TESTPANELET: Jørn Lie, restauratør og innehaver av Gamle Raadhus restaurant, kokk og tidligere medlem av det norske kokkelandslaget. Arne Hjeltnes, forfatter, TV2-programleder, reiselivsutsending og reklamemann. Har vært Norges fiskeriutsending til Kina. Erik Fosnes Hansen, forfatter og VGs restaurantanmelder. Lise von Krogh, ernæringsfysiolog, kostholdsekspert og foredragsholder i bramat.no. Foto: Eivind Griffith Brænde

Hellstrøm-rett får terningkast seks av VGs smakspanel: - Utrolig god smak!

Her er VG-panelets dom over Eyvind Hellstrøms tre fedigretter.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hellstrøms oppgjør med «søppelmaten» har resultert i tre serveringsklare ferdigmatretter under egen signatur.

VG inviterte fire matproffer til å teste utvalget. Her er deres dom:

VG:s terninger viser 6 prikker

OVNSBAKT SVINENAKKE
1 porsjon (450 gram)
Tilberedt: I vannbad
Pris: Kroner 87,- *

TESTVINNER: Eyvind Hellstrøms ovnsbakte svinenakke. Foto: Eivind Griffith Brænde

SMAK: - Utrolig god smak! Delikat og fristende utseende. Velbalansert kryddersmak, friske råvarer, og saftig flott svinekjøtt. Hint av svisker som gir antydning til sødme. Flott utseende, ser ikke ut som det har ligget i pose.

NÆRING: - Av de tre rettene er det denne som gir flest kalorier, men ikke hårreisende mye. Mye av energien kommer fra fett, halvparten i dette tilfellet og 60 prosent av denne er mettet fett fordi retten bl.a. inneholder smør. Veldig bra fiberinnhold og lite salt. Mer kjøtt hadde økt proteinandelen, og jeg savner grønnsaker i denne retten utover potet (og svisker). Siden Hellstrøm fremmer grønnsaker i programmene sine, synes jeg han burde komme med konkrete forslag til grønnsaksretter på pakningen.

Næringsinnhold per 100 gram: Energi 150 kcal, protein 7 gram, karbohydrat 11 gram, fett 8,2 gram, fiber 2 gram, salt 0,65 gram.

VG:s terninger viser 5 prikker

FRANSK FISKEGRATENG
1 porsjon (320 gram)
Tilberedt: I stekeovn
Pris: Kroner 67,- *

TERNINGKAST FEM: Eyvind Hellstrøms franske fiskegrateng. Foto: Eivind Griffith Brænde

SMAK: - Deilig smak av fransk fiskegrateng med hovedsaklig potet. Rik klippfisksmak og tydelige fiskebiter. God sprø skorpe. Kunne hatt noe mer klippfisk enn potet . Pluss for keramikkform til å bruke senere, og at gratengen er lett å få ut av formen

NÆRING: - Et porsjon inneholder passelig med kalorier, men er ikke for dem som ønsker en magrere rett. 63 prosent av energien kommer fra fett, men en god del av dette er heldigvis den sunne olivenolje. Greit med fiber og lite salt. Dersom innholdet av fisk hadde vært høyere så hadde også retten vært mer proteinrik. Savner grønnsaker i retten, men Hellstrøm foreslår råkostsalat på baksiden av pakken.

Næringsinnhold per 100 gram: Energi 184 gram, fett 13 gram, karbohydrat 9,5 gram, kostfiber 1,2 gram, protein 6,6 gram, salt 0,75 gram.

VG:s terninger viser 5 prikker

COCOTTE MED LAM
1 porsjon (320 gram)
Tilberedt: I stekeovn
Pris: Kroner 78,- *

TERNINGKAST FEM: Eyvind Hellstrøms cocotte med lam. Foto: Eivind Griffith Brænde

SMAK: - Denne var god! Saftig og smakfullt kjøtt. Smaker nesten indisk! Bra innslag av grønnsaker (pastinakk), men retten kunne hatt mer lammekjøtt. Anelse minus for lite variasjon. Kan minne om gratengen på utseende. Kommer i en keramikkform.

NÆRING: - Fint kaloriinnhold på retten, men halvparten av energien kommer fra fett, hovedsakelig lam og olivenolje. Nesten halvparten av fettet er mettet og det er mindre bra. Bra proteininnhold og lite salt. Hovedingrediensen er pastinakk og den bidrar til et godt fiberinnhold. Hadde ikke gjort noe om innholdet av paprika og aubergin hadde økt noe. Forslag til grønn siderett hadde gjort seg.

Næringsinnhold per 100 gram: Energi 155 kcal, fett 9,1 gram, karbohydrat 7,2 gfram, fiber 2 gram, protein 10 gram, salt 0,68 gram.

Les mer om testen her!

* Priser er hentet fra Coop Obs og Coop Extra

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder