AVLYTTET MISTENKTE TERRORISTER: I lengre tid lyttet etterforskere fra PST på samtaler mellom de tre islamistene. Her PST-bygget i Nydalen. Foto: FREDRIK VARFJELL/NTB/SCANPIX,

Slik var PSTs hemmelige terroristjakt

I all hemmelighet avlyttet Politiets sikkerhetstjeneste (PST)
to kjøretøy over tid for å avsløre de angivelige terrorplanene til tre norske islamister fra Oslo-området.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Romavlyttingen av de to bilene har stått sentralt i PSTs omfattende skjulte etterforskning mot to norsk-albanske brødre på 25 og 28 år fra Bærum – samt en norsk-somalisk familiefar (30) fra Oslo.

I lang tid lyttet etterforskere på samtaler mellom de tre islamistene – deriblant påståtte planer om å sende stridsutstyr til en felles ekstremist-venn (25) som kriget i Syria og om selv å slutte seg til terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) i sommer.

Politiaksjonen

Trioen ble imidlertid pågrepet i sine hjem i en koordinert politiaksjon tidlig om morgenen 27. mai i år:
* Lillebroren og storebroren i en leilighet i Bærum.
* Familiefaren i en leilighet på Grønland i Oslo.

PST siktet de tre islamistene etter den såkalte terrorparagrafen som blant annet omhandler deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon – nærmere bestemt Jabath al-Nusra og IS i Syria.

VG kan i dag avsløre deler av bevismaterialet som den norske sikkerhetstjenesten mener underbygger siktelsen mot lillebroren, storebroren og familiefaren.

Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Januar 2014

Storebroren og familiefaren tok kontakt med den norskeambassaden i Tyrkia for å få utstedt reisedokumenter slik at de kunne reise hjem til Norge.

De to kameratene skal ha forklart at de hadde vært på biltur i Europa og la frem en konkret reiserute som bevis for sin historie.

LES OGSÅ: Disse er på PSTs terrorliste

Ansatte ved ambassaden stusset over henvendelsen og varslet PST om møtet med de to nordmennene.

Den norske sikkerhetstjenesten mistenkte på denne tiden at de to islamistene skal ha vært i Syria som fremmedkrigere i lengre tid.

FORSVARER: Advokat Svein Holden representerer storebroren (28). Foto:HELGE MIKALSEN,

Få dager etter kontakten med ambassaden skal storebroren og familiefaren ha fløyet hjem til Norge og Gardermoen – intetanende om at PST hadde opprettet en skjult etterforskning mot dem og fulgte bevegelsene deres tett.

Syria og IS

Mens familiefaren dro til leiligheten på Grønland i Oslo sentrum, reiste storebroren hjem til familien i Bærum, hvor også hans terrorsiktede lillebror bor.

I løpet av denne måneden skal også lillebroren ha vært på reisefot til Kosovo sammen med en norsk-albansk ekstremist (25) som var en felles kjenning av de tre islamistene.

Og mens lillebroren skal ha møtt personer som knyttes til ekstrem islamisme i Kosovo, skal ekstremist-kameraten ha reist videre til Syria og sluttet seg til IS.

Lillebroren skal ha returnert til Norge etter møtene i Kosovo, men han skal ha holdt kontakt med ekstremisten som dro til Syria gjennom blant annet chattetjenesten «WhatsApp».

Brøt med al-Qaida

PST mener den norsk-somaliske familiefaren dro til Syria i august 2012, mens den norsk-albanske storebroren fulgte etter en drøy måned senere.

De to skal allerede før avreise ha kjent til hverandre via islamistmiljøet på Østlandet og de skal begge ha sluttet seg til terrororganisasjonen al-Qaida i det borgerkrigsherjede landet.

Den norske sikkerhetstjenesten mener kameratene kjempet for al-Qaida frem til våren 2013.

Denne våren brøt IS med al-Qaida og familiefaren og storebroren skal ha sluttet seg til dem, ifølge PST.

De to kameratene nekter for å ha vært fremmedkrigere og hevder isteden at de drev med nødhjelpsarbeid.

Bilder med våpen

Sikkerhetstjenesten mener imidlertid at familiefaren snakker usant og viser spesielt til opplysninger han skal ha fortalt til et familiemedlem i Norge om våren 2013.

Norsk-somalieren skal ha vært åpen om at han hadde sluttet seg til terrorgruppen. I tillegg skal familiefaren ha sendt bilder av seg selv med stridsutstyr samtidig som han poserte med et automatvåpen.

PST mener at de aktuelle bildene ikke vitner om noe nødhjelpsarbeid – men tvert imot bekrefter at familiefaren var IS-kriger i Syria.

I løpet av etterforskningen har sikkerhetstjenestene også tatt beslag i andre bilder som de mener har blitt tatt i Syria og hvor familiefaren og storebroren er avbildet.

Kontakt med Vasquez

SENTRAL: PST mener storebroren og familiefaren møtte den terrorsiktede nordmannen Bastian Alexis Vasquez (24) i Syria. 24-åringen skal ha en sentral lederstilling i IS og har også deltatt i en propagandavideo. Foto: IS,

Noen av disse bildene skal vise de to kameratene sammen med den terrorsiktede norsk-chileneren Bastian Alexis Vasquez (24) fra Skien.

24-åringen har vært i Syria i flere år og beskrives som «en veteran» i det borgerkrigsherjede landet. I løpet av den senere tid er det også mye som tyder på at Vasquez har fått en sentral lederrolle i IS – spesielt etter at han sto frem på en propagandavideo i sommer.

24-åringen kommer fra Skien i Telemark – akkurat som den norsk-somaliske familiefaren. De to skal ha kjent til hverandre før de møttes i Syria.

På de samme bildene skal også en annen fremmedkriger fra Norge ha vært med. Han ble drept i Syria i juni 2013, trolig kort tid etter at bildene ble tatt.

– Han var på vei for å hente mat da han ble rammet av en rakett. Han fikk splinter i hele kroppen og ble fraktet til sykehuset med store skader, uttalte en venn av av den avdøde mannen til VG i juni 2013.

Fremmedkrigere

PST mener at spesielt kontakten med Bastian Alexis Vasques – som er sterkt knyttet til IS – er nok et bevis på at familiefaren og storebroren var fremmedkrigere for terrororganisasjonen.

– Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, sier storebrorens forsvarer Svein Holden til VG.

Den siktede norsksomalierens forsvarer, Fredrik Brodwall, ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å kommentere saken.

Februar til april

Den skjulte etterforskningen pågikk for fullt med blant annet hyppig spaningsaktivitet.

I Syria skal det imidlertid ha begynt å versere rykter om at familiefaren og storebroren hadde stukket av fra IS.

Ekstremister og Iskrigere har tidligere uttalt til VG at det er vanlig å brenne passet sitt når man kommer til Syria som et bevis på troskap og at man er kommet med enveisbillett.

FORSVARER: Advokat Kjell T. Dahl representerer lillebroren (25). Foto: JAN PETTER LYNAU,

De to kameratene skal ha blitt konfrontert med ryktene av Bastian Alexis Vasquez på blant annet chattetjenesten «WhatsApp», noe som endte med en krangel.

Påstandene skal ha blitt kontant avvist.

Isteden skal familiefaren og storebroren ha hevdet at deres «emir» (leder) hadde gitt dem tillatelse til å dra hjem til Norge. Opplysninger som har kommet frem under etterforskningen tyder på at formålet var en pause og for å trene og skaffe utstyr til en ny Syria-tur.

Gjennom hele den skjulte etterforskningen skal de to norsk-albanske brødrene og den norsk-somaliske familiefaren bevisst ha holdt en svært lav profil – spesielt når de snakket sammen på telefon.

Dette bekymret PST som fryktet at trioen la planer om et angrep i Norge og at det var årsaken til storebroren og familiefarens uventede hjemkomst.

Men det var ikke bare disse to kameratene som var på PSTs radar. Spanere fulgte også lillebroren som skal ha vært i Kosovo med en norsk-albansk ekstremist som dro videre til Syria.

Sikkerhetstjenesten mener lillebroren deltok i innkjøp av stridsutstyr. Utstyret skal ha blitt kjøpt inn ved to butikker på Østlandet, deriblant et varehus i Ski i Akershus som ble tett fulgt av politiets spanere:

Våpendeler, stridsvest, ørkenfarget kamuflasjejakke, camelback, ullundertøy, kikkertsikte til om lag 10.000 kroner, våpenlykt, sko og hansker. Noe av utstyret skal ha vært tiltenkt ekstremist-kameraten i Syria, mens noe var til storebroren.

FORSVARER: Advokat Fredrik Schøne Brodwall representerer familiefaren (30). Foto: KNUT ERIK KNUDSEN,

Lillebroren skal ha vært opptatt av ikke å vekke mistanke hos politiet slik at de ble dømt for terrorstøtte – noe som også skal ha blitt diskutert.

For å unngå dette skal de ha brukt en mellommann som oppbevarte en brun pappeske med utstyr. Den aktuelle mellommannen er en ikke-muslim fra Oslo-området som gikk på skole med lillebroren.

Mellommannen skal ikke ha fått betalt for oppdrag utover til portoen for å få sendt esken.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Utover dette har jeg ingen kommentar, sier lillebrorens forsvarer Kjell T. Dahl til VG.

I denne perioden skal den norsk-albanske storebroren ha forsøkt å trene seg opp ved å gå turer i Bærums-området med en sekk som var fylt opp med stein. I tillegg skal han ha tatt anabole steroider.

April

I slutten av denne måneden fikk islamistene et tungt budskap fra Syria. Ekstremist-kameraten var drept i kamper for IS.

Den norsk-albanske 25-åringen skal ha blitt skutt i beinet under et stridsoppdrag og døde kort tid senere av blødninger.

Vasquez skal ha vært i det samme området da 25-åringen ble drept og var i etterkant i kontakt med familien hans i Norge.

Etterforskningen av terrorsaken i Norge har avdekket at Vasquez skal ha sendt bilder av den avdøde 25-åringen til meningsfeller her hjemme.

Ett av bildene skal vise den drepte norsk-albaneren som ligger på en båre, innpakket i pledd og med to AK-47 automatvåpen over seg.

Billedmaterialet skal ha blitt funnet under ransaking av de tre islamistenes boliger etter pågripelsen i slutten av mai.

Dødsbudskapet skal ha ført til vesentlig mer kommunikasjon på telefon mellom de tre islamistene i Norge.

Dette skal ha vært en av få anledninger hvor den lave profilen de holdt ble brutt.

Budskapet skal også ha ført til at lillebroren tilbakekalte esken med stridsutstyr fra mellommannen.

ETTERLYST: Islamisten Bastian Alexis Vasquez (24) er etterlyst internasjonalt for sin tilknytning til IS. Foto: POLITIET,

Da esken ble hentet skal spanere ha fulgt overleveringen tett, og lillebroren ble kort tid etter stoppet i en politikontroll av uniformerte politibetjenter.

Innholdet i esken skal ha blitt ransaket og avbildet – før lillebroren fikk kjøre videre og hjem til Bærum.

Deler av utstyret skal også ha blitt byttet ved butikken i Ski siden størrelsen på klærne ikke lenger passet.

Mellommannen er ikke siktet i straffesaken. Det skal også ha vært i denne perioden at de to kjøretøyene – som var registrert på brødrenes familie – ble romavlyttet.

Mai

Den norsk-somaliske familiefaren skal ha reist til søsteren sin i Marokko med kone og barn, en tur PST var kjent med og som ikke var terrorrelatert.

Under mellomlandingen i Storbritannia skal imidlertid familiefaren ha blitt kontrollert og utspurt av britisk etterretningstjeneste og avhørt om Syria – før de lot ham reise videre.

Hjemme i Norge strammet den skjulte etterforskningen seg til. PST skal over tid ha fått mistanke om at minst to av de tre islamistene planla en reise til Syria etter at ID-feiringen var over i juni.

Informasjonen skal ha blant annet ha blitt fanget opp gjennom romavlyttingen av de to kjøretøyene.

Familiefaren var hjemme fra turen til Marokko, og ble pågrepet i sitt hjem 27. mai – samtidig som lillebroren og storebroren ble tatt.

LEDET ETTERFORSKNINGEN: Politiadvokat Thomas Blom ved Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Foto: NTB/SCANPIX,

– De ble pågrepet før vi mener at de var i ferd med å reise ned til Syria igjen, uttalte politiadvokat Thomas Blom i PST til VG.

Ransaking og beslag

Samme dag som de tre islamistene ble pågrepet, ransaket politiet blant annet leilighetene deres og kjøretøyene som i lengre tid hadde vært avlyttet.

Datamaskiner, mobiltelefoner, CD-er med IS-hymner og taler av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, sverd og diverse kniver skal ha blitt funnet.

Videre undersøkelser av det beslaglagte materialet skal ha avdekket store mengder jihad-bilder, deriblant av storebroren, familiefaren og Bastian Alexis Vasquez i Syria – samt av en annen etnisk nordmann (25) fra Østfold som PST mener kriger for IS i det borgerkrigsherjede landet.

I beslaget skal politiet også ha funnet mengder med e-poster, chattetråder, militærmanualer for skarpskyting, patruljering og nærkampteknikk og dokumenter om Jihad.

PST skal imidlertid ikke ha fått innvilget ransakingsordren for boligen til et nært familiemedlem av de to norsk-albanske brødrene. Vedkommende skal ha forsøkt å melde seg inn i en pistolklubb og vært i besittelse av en 9 mm pistol og en dobbeltløpet avsagd hagle.

Etter pågripelsen av de tre islamistene skal det nære familiemedlemmet ha lagt våpnene i en sort søppelsekk og kjørt ut for å gjemme dem – uvitende om at han ble spanet på. Kort tid etter at våpnene ble gjemt, skal han ha blitt pågrepet av politiet.

Familiemedlemmet har erkjent det faktiske forholdet og påviste skjulestedet for etterforskerne.

Denne mannen er siktet for forsøk på å skjule bevis i en egen sak og er ikke en del av terroretterforskningen.

Familiemedlemmet har nektet å la seg avhøre om de terrorsiktedebrødrene og unnlot også i høst å møte til et rettslig avhør i Oslo tingrett.

PST mener mannen har rømt landet, og han er ikke den eneste som har nektet å la seg avhøre i saken.

To andre personer med tilknytning til det radikale ekstremistmiljøet på Østlandet har vedtatt rettergangsbot for ikke å la seg avhøre av politiet.

I en e-post til VG opplyser kommunikasjonsdirektør at saken er oversendt statsadvokaten med forslag til beslutning.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva PSTs forslag går ut på. Etterforskningen er nå i sluttfasen, skriver Hugubakken.

* Selv om PST mener at storebroren og familiefaren var i Syria siden høsten 2012, så er de kun siktet for terrordeltagelse fra juni 2013 siden det var da den nye lovbestemmelsen trådte i kraft.

* Straffesaken mot de tre islamistene er forhåndsberammet 24. februar neste år, og det er ventet at en tiltale vil bli tatt ut mot dem i løpet av januar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder