Avgått polititopp: - Nok ble nok

Ny leder varsler nye takter

TRAKK SEG: Arne Johannessen, leder av Politiets fellesforbund, under presentasjonen av politiets evaluering av egen innsats 22. juli. Fredag trakk han seg som leder for organisasjonen. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Derfor gikk Arne Johannessen av

(VG Nett) Uenighet med forbundsstyret og hardt arbeidspress er årsaken til at Arne Johannessen gir seg, ifølge han selv.

 • Terje Helsingeng

Artikkelen er over syv år gammel

Fredag kastet han kortene. 21 år som en av landets ledende politistemmer er et avsluttet kapittel. Først var han leder av Lensmannsetatens Landsforening og deretter 13 år som leder av Politiets Fellesforbund med sine 14.400 medlemmer.

Mest avgjørende for Johannessens overraskende valg var spørsmålet om politiet skal få anledning til å bevæpne seg. På landsmøtet i Molde i november led han nederlag. Flertallet gikk inn for alminnelig bevæpning.

- Ja, jeg må innrømme at jeg ikke var bekvem med bevæpningsvedtaket. Det kom overaskende på meg. Likevel måtte jeg være 100 prosent lojal mot landsmøtet. Det har vært krevende å måtte argumentere for noe man egentlig er sterkt i mot og som jeg mener samfunnet ikke er klar for å ta i mot.

BAKGRUNN: Arne Johannessen går av som forbundsleder

- Slagene har vært tøffe

Beslutningen om å overlate stafettpinnen til sin nestleder og rival, Sigve Bolstad, ble tatt etter at forbundsstyret fredag uttrykte uenighet med Johannessen.

Deretter ble lokallagslederne orientert per telefon om at den mektige fagforeningslederen takket for seg.

- Ja, det er nok riktig å si at jeg var kommet til et punkt hvor nok var nok. Avgjørende var summen av alt jeg har vært med på gjennom 21 år. Jeg har stått i front i mange tunge og tøffe saker og ikke minst konflikter. Slagene har vært tøffe, vi hadde politikonflikten i 2009, politiet var i streik i fjor og kritikken etter 22. juli var også sterkt å ta inn over seg. Det er altså summen av mange saker med stor belastning som ble avgjørende, sier Arne Johannessen.

I nesten hele sitt voksne liv har han vært ukependler mellom Sogn og Oslo. Flere av helgene har gått med til å besøke lokallagene og representere norsk politi i utlandet.

- Jeg er den typen som ønsker å gi absolutt alt, ja, 120 prosent om det så skulle være. Når jeg den siste tiden, fra juletider, har merket at motivasjonen ikke har vært på topp, der jeg vil at den skal være, har jeg altså etter en samlet beslutning valgt å trekke meg. Jeg ble gjenvalgte på siste landsmøte med stående applaus og hadde full «bakking». Jeg var fornøyd med at jeg greide å samle troppene. Men det har vært energitappende å være leder i tiden som har gått. Det må jeg innrømme.

NY LEDER: Sigve Bolstad, leder i Oslo Politiforening, overtar jobben til Arne Johannessen som leder for Politiets Fellesforbund. Foto: TROND SOLBERG / VG

Kan bli politimester

Nå har han permisjon fra jobben som lensmann i Sogn, men om han vender tilbake til den er tvilsomt. Kanskje søker han som politimester i den ledige stillingen i fylket.

- Det vet jeg ikke; akkurat i dag er jeg ikke så klar for det, men du kan gjerne skrive at jeg er i tenkeboksen.

- Hva skal du ellers gjøre?

- Sigve Bolstad, som overtar etter meg, har bedt meg være konsulent i forbundet. Det beviser vel at det som nå skjer ikke er noen personkonflikt, men uenighet om veivalget videre.

- Hvor avgjørende ble de tre månedene du i vår hadde på Forsvarets Høgskole for din beslutning?

- Jeg - og ikke minst min familie - oppdaget at det var mulig å leve ett liv hvor man har kveldene fri og disponible. Endelig var jeg tilstede i mitt eget hjem. Jeg fikk vel en smak av at livet består av mer enn bare jobbing.

- Hvordan er forholdet ditt til Sigve Bolstad, som nå tar over etter deg?

- Når han har bedt meg være konsulent i forbundet, sier vel det det meste. Dette er ikke personkamp, men uenighet om veivalget videre, sier Arne Johannessen.

Mindre synlig i media

Den nye lederen for Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, varsler allerede nå nye takter:

- Dere vil merke at vi kommer til å ha fokus på hverdagskriminaliteten og et mer lokalt forankret politi, i tillegg til at vi kommer til å sloss for bedre lønns- og arbeidsvilkår og Helse, Miljø og Sikkerhet, men kanskje ikke være så synlig i media som Arne Johannessen har vært.

Samtidig retter Bolstad, som har vært en markert leder av landets største politiforening i Oslo med sine 2 500 medlemmer, en stor honnør og takk til Johannessen.

- Han har gjort en formidabel jobb og vært en glimrende leder for PF som det står stor respekt. Så krevende har jobben vært at vi også nå har stor forståelse for at han velger å trekke seg noe tilbake. Jeg tror alle forstår hvor ekstremt krevende det har vært. Arne Johannessen har vært en utrolig viktig person for norsk politi gjennom sine 21 år som leder, sier Bolstad.

Les også

 1. Arne Johannessen går av som forbundsleder

  (VG Nett) Den mangeårige forbundslederen i Politiets Fellesforbund gikk av fredag.

Mer om

 1. Politiet

Flere artikler

 1. Arne Johannessen går av som forbundsleder

 2. Politiets Fellesforbund får kritikk: - Bruker ikke Arne Johannessen og er mindre synlig i media

 3. Politiansatte: - Vi blir ikke lyttet til i våpendebatten

 4. Politiforbundet krever fast bevæpning

 5. Fagforeningslederen om #politinorge: - Besto ikke eksamen 22. juli

Fra andre aviser

 1. - Ulike politiske syn og uenighet om veivalg

  Aftenposten
 2. Johannessen går av som leder i Politiets Fellesforbund

  Fædrelandsvennen
 3. Johannessen går av som leder i Politiets Fellesforbund

  Bergens Tidende
 4. Åpen strid mellom tillitsvalgte i politiet

  Bergens Tidende
 5. Tidligere hovedtillitsvalgt mener 22. juli-rapporten er blitt misbrukt

  Aftenposten
 6. Fagforeningstopp håper på ro i politiet: – Nå må det utvises klokskap

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder