Se opp – også torsdag kveld kan store deler av landet få nordlys-show

Flere steder ligger forholdene til rette for en himmelsk opplevelse. Mens nordlyset danser over Nord-Norge, kan himmel-showet være synlig over nesten hele landet.

 • Line Blokhus

Artikkelen er over fire år gammel

Flere dager på rad har man kunnet se et fantastisk nordlys nord i landet. Trolig blir det også slik torsdag kveld.

– Normalt sett vil forholdene være best i nord, men også på Østlandet og ellers i landet kan man se nordlyset om man ser mot nord, sier Pål Brekke, seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, til VG.

– Ifølge varslene ser det ut til at nordlyset vil være sterkt i flere dager, og det vil antakeligvis være enda kraftigere på fredag. Slik det ser ut nå vil det være synlig nordlys i hele landet de neste dagene.

Har du tatt bilder av nordlyset? Del dine bilder og se andres nordlysbilder her.

– Reis ut av byen

På grunn av lysforurensning vil en ikke kunne se nordlyset i områder som er sterkt opplyst av gatebelysning og bygninger. I jakten på nordlyset vil det derfor være avgjørende at en drar til en plass der det er mørkt.

– En er nødt til å dra ut av byen, til et mørkt sted. Går man ut i skogen eller drar ut på sjøen så er forholdene ofte gode, sier Brekke.

Hvis man ønsker å fotografere fenomenet er det en fordel å bruke et kamera med manuelle instillinger fremfor mobilkamera, tipser Brekke.

– Bruk stativ og skru av alle automatiske innstillinger. Stor blenderåpning og eksponeringstid fra 5-20 sekunder vil kunne gi gode nordlysbilder.

Skyfritt i Nord

Selv om nordlyset skinner sterkt er det ikke alle som vil få muligheten til å se showet. Flere steder vil nemlig skyene dekke for himmelfenomenet.

– Det ser veldig bra ut for Nord-Norge! Det vil så å si ikke være noen skyer i Nordland og Troms de kommende dagene, sier Nina Larsgård, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Sør for Nordland vil det være noe mer skyer i det kommende døgnet, med et tettere skydekke lengre sør.

– Natt til lørdag vil skydekket sprekke litt opp i Sør-Norge, og sannsynligheten for å få et glimt av nordlyset vil være større på Vestlandet enn på Østlandet, sier Larsgård.

Følg med på mørke flekker

– Det som er årsaken til nordlyset vi ser nå er såkalte koronahull, som hele tiden blåser ut solvind med ekstra høy hastighet. Når disse hullene er rettet rett mot jorden vil vi få kraftigere solvind som et par dager senere påvirker jordens magnetfelt. Disse vindkastene er sterkere enn solstormer og varer ofte lengre enn når solstormer treffer oss, forklarer Brekke.

SOLENS KORONA: Den mørke flekken i midten er et koronahull som blåser solvind mot jorden. Bildet er fra 5. oktober og viser koronahullet som lager kraftig nordlys denne uken. Foto: NASA ,

Det betyr at nordlys som skyldes solvind fra koronahull ofte varer lenger enn nordlys som skyldes solstormer. Dessuten er det enkelt å følge med på koronahullene på bilder av solen, forklarer Brekke.

Hullene ses som mørke flekker på bilder av solens korona, men må ikke forveksles med mørke solflekker.

– Når disse hullene ses på midten av solen blåser vinden i retning jorda. Da vil det typisk ta to dager før vindkastet treffer jorda og det dannes kraftig nordlys.

For å følge med på koronahullene og nordlysvarsel anbefaler Brekke å kikke på nettsidene Spaceweather.com, KHO nordlysvarsel, Storm.no sitt nordlysvarsel eller bruke gratis-appen Auroral Forecast.

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Stor sjanse for nordlys nyttårsaften

 2. For et nordlys!

 3. Nye og unike bilder av solen

 4. Skal prøve å løse solgåtene

 5. Aurora borealis: Her kan du se nordlyset

Fra andre aviser

 1. Hit bør du dra for å se nordlys i fremtiden

  Aftenposten
 2. Meteorologen kaller dette bildet flaks

  Bergens Tidende
 3. Nordlyset vender hjem

  Bergens Tidende
 4. Se bildene av nordlyset over Birkeland i natt

  Fædrelandsvennen
 5. Mye nordlys i Sør-Norge

  Bergens Tidende
 6. Naturen lagde lysshow over Oslo natt til lørdag

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no