KRITISK: Aps kongepolitiske talsmann Martin Kolberg er svært kritisk til at kronprinsfamilien vil sende barna på privatskole. Foto:Frode Hansen,VG

Monarkibombe fra Aps kongepolitiske talsmann: - Skritt mot avvikling av monarkiet

Aps kongepolitiske talsmann er så skuffet over kronprinsparets vraking av fellesskolen at landet kan være nærmere en avvikling av monarkiet.

Artikkelen er over fem år gammel

I uvanlig krasse ordelag rykker Arbeiderpartiets kongepolitiske talsmann ut etter dagens nyhet om at kronprinsbarna skal ut av den offentlige skolen.

- Inntil nå har jeg alltid uttalt meg veldig positivt om kongehuset og kronprinsparet. Grunnen til det er at de har opptrådt ryddig og folkelig. Men det jeg nå får vite om at de skal ha barna på privatskole er et meget tydelig skritt bort fra folkelighet og et skritt i retning avvikling av monarkiet, sier Martin Kolberg.

BAKGRUNN: Kronprinsparet tar barna ut av offentlig skole

- Håper de endrer avgjørelsen

Han er leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, og leder dermed Aps arbeid i kongespørsmål. Likevel tar han så sterke ord i bruk.

- Ja, det er sterke ord, men hvis kongehuset ikke beholder sin folkelighet er det et skritt mot avvikling av monarkiet. Å sende barna sine på privatskole er det ingen grunn til i Norge, sier Kolberg til VG.

- Har du et håp om at de endrer sin avgjørelse og at barna forblir i felleskolen?

- Ja, det hadde vært fint. Denne saken kommer til å bli et stort diskusjonstema, fordi kongehuset er avhengig av å holde seg innenfor riktige sosiale kontekster. Å sende barn på privatskole som ikke er en del av den norske skoleverket er ikke å holde seg innenfor riktig sosial kontekst. Det er et skritt vekk fra folkelighet, og som jeg sier et skritt mot avvikling av monarkiet, sier Kolberg til VG.

I overkant av en time etter at denne artikkelen ble publisert kontaktet Martin Kolberg VG for å få lagt til følgende: - Dette var en spontan reaksjon fra meg, og det er min mening. Trond Giske må uttale seg om Aps offisielle mening.

NYE SKOLER: Både prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Aleksandra har gått ved Jansløkka skole i Asker. Til neste år begynner de på hver sine skoler. Foto:,

Kjøper skoleplass for å lære «skikkelig» engelsk

Tidligere tirsdag offentliggjorde Det Kongelige Hoff at kronprinsparet har bestemt seg for å ta prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre ut av den offentlige skolen til fordel for dyre privatskoler.

Prinsesse Ingrid Alexandra blir fra høsten av elev ved Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua, mens prins Sverre Magnus skal starte på Oslo Montessoriskole.

Begge barna har til nå gått på Jansløkka skole i Asker, men vil fra høsten av få en ny skolehverdag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit understreker at skolebyttene er valg de som foreldre mener er best for akkurat deres barn.

- For kronprinsparet er det viktig at prinsesse Ingrid Alexandra får et grunnleggende nivå for å tenke, snakke og skrive på engelsk, sier Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen til VG.

- Betyr det at kronprinsparet mener kvaliteten på utdanningen i den offentlige skolen ikke har vært god nok?

- Kronprinsparet er veldig takknemlig for de mange fine årene de har hatt på Jansløkka skole.

Ifølge skolen selv koster det i underkant av 100.000 kroner i året for en norsk statsborger å være elev ved skolen Ingrid Alexandra begynner på.

Til VG sier rektor Janecke Aarnæs ved Oslo Internasjonale Skole at det er åpenbart at hennes elever blir flinkere i engelsk.

- Jeg ser at norske elever generelt snakker bra engelsk. Men det er stor forskjell på å gå på en fullintegrert, engelskspråklig skole og det å gå på en skole hvor engelsk er ett av flere fag, sier Aarnæs.

Støtte fra statsministeren

Kritikken fra Kolberg står i kontrast til Aps utdanningspolitiske talsperson Trond Giskes uttalelser om saken tirsdag. Han ville ikke kritisere avgjørelsen.

- Montessoriskoler og enkelte internasjonale skoler har vært en del av det norske skolesystemet i mange år. At kronprinsparet benytter dette skoletilbudet for sine barn er deres beslutning som foreldre, sa Giske til VG.

Både Giske og hans partileder Jonas Gahr Støre, som ikke har ønsket å kommentere saken, er personlige venner av flere i kongefamilien.

Statsminister Erna Solberg vil heller ikke kritisere kronprinsparet for sitt valg.

- Som alle andre foreldre i Norge står kronprinsparet fritt til å velge den skolegangen de mener er best for sine barn, sier Solberg til VG.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som har ansvaret for kvaliteten i den offentlige skolen, vil ikke kommentere kronprinsfamiliens valg eller Slottets uttalelser om det faglige nivået på engelskundervisningen i den offentlige skolen.

– Dette er en beslutning kronprinsparet kan ta på lik linje med alle andre foreldre i Norge. Ut over det har Kunnskapsdepartementet ingen kommentar, sier statssekretær Birgitte Jordahl (H).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder