RIKTIG: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener det var riktig å massevaksinere befolkningen da svineinfluensaen var ventet til Norge. Foto: Espen Braata/VG

Helseministeren: Alvorlig at barn har blitt syke

Helse- og omsorgsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener entydige nasjonale og internasjonale faglige råd lå bak tilbudet om vaksinasjon i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Hele 2,2 millioner nordmenn fulgte myndighetenes råd om å la seg vaksinere da svineinfluensen var ventet til Norge i 2009.

For noen av barna fikk det alvorlige konsekvenser. Ole-Christian Haug, Sigurd Bergsrud, Thea Strand og Fanny Skaug er fire av de minst 35 barna som fikk narkolepsi etter den omstridte vaksinen. Narkolepsi er en kronisk sykdom og disse barna er blitt syke for livet.

Les deres historier i VG+.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen sier nå at han ikke ville anbefalt massevaksinasjon mot svineinfluensa for barn én gang til.

Helseministeren viser til at avtalen om levering og kjøp av vaksine i tilfelle en pandemi ble utløst da WHO erklærte en pandemi i juni 2009.

- Vurderingen den gang var at det var helsemessig riktig å massevaksinere, sier Anne-Grethe Strøm-Erichsen til VG.

HAR DU TIPS, INNSPILL, ELLER BLE SYK AV VAKSINEN? KONTAKT VGs JOURNALISTER HER

Helseministeren understreker at det ikke er noen motsetning mellom henne og helsedirektøren.

- Vi må skille mellom det vi visste den gangen, og det vi vet i dag. Jeg har hele tiden vært opptatt av å følge de faglige rådene jeg har fått. Så er de selvsagt viktig å lære av erfaringene vi har hatt etter vaksinasjonen, sier Strøm-Erichsen.

Vil møte barna selv

Ministeren sier hun ser alvorlig på at så mange barn har fått narkolepsi.

- Jeg er opptatt av at barna og familiene deres sikres god og tett oppfølging i helsetjenesten. Vi styrker nå kompetanse og kunnskap om narkolepsi. Jeg vil selv også ta initiativ til å møte barna og deres pårørende senere i vinter, sier hun.

- Har regjeringen vurdert grunnlaget for massevaksinasjonen høsten 2009?

- Det har vært gjennomført omfattende evalueringer av helsemyndighetenes håndtering av pandemien, ikke bare av spørsmålet om vaksinering. Etatene har selv gjennomført slike evalueringer, men viktigst er den omfattende evalueringen til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, samt en rekke internasjonale evalueringer. Både nasjonalt og internasjonalt pågår det fortsatt forskning.

- Ingen rolle

Regjeringen besluttet våren 2007 å sette i gang en anbudsprosess for innkjøp av vaksiner mot pandemisk influensa. På spørsmål om hvilken rolle departementet hadde rundt innkjøp av vaksinen, henviser Strøm-Erichsen til Folkehelseinstituttet.

- Departementet har ingen rolle i slike prosesser - også fordi departementet kan tenkes å måtte behandle eventuelle klager på prosess og resultat mellom ulike tilbydere av vaksine. Det var følgelig Folkehelseinstituttet som på vanlig måte inngikk avtalen med GSK sommeren 2008, sier hun.

- Representanter fra KrF og Frp krever at Riksrevisjonen gjennomgår saken. Hvordan stiller du deg til dette?

- Stortinget kan selvsagt be Riksrevisjonen om dette dersom de ønsker det, svarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder