VIL PÅ OFFENSIVEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Arbeiderpartiet må bli flinkere til å presentere egne svar på integreringsutfordringene. Fredag formiddag gikk han på talerstolen på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Scanpix

Støre støtter forslag om å sjekke asylsøkere

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) støtter forslaget om helsesjekk og psykologiske undersøkelser av asylsøkere som kommer til Norge.

Artikkelen er over ni år gammel

- Jeg mener dette er et helt fornuftig tiltak som helsemyndighetene bør se alvorlig på, sier Støre til NTB.

- Mange asylsøkere har store psykiske helseproblemer. De kan ha opplevd krig og andre traumer. Helsetilbudet som møter dem i Norge, må gjenspeile dette, både for deres skyld og samfunnets skyld, sier han.

Det var Aps byrådslederkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, som i et intervju med VG fredag tok til orde for en slik ordning. Hun mener undersøkelser av nyankomne asylsøkere kan bidra til å avdekke mulige overgripere.

Vil vite mer

Bakgrunnen for saken er overfallsvoldtektene i Oslo den siste tiden. Siden natt til lørdag har fem jenter blitt voldtatt på gata i Oslo.

- Kvinner opplever dyp utrygghet for slike overfallsvoldtekter. Ikke noe er viktigere for politiet enn å ta tak i det, sier Støre.

Les også: - Norske damer er fritt vilt

Rieber-Mohn mener myndighetene må skaffe seg mer informasjon og kunnskap om hvem det er som står bak overfallsvoldtekter og hva de har felles.

- Det er syke mennesker med et forkvaklet kvinnesyn, men vi kan ikke generalisere og si at handlingene har noe med etnisitet å gjøre. Men dersom gjerningsmennene har en felles kultur eller landbakgrunn, må vi være åpne om det og finne ut hva det kan skyldes, sier hun.

Les også: - Finner meg ikke i at jenter ikke kan gå trygt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ledet arbeidet med å meisle ut Aps nye integreringspolitiske plattform. Dokumentet som omfatter 99 ulike tiltak ble presentert for landsmøtet fredag. En gjennomgangstone er satsing på norskopplæring og tiltak for å skaffe flere innvandrere arbeid.

- Men vi må også få fram at mye av integreringen er vellykket. I forhold til andre land kommer flere innvandrere i jobb og utdanning, sier Støre.

Vil i front

Støre er lei av å dilte etter Frp i integreringsdebatten. Nå vil han selv gå i front.

- Arbeiderpartiet er best når vi er på offensiven, sa Støre da han presenterte forslagene fra integreringsutvalget.

Utenriksministeren som er på full fart inn i sentralstyret, slo fast at det er betydelig avstand mellom Frps og Arbeiderpartiets politikk. Han viste til Frp-forslag om DNA-testing av innvandrere, integreringspoliti, riving av blokker i Groruddalen og asylmottak i Afrika og et eget integreringspoliti

- Grunntonen er mistanken - ledsaget av at de er «deeply shocked». Og så, litt utpå dagen, kommer vi med vår reaksjon. Vi tar avstand fra overdrivelsene, gir dem en viss rett i deler av det de peker på, men vi sier at vi ikke kan løse problemer på den måten, sa Støre.

Han mener Arbeiderpartiet må bli flinkere til å presentere egne svar på utfordringene. Ifølge Støre trenger Norge en dagsorden for integrering, og lot det skinne igjennom at det er Arbeiderpartiet som skal sette denne dagsordenen.

- Vi skal tørre å snakke tydelig mot diskriminering når det er diskriminering, mot kvinneundertrykkelse når det er kvinneundertrykkelse, mot tvang når det er tvang, mot rasisme når det er rasisme, sa Støre.

Aps integreringspolitiske dokument omfatter en rekke ulike forslag som stort sett får bred tilslutning på landsmøtet. Unntaket er forslaget om å øke underholdskravet ved familiegjenforening og forslaget om at man må bestå en obligatorisk norskprøve for å bli norsk statsborger, som blant annet AUF har uttrykt skepsis til.

Les også

 1. Vil at asylsøkere skal psykosjekkes

  Voldtektene i Oslo gjør at Arbeiderpartiets toppkandidat i Oslo, Libe Rieber-Mohn, åpner for å undersøke alle asylsøkere…
 2. VOLDTEKTSBØLGEN: Voldtektsoffer: - Norske damer er fritt vilt

  (VG Nett) En utvist asylsøker har erkjent at han overfalt og voldtok sørlandskvinnen (30) i Oslo i fjor.
 3. Her er folk mest redde i Oslo

  I disse områdene av hovedstaden er VG Netts lesere mest redde for å bli rammet av kriminelle handlinger.
 4. VOLDTEKTSBØLGEN: - Alle kvinnene slått i bakken før voldtektene

  (VG Nett) Gjerningsmennene som voldtok fire kvinner i Oslo forrige helg, brukte kraftig vold før de gjennomførte…
 5. Politiet har løslatt voldtektssiktet mann

  POLITIHUSET PÅ GRØNLAND (VG Nett) Den 47 år gamle mannen som ble pågrepet og siktet for overfallsvoldtekten på Sinsen i…
 6. Rieber-Mohn: - Finner meg ikke i at jenter ikke kan gå trygt

  (VG Nett) Oslopolitiker Libe Rieber-Mohn (Ap) krever opplyste gater og synligere politi for å hindre flere…

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Krever at innvanderere har dobbelt så mye norsk

 2. Uenighet om hva Aps asylvedtak betyr

 3. AUF varsler hijab-krig på Aps landsmøte

 4. Listhaug raser mot Ap og Støre: Aps uansvarlige vingling

 5. Lysbakken roser Ap-integrering, men refser «Bomulls-Erna»

Fra andre aviser

 1. Støre støtter forslag om å sjekke asylsøkere

  Aftenposten
 2. Støre vil gå i front i integreringsdebatten

  Fædrelandsvennen
 3. Slik vil Ap bedre integreringen

  Aftenposten
 4. Stoltenberg: - Menn i 50-årene er en undervurdert gruppe

  Aftenposten
 5. Kvinneopprør mot Støres kontanthjelpforslag

  Bergens Tidende
 6. Se Stoltenbergs tale direkte nå

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no