Fredsprisvinner Malala (17): – Norge er et eksempel å følge

Fredsprisvinner og menneskerettighetsaktivist Malala Yousafzai (17) mener verdensledere bør lære av Norges satsing på global utdanning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

For første gang siden hun mottok fredsprisen i fjor, er Malala Yousafzai (17) tilbake i Oslo mandag for å delta på den internasjonale utdanningskonferansen «Education for Development» som Norge er vertskap for.

Med i kofferten har hun et klart budskap: Gratis og obligatorisk skolegang for alle barn i 12 år. Ikke seks eller ni år, som har vært tidligere målsettinger.

– Norge er et forbilde

Til et samlet pressekorps på SAS-hotellet manet hun til at et forsterket engasjement fra verdensledere er helt nødvendig for å nå målene om gratis grunn- og ungdomsskole for alle barn innen 2030.

– Ledere i det 21. århundre må levere på sine løfter og investere i fremtiden. De må begynne å investere i bøker, utdanning og håp heller enn i våpen, krig og konflikt, sa 17-åringen.

Har du sett dokumentaren om Malala?:Malala og pappa

På spørsmål fra VG om hvordan det var å være tilbake i Norge, benyttet Malala anledningen til å skryte av at man øker de globale utdanningsbudsjettene fra 550 millioner kroner til 2,4 milliarder kroner i 2015.

– Hver gang jeg kommer hit opplever jeg en massiv støtte. Jeg er veldig lykkelig for å være tilbake her, selv om det er litt kaldt, ler hun til VG, og legger til:

– Norge er et av de landene som har vist for verden at utdanning er det aller viktigste for at et land kan utvikle seg, sier Malala.

TRIVES: Malala er fornøyd med å være tilbake i Norge. Her sammen med statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Foto:Trond Solberg,VG

– Må kjempe videre

Den unge fredsprisvinneren takket statsminister Erna Solberg (H) for å ha gitt henne muligheten til å fremme kravet om 12 års skolegang på konferansen som går av stabelen mandag og tirsdag.

Statsministeren selv mener Malalas budskap er «mat for samvittigheten».

– Hun peker for eksempel på at det er nok penger, men at vi må bruke dem riktig. Mer av pengene må brukes på utdanning, sier Solberg.

Malala trakk også frem barneslaveri som en hovedutfordring i kampen om jenters tilgang til utdanning i store deler av verden. At ingen nektes utdanning, spesielt jenter, er avhengig av modig lederskap fra verdensledere, mener hun.

– I mange land er fortsatt ikke utdanning viktig. Det er sommerferien min, men jeg har ikke fri. Det er blitt en del av mitt liv å fortsette denne kampen for jenters utdanning, avsluttet Malala.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder