STARTER OBSERVASJONEN: Seks helsearbeidere fra Dikemark Sykehus ankommer Ila Fengsel for observasjon av terrorsiktede Anders Behring Breivik (33) tidlig onsdag morgen. Foto: Anette Karlsen / Scanpix

Nå har psykiaterne startet observasjonen av Breivik

(VG Nett) I inntil fire uker fremover skal psykiaterne observere Anders Behring Breivik store deler av døgnet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Grytidlig i morges inntok seks ansatte fra Dikemark sykehus Ila fengsel for å starte den tvungne psykiatriske observasjonen av Breivik.

I et ombygget møterom skal de spesialopplærte vernepleierne og sykepleierne observere Breivik sammen med de to psykiaterne.

Undersøkelsen vil være en del av grunnlaget for rapporten fra de to nye rettssoppnevnte sakkyndige, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas.

Følger Breivik

Observasjonen vil foregå i en sal på nærmere 60 kvadratmeter inne i Ila fengsel.

MÅ I FENGSEL: Sikkerheten ved Dikemark sykehus er så dårlig at politiet motsatte seg at Anders Behring Breivik ble observert der. Foto: Anette Karlsen / Scanpix

Rommet er utstyrt med TV og datamaskin, og Breivik skal gjøre de samme tingene han gjør til vanlig i fengselet.

Et team på ti spesialutdannede sykepleiere og hjelpepleiere fra Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark skal passe på Breivik gjennom døgnet i «sykehuset» som nå opprettes innenfor fengselsmurene på Ila.

- Disse er fordelt slik: Fire ansatte på formiddagen, fire på ettermiddag og kveld. Om natten, når Breivik sover, skal to ansatte passe på, opplyser seniorforsker Pål Hartvig ved Oslo Universitetssykehus.

I tillegg vil to erfarne psykiatere gå til og fra, og legge til rette for rettpsykiaterne som skal gjennomføre den psykiatriske observasjonen av Breivik.

Ikke trygt på Dikemark

Det er fordi politiet ikke fant sikkerheten ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark sykehus god nok, at undersøkelsen skal gjennomføres i fengselet.

Dette er første gang det blir foretatt en tvungen observasjon etter paragraf 167 i straffeprosessloven inne i et fengsel.

Etter mange protester har Breivik latt seg intervjue av de nye sakkyndige Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. I motsetning til forrige gang 33-åringen ble undersøkt, blir samtalene denne gang tatt opp på bånd. Likevel mener de sakkyndige det er viktig å gjennomføre tvangsobservasjonen, opplyste Agnar Aspaas til NTB på mandag.

De to psykiaterne skal ha ukentlige evalueringer underveis for å se hvor lenge de skal holde på. Da forsvarerne besøkte Breivik sist fredag, sa han at han villig går med på å la seg observere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder