DREPTE 17-ÅRING: Denne bjørnen tok livet av en 17 år gammel britisk gutt, og skadet fire andre briter. Her fraktes den vekk av redningsmannskaper. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen på Svalbard

Isbjørn angrep ungdomsleir

Drepte én, skadet fire

Turister skjøt drapsbjørnen selv

Sysselmannen etterforsker angrepet

(VG Nett) Denne isbjørnen angrep fredag morgen en teltleir på Svalbard, og tok livet av en 17 år gammel gutt.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Gutten var en av 13 briter var på ekskursjon til Svalbard med British Schools Exploring Society. Ungdommene hadde satt opp en leir bestående av fire telt på Von Postbreen da bjørnen gikk til angrep.

- Bjørnen angrep da folk fremdeles var i teltene, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard til Svalbardposten.

Selv om turistene hadde satt opp snublebluss mellom de fire teltene, klarte bjørnen å drepe én og skade fire før en i følget fikk stoppet angrepet ved å skyte bjørnen.

Turistene klarte å melde fra om angrepet til Sysselmannen på Svalbard klokken 07.35. De sendte et redningshelikopter, som var på stedet 50 minutter senere.

- De hadde gjort det beste de kunne og gitt førstehjelp. De hindret at de skadede ble hypoterme og hadde bandasjert dem, sier overlege og kirurg Erik Krag Jenssen ved Longyearbyen sykehus til avisen.

Den 17 år gamle guttens liv sto likevel ikke til å redde. De fire andre ble sendt til sykehus med helikopter i to omganger; først tre av dem, så den siste.

Fredag ettermiddag ble de skadede overført til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø ifølge sykehuset.

To av dem har moderate skader, de to andre har alvorlige skader. Alle har fått skader i hodet.

- Alle er våkne. Etter hvert vil vi vurdere når de skal overføres til britiske sykehus. Det er alltid best å komme hjem, sier Marit Einerjord, pressevakt ved UNN til VG Nett.

Polititjenestemenn på Svalbard skal nå etterforske hendelsen.

- Alle drømte om isbjørner

Angrepet skjedde bare dager etter at ungdommene hadde sett bjørn for første gang. De fortalte begeistret om opplevelsen på ekspedisjonens blogg 27. juli, ifølge Daily Mail.

(Saken fortsetter under bildet)

SKUTT: Isbjørnen klarte å skade fire og drepe en person før den ble skutt. Foto: Thomas Lysgaard/SCANPIX


- Det var en isbjørn som gikk over fjorden omtrent 1,6 kilometer av gårde. Alle var i godt humør fordi vi hadde sett en annen isbjørn som fløt på isen, denne gangen var vi heldige nok til å få låne teleskopet til en norsk guide så vi kunne se den ordentlig. Jeg kan si sikkert at alle drømte om isbjørner den natten, skal de ha skrevet på bloggen sin.

- Ulendt og uoversiktlig terreng

Jon Sandmo har vært turoperatør på Svalbard i åtte år. Han sier det er veldig vanskelige forhold der britene hadde slått leir.

- Det er en stor leir med mange telt i et ulendt og uoversiktlig terreng. Nå vet vi at sysselmannen fikk beskjed om angrepet 07.35, og det er ikke utenkelig at bjørnen har overrasket dem da de sov eller var i ferd med å stå opp, sier Sandmo.

Han understreker at han ikke har nok informasjon til å uttale seg om hvordan angrepet skjedde, men peker på at isbjørner ofte angriper telt.

- Det har vært flere hendelser der isbjørnen har dratt personer ut av teltet. Men en sulten bjørn har ikke noe spesielt mønster, den angriper der det er mat, sier Sandmo.

I fjor ble padleren Sebastian Plur Nilssen (22) angrepet av en bjørn mens han lå i teltet. Isbjørnen dro ham ut, og slepte ham 30-40 meter bortover.

Mennesker har ikke mye å stille opp med når isbjørnen først har fått kontakt, ifølge turoperatøren.

- Det er verdens farligste rovdyr. En fullvoksen bjørn kan veie 7-800 kilo, og de har enorme krefter i både kjeven og armene, sier Sandmo.

Til sammen 88 personer skal ha reist med gruppen til Svalbard, men de skal ha skilt lag slik at bare 13 personer var i teltleiren da angrepet skjedde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder