FORTSATT HØY: I Drammenselva ventes det at vannstanden vil holde seg høy, men stabil i dagene framover. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX

Nå renner flomvannet fra Gudbrandsdalen til lavlandet

Vannet vil fortsatt stige i innsjøene Mjøsa, Øyeren, Randsfjorden og Tyrifjorden, samt i de nedre delene av Glomma og i Drammensvassdraget de neste dagene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I Randsfjorden og Tyrifjorden er det ventet at vannstanden vil stige med 20-30 centimeter før toppen nås tidlig i neste uke, viser det siste varselet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Sivilforsvaret og befolkningen forbereder seg på innsats for å holde vannmassene tilbake. Sivilforsvaret er kalt ut flere flomutsatte steder og er klare til å bidra med å legge sandsekker langs elvene.

- Dette er jo meningsfullt, så det er helt greit å bli kalt ut på slike jobber. Vi vil gjerne hjelpe til, sier Eirikur Grannemann i Sivilforsvaret i Drammens-området til Drammens Tidende.

Varselet fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sent lørdag ettermiddag viser at vannet har forflyttet seg fra de nordlige delene på Østlandet til lavlandet.

LES OGSÅ: Flomekspert skeptisk til at folk bor på flomutsatte steder i Kvam

Verre enn i 2011

Vannstanden i Gudbrandsdalslågen er ventet å avta i dagene fremover. I Mjøsa var vannstanden lørdag 124 meter over havet, og det er ventet at vannstanden vil øke med en drøy halvmeter de kommende dagene. Det tilsvarer rundt 20 centimeter over det som ble registrert under flommen i juni 2011.

På Romerike er det ventet at vannet vil stige i områdene rundt Glomma og Øyeren. I Øyeren var vannstanden lørdag ettermiddag på 102,6 meter over havet, og er ventet å stige fram til søndag/mandag, ifølge NVE.

I Glomma ned til Skarnes kulminerte vannføringen lørdag. Glomma fram til Vorma er ventet å stige til og med søndag.
I deler av Skienselva er det fortsatt vannstand over nivået for normal vårflom.

ER DU RAMMET AV FLOMMEN?DEL DINE BILDER OG SE ANDRES FLOMBILDER HER!

Uten bolig

Som i 2011 er det i Gudbrandsdalen skadene av flommens herjinger så langt er verst.

113 flomrammede er uten bolig. Nord-Fron kommune har bedt folk stille bolig til rådighet for de husløse, og ordfører Olav Røssum sier til NTB at flere har meldt seg.

På det meste har over 200 innbyggere vært evakuert. Noen av dem har allerede fått flytte tilbake, men flere av boligene er så ødelagte at det vil ta lang tid før familier kan flytte tilbake igjen. For enkelte av de flomrammede er det dessuten uaktuelt å flytte tilbake til samme bolig, etter å ha blitt husløse både i år og i 2011.

Olav Røssum sier til NTB at det ikke vil bli aktuelt å gi nye byggetillatelser helt inntil Storåa i Kvam.

- Slik jeg vurderer det nå, er en del av tomtene så ødelagte og så utsatte at det ikke kan være fornuftig å bygge opp igjen hus der, sier han.

LES OGSÅ: - Skremmende at det bor folk på flomutsatte steder i Kvam

Flomrammet jernbane

Også jernbanen er hardt rammet mellom Eidsvoll og Dombås. Flommen har rasert jernbanen på flere viktige strekninger. Dovrebanen er ikke ventet åpnet igjen på flere dager, ifølge Jernbaneverket.

Også Rørosbanen er delvis stengt, strekningen mellom Koppang og Elverum er ikke ventet åpnet igjen før mandag.
På veiene forløp imidlertid trafikkavviklingen tilnærmet som normalt lørdag. Bortsett fra små omkjøringer på E6 gjennom Gudbrandsdalen og at riksvei 3 gjennom Østerdalen er stengt for tungtrafikk, er trafikken tilbake i normal gjenge igjen, ifølge trafikkoperatør Kristian Fauskan ved Vegtrafikksentralen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder