ÅRETS FØRSTE: Tia (6) og Fanny (5) viser fram årets første blåvei, som de fant i solskråningen ved Oscarsborg. Foto: Privat

Endelig et vårtegn!

(VG) Tia (6) og Fanny (5) stråler om kapp med vårsolen etter å ha funnet blåveis på Oscarsborg. Men den skikkelige vårvarmen lar vente på seg, ifølge meteorologene.

Artikkelen er over seks år gammel

- Vi er ute på årets første båttur, og har lagt til ved Oscarsborg. I går var jentene var oppe i skråningen bak her og fant årets første blåveis, forteller Tia sin pappa Trond Ramstad til VG.

De to Oslo-jentene har i tillegg prøvd å fiske og fange sjøstjerner. De går i barnehagen sammen og er ifølge pappa Trond bestevenninner. Til høsten begynner de i førsteklasse. Også Fanny sin mamma Louise Salomonsen syns det er hyggelig at datteren har funnet årets første vårtegn.

- I natt hadde vi faktisk kuldegrader her på Oscarsborg. Men sola skinner nå, det er vårstemning og det begynner å livne til. Det har vært en fin vinter, men nå gleder vi oss til at våren skal komme, sier pappa Trond Ramstad.

PROTOKOLL:Send inn bilde av ditt første vårtegn!

Målte minus 13

Meteorologisk institutt kan dessverre ikke melde de store værnyhetene å glede seg over for dem som savner den gode vårvarmen.

Statsmeteorolog Siri Wiberg Horjen bekrefter at det har vært minusgrader mange steder i landet i natt. Den kaldeste målingen i Sør-Norge ble gjort på Fannaråki i Sogn og Fjordane, hvor temperaturen var nede i 13 minusgrader.

- Det er ganske bra vær i dag, men i løpet av natten vil det komme inn en del skyer. Det kan komme perioder med sol i Agder og Telemark, og i innlandet vil det bli fint og stort sett oppholdsvær. Det vil bli nedbør i vestlige fjellområder, og til kvelden kommer nedbøren over resten av Telemark og Østlandet, ifølge meteorologen.

Urolig og nedbør

Statsmeteorolog Børje Johansson er ansvarlig for langtidsvarselet fra onsdag og utover de ti kommende dagene. Han har dessverre ingen særlig oppvarmende nyheter å komme med.

- Vi ser fra onsdag og utover kommende ti dager. Vestlandet, Trøndelag og Nordland vil få urolig vær onsdag og torsdag. Østafjells får lettskyet og mye pent vær, og det blir fint i Troms og Finnmark i forbindelse med fralandsvind onsdag og torsdag, sier han.

Han sier det ikke er helt den store vårvarmen, men at det er nær normalen.

- Østfold og Vestfold kan få ti grader og vel så det, men ikke de store temperaturene, sier han.

Mellom fem og ti grader

De kaldeste områdene blir i Nordland og Troms, som kan vente seg rundt fem plussgrader. Snøgrensen ligger på omkring 800-900 meter, og det ventes mye nedbør på Vestlandet og i de vestlige fjelltraktene.

- Under 900 meter kan det komme en god del vann onsdag til torsdag, sier han.

Utover den neste uken blir det rolige forhold med liten bris og beskjedne nedbørsmengder.

- Temperaturene vil holde seg på mellom fem og ti grader, og kuldegrader på natten i innlandet, med ganske stille og rolige forhold, sier statsmeteorologen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder