Høyre halvert

Tilbakegang for Arbeiderpartiet

Rødt fosser frem i Tromsø

TROMSØ (VG) Med 15 prosents oppslutning ligger Rødt an til å bli Tromsøs tredje største parti. – Formidabelt, sier ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen.

 • Geir Molnes
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

VGs meningsmåling i Tromsø viser at det ligger an til maktskifte i byen som i dag styres av Høyre-ordfører Jens Johan Hjort. Den store vinneren er partiet Rødt, som på målingen får syv mandater i bystyret – mer enn dobbelt så mange som de tre mandatene partiet har i dag.

Se forklaringen på hvorfor Rødt er så store i Tromsø i vår valgsending nederst!

– Oi, det var jo formidabelt, utbryter Rødts ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen, da han får høre om 15 prosents oppslutning på VGs måling.

VG følger kommunevalget: Trykk her for å få siste nytt om valget i VGs valgstudio

– Vi har jo en god base her i byen, med syv til åtte prosent ved de siste valgene, så har det steget jevnt og trutt inn mot valget. Vi lå på litt over ti prosent hos NRK og Nordlys før sommeren, og hadde en topp hos Nordlys på 12,4 prosent i forrige uke. Men VGs måling knuser jo det, så dette er historisk rekord for oss, fortsetter han.

Les også: Nå skal VG på valgturné!

REKORDMÅLING: Rødt får hele 15 prosents oppslutning i dagens VG-måling. Ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen forteller at dette er en historisk rekord for partiet. Foto:Terje Mortensen,VG

At det betyr at han faktisk kan få ordførervervet er han forsiktig med å mene for mye om.

– Ap vil jo ha det vervet om det blir flertall for oss på venstresiden, men det er kommunestyret som skal utpeke ordfører etter valget. Dess flere stemmer vi får, dess mer av Rødts politikk får vi gjennom, og dess flere posisjoner og verv vil være aktuelle, sier Olsen.

Tilbakegang for Ap

Arbeiderpartiet holder seg stabilt sammenlignet med forrige valg, med 25 prosents oppslutning og 11 mandater i bystyret, som er like mange som de har i dag. Dersom valgresultatet blir det samme som dagens meningsmåling ville Arbeiderpartiet, Rødt og SV fått flertall i bystyret med til sammen 22 mandater.

Fikk du med deg? Sjekk kroppen til Høyre-toppen!

Selv om Ap er stabile sammenlignet med forrige valg, viser dagens måling en stor nedgang sammenlignet med tidligere lokale valgmålinger. Det har en naturlig forklaring, ifølge ordførerkandidat Jarle Aarbakke.

– Jeg registrerer at dette er en kraftig nedgang, som vi forventet fordi vi i Ap gjorde en feil i bystyret i forrige uke. Det gjaldt et vedtak om markagrensen, der vi og flere partier stemte på et forslag vi egentlig var mot, og som mange av våre velgere var mot. Vi har innrømmet feilen, tar ansvaret og går videre fremover, sier Aarbakke til VG.

Høyre halvert

Aarbakke finner likevel et solid lyspunkt i målingen.

– Det viktigste med VGs måling er at den viser fortsatt flertall for å kaste det borgerlige styret og det inspirer meg kolossalt i arbeidet fremover.

For sammenlignet med forrige valg er den store taperen er ikke helt uventet Høyre, med sin purunge ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen (23).

I januar trakk byens karismatiske og populære ordfører Jens Johan Hjort sitt kandidatur på et høydramatisk nominasjonsmøte som sendte sjokkbølger ut i partiet. Høyre ligger nå an til å få åtte mandater i bystyret – halvparten så mange som partiet har i dag.

Se forklaringen på hvorfor Rødt er så store i Tromsø i vår sending her:

Mer om

 1. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. Ordførerkampen i Tromsø: Unggutten mot pensjonisten

 2. SV varsler kamp mot Ap: Skal slåss for ordføreren i Tromsø

 3. Ny VG-måling: Høyre stuper i Drammen

 4. Ny VG-måling: Liten Arbeiderparti-smell i Sarpsborg

 5. Slik kan landets største byer bli styrt

Fra andre aviser

 1. Rødt tredje størst i Tromsø i VG-måling

  Fædrelandsvennen
 2. Dette er status i storbyduellene

  Aftenposten
 3. Rødt på nivå med Høyre i Tromsø

  Fædrelandsvennen
 4. Ap kan erobre syv byer

  Bergens Tidende
 5. Høyre stuper i Bergen

  Aftenposten
 6. Jevnest kamp om de to største byene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder