Brannmesteren: - Utrolig at ingen er skadet i Odda

75 evakuert i Odda

143 evakuert i Flåm

FLOM: 45 personer er evakuert etter den voldsomme flommen i Odda. Foto:Gunn Gravdal Elton,

Fem hus tatt av flom i Odda

Fem hus forsvant i Odda i natt. - Med så store skader er det utrolig at ingen er skadet, sier brannmester Karsten Måkestad i Odda.

Artikkelen er over fem år gammel

- Skadene i Odda er enorme. Fem hus er tatt og det er gjort enorme skader på veier, infrastruktur og bruer. Heldigivs har vi ikke fått melding om at noen er skadet eller savnet, sier Måkestad, som har jobbet i hele natt.

Har du video av vannets herjinger på Vestlandet som du vil dele med VGs lesere? Legg inn her!

- Tidlig evakuering

Trolig kan han og nødetatene i Odda ta mye av æren for at ingen ble skadet.

- Vi så tidlig at vi kunne få en alvorlig situasjon og startet tidlig med evakueringen. Det bidro til at vi fikk folk ut før vannmassene kom, sier han.

- Hvor mange er evakuert?

- Vi har evakuert beboere fra 22 hus på den ene siden av elva, og 17 på den andre siden.

- Hva er situasjonen akkurat nå?

- Det er litt for tidlig å si, men regnet har gitt seg og meldingene ser bedre ut, så vi håper vi er over det verste. Vannstanden er noe på vei ned.

IKKE I RUTE: En buss ble tatt av flommassene i Odda natt til onsdag. Foto: VG-tipser,

Husene som ble evakuert i Odda ligger ved elven Opo, som renner gjennom Odda sentrum, som gikk over sine bredder.

– Fem hus er tatt av vannmassene i Opovegen. 30 personer er evakuert i området, opplyser operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt-

Natt til onsdag kom det også melding om at et uthus på Hjøllo, på andre siden av elven, var tatt.

– Først forsvant uthuset, så forsvant selve huset, sier Kronen.

Dermed er tilsammen fem hus tatt av vannmassene natt til onsdag. På morgenkvisten skriver politiet på Twitter at 15 personer er evakuert fra Hjøllo. NRK melder at den kommunale broen ved Hjøllo kollapset i natt.

Til sammen 75 personer evakuert i Odda.

Også i Røldalsvegen frykter politiet at et hus skal gå i elven.

– En ting er de materielle skadene, men det er ikke gjort i en håndvending å erstatte alt. Det er tragisk for dem som mister husene sine eller er rammet på andre måter, sier Kronen.

143 evakuert fra Flåm

Også i Flåm i Sogn og Fjordane er det foretatt evakueringer. Ifølge politiet er 143 personer evakuert i Flåmsdalen og Flåm sentrum. Det store antallet evakuerte skyldes at det i natt var frykt for at dammen i området ville kollapse. Da ville hele flåmsdalen blitt oversvømt.

- Vi venter nå på at NVE skal vurdere dammen, og vi håper at folk kan dra tilbake til hjemmene sine når den vurderingen er klar. Siste meldingene vi har fått er at flommen er på vei tilbake, sier operasjonsleder Bengt Næss.

Tre hus ble revet bort av flommen.

Terje Hilstad er en av de som ble evakuerte i natt. Han forteller om dramatiske timer i natt.

- Det var dramatisk. Huset mitt står ennå, men to av nabohusene ble revet bort på sekunder. Det var helt uvirkelig, og man trodde ikke det man så, sier han til VG.

Han kjørte familien og naboene opp til et jorde, som ligger litt høyere i landet. Der ble de evakuert med helikopter.

- Vi var totalt 14 personer som ble evakuert fra det jordet, sier han.

Skolen og barnehagen i Flåm er stengt onsdag.

Hva om du blir syk?

Politiet sier at alle de stengte veiene er en utfordring hvis noen blir syke og trenger ambulanse, men at de setter opp beredskapsplaner når slikt skjer som i natt.

- AMK er ansvarlig for det. Vi samarbeider med Hovedredningssentralen, Luftambulansen og lokale helikopterselskaper for å sikre at vi har god beredskap. Det er ikke meldt om at det har vært noe slikt behov som følge av stengte veier i natt, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt.

Har du bilder?Kontakt VGs journalister


Buss forsvant i flommen

En buss i Odda sentrum er også tatt av vannmassene, mens en annen er i fare.

– Vi vet ikke hvor det har blitt av bussen - om den ligger i elven eller om den har havnet i fjorden. Borte vekk er den i hvert fall, sa Kronen i 4.25-tiden.

Senere på natten meldte en tipser seg til VG med bilde av bussen. Da lå den i elven, nesten helt under vann. Også politiet har sporet opp bussen.

– Den har dukket opp igjen, men vil nok ikke gå i rute, sier Kronen.

Det vurderes evakuering av Sjukehusvegen. Politi, Sivilforvaret og brannvesenet jobber på spreng for å begrense skadene.

– Brannvesenet sjekker en Shell-stasjon der massene er i ferd med å grave bort grunnen. Dette sjekkes ekstra med tanke på drivstoff-tanker, men vi har ikke fått tilbakemeldinger om at det har skjedd, sier Kronen.

Han legger også til at de følger ekstra godt øye med en bro, siden elven frakter med seg store masser nedover elven.

200-årsflom

Tidligere tirsdag kveld ble det satt i gang forberedelser til evakuering av Odda sykehus etter at en oksygentank kom under vann. Det var frykt for eksplosjon som gjorde at man vurderte å evakuere de 18 pasientene ved sykehuset, men da det ble klart at det ikke var noen eksplosjonsfare, ble evakueringen stanset, skriver NTB.

Også i Voss har det vært mye vann, men det har ikke kommet nye meldinger om skader der i natt.

– Situasjonen er nå at det er mye mer vann enn det som var forventet ut ifra tidligere meldinger og det er nå snakk om en 200-årsflom, sier operasjonsleder Preben Vallestad i Hordaland politidistrikt i en pressemelding tirsdag kveld.

- Det siste jeg hørte fra vår patrulje var at vannstanden hadde gått noe tilbake, men dette er ikke over, sier Kronen.

En rekke stengte veier skaper også problemer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder