ALVOR: Med sykkel og joggesko vil to forskerkolleger vekke oppmerksomhet mot klimaendringene. Bildet viser et kullkraftverk i Sør-Afrika, et av de landene i Afrika med de største utslippene av klimagasser. Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Løper fra Tromsø til Bergen for klima

To forskerkolleger fra Norge og Storbritannia vil bruke løpesko og sykkel for å vekke oppmerksomhet om klimaendringer. Målet er å skape folkelig blest om klimatoppmøtet i Paris i desember.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mens Daniel Price (27) klyver opp på sykkelsetet i den australske byen Brisbane denne uka og setter kursen mot i Paris, tar Erlend Moster Knudsen (29) fra Sandefjord på seg joggeskoene i Tromsø i august.

Fra Tromsø vil Knudsen bruke to og en halv måned til Bergen. Underveis vil han holde skolepresentasjoner og foredrag.

Les også: Klima-Tine til VG: - Nå er det alvor!

Pole to Paris

De to klimaforskerne kaller prosjektet sitt Pole to Paris.

Løperen fra nord bærer med seg et flagg fra Nordpolen, mens syklisten fra sør bærer med seg et flagg fra Sydpolen.

Begge skal prøve å få så mye kontakt med lokalbefolkningen som mulig, og det er meningen at flere skal delta i løpet og sykkelrittet.

Knudsen har doktorgrad i klimadynamikk. Bjerknessenteret i Bergen er partner for Pole to Paris-prosjektet og støtter Knudsens skolepresentasjoner økonomisk.

– Vi skal prøve å samle så mange inntrykk om folks opplevelser av klimaendringer som mulig. Vi ønsker å gjøre klimaendringene personlige. Hvordan opplever folk endringene? Hva kan vi som enkeltpersoner gjøre? Vi vil at folk skal bry seg om klimaendringene, og ikke tenke at det er for sent eller at det ikke angår oss nå, sier Knudsen.

Les også: Europas største isbre mister store mengder is

Siste sjanse?

Knudsen og Price vil binde sammen historiene fra den fattige og rike verden og fortløpende legge ut informasjon på nettsiden sin, Facebook og Twitter.

– Målet er å vekke oppmerksomhet om hvorfor det er så viktig å få til en bindene og tilstrekkelig ambisiøs klimaavtale i Paris i år, sier Knudsen.

Han mener at toppmøtet i Paris trolig er verdens siste mulighet til å bremse klimaendringene tilstrekkelig.

– Vi feilet i København i 2009 og har ikke råd til å gjøre det igjen, sier Knudsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder