HADDE ATRIEFLIMMER: Det er ti år siden Safet Muratovic (31) fikk diagnosen sin i Bosnia. Foto: MATTIS SANDBLAD

Legemiddelverket: 1 av 5 diagnoser kan være feil

Legemiddelverket anslår at opptil 20-30 prosent av diagnoser som stilles i Norge kan være feil.

Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er viktig å huske på at medisin er et komplisert fag, sier medisinsk fagdirektør ved avdeling for legemiddelinformasjon i Legemiddelverket, Steinar Madsen.

Varierer

Han viser til ulike internasjonale undersøkelser som viser at feildiagnostikk i verste fall kan forekomme i opptil 20-30 prosent av diagnosene.

HAR DU OPPLEVD Å FÅ FEIL DIAGNOSE? DEL DINE ERFARINGER HER

Tallene varierer mellom ulike pasientgrupper og sykdommer.

- Risikoen for feildiagnoser er trolig størst i akuttmedisin, slik som på legevakt, der legen på kort tid må prøve å finne ut hva som feiler pasienten, opplyser Madsen.

KOMPLISERT: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved avdeling for legemiddelinformasjon i legemiddelverket mener det er viktig å huske at medisin er et komplisert fag. Foto: TROND SOLBERG/VG


Han ønsker ikke å «henge ut» norske leger, men sier at de har et viktig ansvar til å informere pasienten om at diagnoser kan være usikre.

VG skrev torsdag om fem år gamle Ida som hadde en kjempesvulst i magen. (NB! Krever innlogging) Det var under et ferieopphold i Kina at lokale leger oppdaget svulsten som norsk helsevesen ikke fant.

En undersøkelse InFact har gjennomført for VG viser at bare 4 av 10 nordmenn stoler fullt og helt på legen.

Må samarbeide

Halvparten sier at de stoler delvis på diagnosen legen stiller, mens fem prosent ikke stoler på legen i det hele tatt.

Madsen mener leger og pasienter må samarbeide for å finne riktig diagnose.

- Leger bør fortelle pasienten hvordan de forventer at sykdommen skal utvikle seg fremover, og hvordan legen forventer at behandlingen skal virke. Dersom sykdommen utvikler seg på en helt annen måte enn forventet, er det viktig at pasienten tar kontakt med legen på nytt, for å få en ny vurdering sier han.

Allmennlege og professor i samfunnsmedisin ved NTNU, Siri Forsmo, synes det høres riktig ut at 20-30 prosent av diagnosene som stilles er feil.

IKKE OVERRASKET: Allmennlege og professor i samfunnsmedisin ved NTNU, Siri Forsmo er ikke overrasket over antall feildiagnoser. Foto: NTNU.

Hun mener imidlertid at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om ufarlige sykdommer som uansett går over av seg selv.

Komplisert

- Det er en komplisert oppgave å stille en diagnose. Forkjølelsessymptomer kan en sjelden gang være symptomer på kreft, men det er langt mer sannsynlig at det skyldes en forkjølelse, sier Forsmo.

Direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda mener norske leger er blitt flinke til å lytte til pasienten.

- Noen år tilbake var det nok en større arroganse blant legene på at de visste best. Mitt inntrykk er at det i dag er mer fokus på at pasienten kjenner sin egen kropp best og at legene faktisk hører på sine pasienter, sier hun.

Legeforeningen skeptisk

- Det er aldri mulig med 100 prosent sikkerhet å utelukke en sykdomsdiagnose, sier visepresident Trond Egil Hansen i Legeforeningen.

Han forteller at legen derfor er helt avhengig av at pasientene tar kontakt på nytt dersom sykdommen forverres eller utvikler seg annerledes enn forventet etter en legekonsultasjon.

- Legen kan ikke nøye seg med bare å si dette til pasienten, men må også forsikre seg om at det er forstått. Dette hører til legens basiskunnskaper, sier Hansen.

SKEPTISK: Visepresident Trond Egil Hansen i Legeforeningen er skeptisk til resultatet som viser at fire av ti nordmenn stoler fullt og helt på fastlegen. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN /VG


Han er skeptisk til resultatet som viser at bare fire av ti nordmenn stoler fullt og helt på fastlegen.

- Jeg stiller meg undrende til at personer som svarer «ja, delvis» på om de stoler på en diagnose automatisk defineres som skeptiske av VG, skriver han i en e-post.

Seks år med hjerteflimmer

Først da han oppsøkte legevakt i Bosnia, fant Safet Muratovic (31) endelig ut hva som var galt.

- Jeg var hos tre fastleger og på legevakten flere ganger, sier Safet Muratovic (31) fra Oslo til VG.

Han måtte likevel til Bosnia for å få sin hjertediagnose.

Han var 16 år første gang han kjente at hjertet banket unormalt fort.

- Jeg forsto det som at fastlegen min hadde en formening om hva problemene kunne skyldes, men at jeg var for ung for den type sykdom. Derfor mente han det ville slutte dersom jeg sluttet å røyke og stresset ned.

Fikk beskjed om å stumpe røyken

I årene som fulgte slet Muratovic med anfall og var i kontakt med flere leger. Alle skal ha sagt det samme: Stump røyken og stress ned.

Fem år senere var Muratovic på besøk i hjemlandet Bosnia. Da han fikk anfall og dro på legevakten fikk han endelig svar:

- Legene i Bosnia tok prøver og sendte meg rett til sykehus da resultatet kom. Det viste seg at jeg hadde atrieflimmer, forteller han.

I legejournalen fra 2003 kommer det frem at Muratovic ble sendt videre til Akershus Universitetssykehus da han viste fastlegen resultatene fra Bosnia.

- Da begynte det å skje ting. Jeg ble henvist til hjertespesialist og sendt rett til utredning. Under et år senere var jeg operert, forteller han.

I dag, 10 år senere, har Muratovic flyttet fra Oslo til Mysen. Han har blitt far og etter operasjonen har han ikke hatt noen problemer med hjertet.

- Jeg tenker jo en del på hvordan tilstanden hadde vært hvis jeg ikke hadde blitt utredet av legene i Bosnia. Da hadde jeg kanskje fortsatt vært plaget, sier han.

VG har vært i kontakt med legekontoret hvor Muratovic var pasient i 2003. De ønsker ikke å kommentere saken.

1150 har fått erstatning

De siste tre årene har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) betalt ut over 490 millioner kroner til pasienter på grunn av svikt i diagnostikk.

Dette utgjør mer enn én tredjedel av alle erstatninger NPE har betalt ut i perioden.

- I noen tilfeller har pasienten blitt stilt feil diagnose og fått bivirkninger av behandlingen, mens i andre tilfeller har det blitt stilt feil diagnoser og behandling har startet for sent, sier kommunikasjonssjef Øydis Ulrikke Castberg i NPE.

1150 personer fått medhold i at de har rett til erstatning på grunn av svikt i diagnostikk siden 2010.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder