FAMILIEN: Kronprinsesse Mette Marit, Kronprins Haakon, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus og Marius Borg Høiby. Foto: Veronica Melå, Det kongelige hoff

Tidligere Se og Hør-sjefer: - Kongebarna skal ikke skjermes

Tidligere sjefredaktører i Se og Hør, Odd Johan Nelvik og Knut Haavik, mener at også prinsesse Ingrid og prins Sverre Magnus må tåle pressetrykket.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Uttalelsene kommer i kjølvannet av at kongefamilien for første gang tar et generaloppgjør med det de mener er feilaktige reportasjer og grove overtramp i Se og Hør.

Nelvik mener ikke det finnes noen grunn til at kongebarna skal skjermes.

- Barna er kjent, de er med på offisielle bilder, og blir ikke holdt tilbake fra offentligheten. Det følger med når man er kongelig, og da mener jeg de må tåle å bli tatt bilder av på et offentlig sted, sier Nelvik til VG.

Les også: Slik svarer Se og Hør-redaktøren på SLottets kritikk

Nelvik reagerer på kongehusets holdning til at alt skal passe inn i deres «image».

- Det kan stilles spørsmål ved om kongehuset skal få styre norske journalister og fotografer. De mener det er greit å invitere med pressen på turer der Mette-Marit skal vise sitt engasjement for fattige barn i Afrika, men vil ikke at vi skal være der når de bruker penger på egne ferier. Pressen må dekke det som kan føles ubehagelig for det bildet de ønsker å tegne av seg selv, sier Nelvik.

- Dårlige rådgivere

Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik mener det er naivt av kongehuset å gå så hardt ut mot Se og Hørs dekning.

- Jeg synes atter en gang at det viser seg at kongehuset prøver å spare penger på å ansette dårlige rådgivere. Kongefamilien har så god økonomi at hvis de vil vandre rundt i bikini i Sydens sol, så har de jaggu råd til å leie seg en privat øy om de absolutt vil være i fred, sier Haavik.

- Men bør barna i større grad skjermes?

- Tror du et barn tar skade av det? Hvem av kjendisbarna har egentlig tatt skade av det? Poenget er jo hvilken situasjon foreldrene setter dem i, sier Haavik.

Jusekspert: Enkelt og naivt

Førsteamanuensis ved Juridisk fakultet, ved Universitetet i Bergen, Bjørnar Borvik, mener det Nelvik og Haavik sier er ikke i tråd med norsk rett.

JUS-ESKPERT: Førsteamanuensis ved Juridisk fakultet, ved Universitetet i Bergen, Bjørnar Borvik. Foto: UIB


- Det er enkelt og naivt å si at fordi de de er offentlige personer på offentlige steder, så kan man publisere bildet. Slik er det ikke, sier Borvik.

Borvik har skrevet sin doktorgradsavhandling om forholdet mellom privatlivets fred og ytringsfrihet.

Han understreker også at det rent juridisk er skjerpende når det er barn det gjelder.

- Det opplever jeg også at pressen selv har tatt innover seg, ved å ha et eget punkt i Vær varsom plakaten om dette, sier Borvik.

Jus-eksperten mener også det er helt naturlig at barna må skjermes mer.

- Vi snakker om barn som ennå ikke er fullt trent i å takle offentligheten. Dette må de gradvis trenes opp til, i takt med at de blir eldre, sier Borvik.

- Kongefamilien trenger også privatliv

Gunnar Bodahl-Johansen, fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, viser til fredsavtalen som ble inngått mellom mediene og kongefamilien i Storbritannia for noen år siden.

- De formulerte noen retningslinjer som pressen skulle følge når de kongelige barna skulle ut på egen hånd. Så vidt jeg kan huske ble den overholdt av britiske medier, sier Bodahl-Johansen.

- Trenger vi det samme i Norge?

- Jeg mener i og for seg at det ikke er noen dum tanke. De må også ha et sted hvor de kan være for seg selv. Den grensen er ikke lett å trekke. Det er vanskelig å gi helt eksakte retningslinjer for dette. Her må det prøves og feiles. Vi må ha en veldig klar holdning til hvordan vi skal håndtere den situasjonen.

- Selv kongefamilien har behov for privatliv, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder