Etterlyst internasjonalt * Politiets sikkerhetstjeneste (PST) slår alarm

HARDE KAMPER: Her søker opposisjonsstyrker dekning bak en utbrent bil under kamper mot regjeringsstyrker i Aleppo i Syria 9. oktober i år. Foto: AFP

16-åring reiste med storesøster for å hjelpe muslimer i Syria

Familien bosatt i Akershus frykter at to tenåringsdøtre på 16 og 19 år før helgen reiste til Syria for å bidra i det krigsherjede landet.

  • Jarle Grivi Brenna
  • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over seks år gammel

Foreldrene, som bor i et tettsted utenfor Oslo, trodde 19-åringen var hos en venninne. 16-åringen skulle være på skolen. Da de ikke kom hjem om ettermiddagen ble moren bekymret.

Varslet familien på E-post

Flere timer senere fikk de en melding fra døtrene om at de skulle sjekke farens E-post. Avskjedsbrevet kom som et sjokk på familien.

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan.», stod det blant annet i e-posten.

- Hun sa at de hadde spart opp penger. Jeg tror de dro lenge før de sendte meldingen slik at vi ikke skulle ha mulighet til å stanse dem, sier broren til VG.

LES OGSÅ: PST: 30-40 personer fra Norge til Syria for å krige

Broren: De svarer ikke lenger

Familien hadde sist kontakt med de to jentene seint torsdag kveld. Da befant de seg i Tyrkia etter å ha reist via Sverige. De er ikke kjent med om noen hjelper dem på reisen.

- Nå svarer de ikke lenger, men pappa har reist etter for å lete etter dem i Tyrkia. Vi håper at de ikke har reist inn i Syria, sier broren.

Etter det VG får opplyst, har det lokale politidistriktet etterlyst de to jentene internasjonalt gjennom Interpol, og en liten gruppe etterforskere jobber på spreng for å lokalisere dem i utlandet.

UD bistår familien i Norge

- Vi har mottatt en bekymringsmelding vedrørende to norske statsborgere som har ytret ønske om å dra til Syria, og vi bistår familien i den sammenheng, sier underdirektør Frode Andersen i kommunikasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet til VG.

Familien kom til Norge fra Somalia i 2000 og er ikke spesielt religiøse. 19-åringen skal imidlertid ha blitt mer radikal den siste tiden. Hun begynte blant annet å iføre seg niqab.

- Mamma var veldig imot det og de kranglet mye, forteller broren.

Kontaktet lokalt politi i Norge

Broren mistenker at søsknene er blitt påvirket av personer i Norge.

Det lokale politidistriktet bekrefter overfor VG at de to jentene er meldt savnet av familien.

Det siste året har en rekke personer forlatt Norge for å bidra i forbindelse med krigshandlingene i Syria. De fleste oppgir at de skal drive hjelpearbeid, men mange deltar direkte i de væpnende kampene. Flertallet av de som reiser er menn, men dette er ikke første gangen at jenter reiser fra Norge til Syria.

PST: Bekymringsfullt

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker ikke å uttale seg om denne konkrete saken, men legger ikke skjul på at utviklingen er svært bekymringsfull.

- Siden i fjor sommer har vi sett at personer reiser ut til konfliktområder, spesielt Syria. Vi ser også at det er en del veldig unge mennesker som drar. Det vi mistenker, og frykter, er at noen av disse drar for å slåss sammen med al-Qaida-grupperinger i Syria. Det er bekymringsfullt, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

- For det første er det farlig. Vi har flere eksempler på personer fra Norge som ikke har kommet levende fra det. Vi er også bekymret over at personer med ekstreme holdninger får krigserfaring, for så å vende tilbake til Norge en dag, kanskje i en traumatisert tilstand. I tillegg til å være unge, har flere vært der lenge, i månedsvis, noen i opptil ett år sammenhengende, påpeker Bernsen.

Ifølge PST er antallet som reiser fra Norge til Syria stigende. Noen har også vendt tilbake, for så å reise ut igjen.

Mer om

  1. Syria

Flere artikler

  1. Faren (38) til VG: - Jeg tror jentene mine fortsatt er i Tyrkia

  2. Politiet: Norske søstre observert på grensen til Syria

  3. Sjekker datamaskin etter Syria-spor

  4. Politiet: Søstrene kan ha reist etter kjærester

  5. Faren til Syria-søstrene sier han ble torturert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder