro på jentas forklaring. - Om dere tviler skal Øygard gå fri, understreker hun.

Artikkelen er over syv år gammel

Hun viste til et forskningsprosjekt som slår fast at det er svært vanskelig å avgjøre hvorvidt noen snakker sant. Mennesker som forsøker å tolke troverdighet blir gjerne lurt av egne følelser.

VG DIREKTE: Følg prosedyrene her.

- At noen snakker konsistent - det er ikke nødvendig grunnlag for å tro på noen. En oppdiktet historie kan være like konsistent som en sann en, sa Larsen til dommerne.

- Det er veldig lett å tenke at den unge jenta er offeret her og det er veldig lett å ha lyst til at hun snakker sant, utdypet hun.

Hun advarte dommerne mot å hoppe bukk over punkter i fornærmedes forklaring som ikke passer inn.

- Fornærmede har hevdet 50 eller flere samleier, men jeg håper retten har festet seg ved at hun kun har identifisert fire-fem samleier, sa Larsen.

Tidligere i dag la aktor Thorbjørn Klundseter ned påstand om fire års fengsel for Rune Øygard.

- Ikke noe arr

Hun mente at jenta har endret forklaring rundt detaljer ved det første overgrepet. I tillegg trakk forsvareren frem arret som jenta har forklart seg om.

- To leger har undersøkt ham, kona har ikke sett noe arr, han har ikke sett noe arr. Jeg tror retten kan legge til grunn at det ikke er noe arr, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen.

- Men jenter insiterer på at det er et arr. Det gjør hun også her i retten - og det med overbevisning. Selv om alle medisinske funn taler i en annen retning.

- Så får retten spørre seg hva det betyr? Hvordan skal dere komme rundt dette her, ærede rett? Jeg nøyer meg med å stille spørsmålet. Det er heldigvis ikke jeg som skal avgi svaret, fortsatte Larsen.

Forsvareren kontaktet bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal i går kveld, og advarte mot at den fornærmede jenta fulgte prosedyren. Hun har vært tilstede i retten hver eneste dag etter at hun selv avga forklaring innledningsvis.

TILTALT: Vågå-ordfører Rune Øygard (53). Foto: GEIR OLSEN / VG

Jenta fulgte nøye med på forsvarerens prosedyre, og noterte underveis.

- Ikke seksuell kontakt

Larsen var klar på at samtalene mellom Øygard og jenta på Skype er uakseptable.

- Men jeg synes at det er verdt å minne om hva denne loggen ikke viser. Om dette er to personer som har hatt samleier i to år, så er det forunderlig at det ikke snakkes noe om fysisk kontakt. Ingen overgrep, ikke fysisk kontakt en gang. Ingen av de to snakket om seksuell kontakt, sa Larsen og la til:

- Er ikke det rart?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder