BLIR MOTSAGT: Studenter ved NHH har kommet frem til at formuesskatten ikke skaper problemer for bedriftene, men Erna Solberg og Høyre mener undersøkelsen er for snever. Foto: LISE SKOGSTAD/VG

Høyres formuesskatt-analyse får forsker-stryk

Professor: Ikke belegg for formueskatt-påstander

Høyre: Undersøkelsen er for snever

Erna beskylder NRK for rå klipping

Formuesskatten skaper ikke så store problemer for norske bedrifter som Høyre og Fremskrittspartiet hevder. Det slås fast i en fersk masteroppgave ved Norges Handelshøyskole.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Masterstudentene Mari Sakkestad og Kristina Kjetland Skarsgaard har studert hvordan formuesskatten virker inn på økonomien til 70.720 norske små og mellomstore bedrifter, melder NRK.

Konklusjonen er en ganske annen enn den Høyre og Fremskrittspartiet presenterer i politiske debatter.

- Vi fant ut at formuesskatten ikke skaper problemer for bedriftene. De bedriftene som får formuesskatt er også de mest solide bedriftene, og de klarer fint å betale den skatten, sier Kjetland Skarsgaard til NRK.

- Denne studien viser at politikerne ikke har belegg for alle påstandene de kommer med i formuesskatt-debatten. Formuesskatten ser ut til å være mer treffsikker enn det politikerne liker å hevde, sier professor i økonomi ved NHH, Guttorm Schjelderup.

- For snever

Høyre-leder Erna Solberg mener undersøkelsen er for snever.

- Ett av kriteriene i undersøkelsen er at én eier, eier mer enn 50 prosent av bedriften. Da har du valgt bort mange andre bedrifter som faktisk rammes av formuesskatten, sier hun.

Høyre-lederen nestleder Jan Tore Sanner og kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes var alle raskt på plass i på sosiale medier for å drive brannslokking mandag kveld.

- Klippingen til NRK tok vekk svarene, skrev Erna Solberg på Twitter.

- Tendensiøst

Men Erna Solbergs forklaring står ikke til troende, mener professor Jarle Møen - veilederen til de to masterstudentene som står bak undersøkelsen.

- Det er ikke grunn til å tro at et annet utvalg vil gi en annen konklusjon. Høyre har så langt ikke kunnet forklare hvorfor familiebedrifter som utløser formuesskatt, skulle være mindre solide enn andre bedrifter som utløser formuesskatt for sine eiere, sier Møen.

Han avviser også Jan Tore Sanners påstand at formuesskatten tapper bedriftene for kapital.

- Det er svært tendensiøst å si at bedriftene tappes for kapital. Undersøkelsen viser at de bedriftene som betaler formuesskatt gjennomgående er både solide og likvide. Det er ikke snakk om tapping og formuesskatten setter derfor ikke arbeidsplasser i fare, sier Møen til NTB.

Står på sitt

Høyre-nestleder og finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner holder fast ved kritikken av masteroppgaven.

- Den tar ikke for seg de virkelige utfordringene med formuesskatten, som diskriminering av norskeide bedrifter til fordel for utenlandskeide og offentlig eide bedrifter, sier Sanner til NTB.

Han mener det er en metodisk svakhet at utvalget utelater selskaper der hovedaksjonæren eier mindre enn 50 prosent.

- Oppgavens hovedspørsmål er interessant, men i analysen har dessverre problemstillingen blitt «glemt» og oppgaven har sporet av slik at man er endt opp med et utvalg som ikke nødvendigvis er bedrifter som får problemer på grunn av formuesskatten. De fleste av dem er utelatt, sier Sanner.

Hvis du synes Dagsrevyens innslag var rart , kan du lese hva jeg faktisk sa her http://t.co/C1qvSLD52Z klippingen til nrk tok vekk svarene.
— Erna Solberg (@erna_solberg) August 12, 2013

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder