Her fester «Russekortkongen» Oliver (10) med yndlingsrussen

Fikk 7000 russekort i fjor - håper på 9000 i år

Ekspert: – Dette er sosiale medier på sitt beste

LØREN (VG) Ikke bare får han tilsendt russekort, brev og gaver fra hele landet. Tirsdag tok et titalls russ turen for å besøke Oliver (10), som kanskje er landets mest populære tiåring i disse dager.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Oliver Sandboe Bjerkhaug (10) elsker russekort, men får ikke samlet så mange som vennene, siden han sitter i rullestol. Etter morens Facebook-appell, strømmer det på med russekort fra hele landet.

Oliver har diagnosen kongenitt muskeldystrofi, som er en medfødt muskelsykdom og som gjør ham avhengig av rullestol.

På et døgn har den nyopprettede Facebook-gruppen «Russekort til Oliver» i underkant av 1300 medlemmer, hvor russ fra fjern og nær skriver at de skal sende kort til tiåringen. Noen sier også at de sender brev eller andre gaver.

Håper å få 9000 kort

VG besøkte Oliver hjemme i Oslo tirsdag ettermiddag. Han viser stolt frem samlingen som ligger på kjøkkenbenken. På den ene siden ligger russekortene og brevene Oliver fikk i fjor. På den andre siden ligger den lille haugen fra i år – som forhåpentligvis skal vokse seg mye, mye større.

– Jeg fikk 7000 i fjor. I år håper jeg at jeg får 9000 kort. Jeg klarer ikke å få lest alle jeg får, men jeg ser på bildene, det er det som er kulest, sier Oliver.

LES OGSÅ: Fryktet for Darwins (1) liv – startet kronerulling

AMBISIØST MÅL: På bordet ligger alt Oliver fikk i fjor, mens han holder det siste døgnets fangst i hendene. Målet er å få 9000 russekort.Her med mamma Cathrine Sandboe hjemme i Oslo. Foto:Frode Hansen,VG

Moren Cathrine Sandboe (33) sier hun er svært rørt av folks engasjement.

– Ekstra rørende er alle de håndskrevne brevene han fikk i fjor, fra barn rundt omkring i landet. Han fikk 40–50 stykker om dagen enkelte dager.

– Hva står det i brevene?

– De sa at de synes synd på Oliver, og at de hadde samlet kort for å sende. Noen skrev at de sendte alle de hadde.

– Glitrer ekstra i øynene hans

Sandboes kjæreste, Lasse Halvorsen beskriver Oliver som en over gjennomsnittet blid gutt.

– Dette er kjempestas, og gleder hjertet mitt. Han er en god gutt som alltid er glad, men jeg ser at det glitrer ekstra i øynene hans nå, sier Halvorsen.

Oliver er ikke i tvil om hvilke russ han liker best.

– Blåruss er best, og så kommer gull og svart. Til sist kommer rød.

(artikkelen fortsetter under bildet)

MIDT I SMØRØYET: Oliver hadde det som plommen i egget da han ble invitert inn i russebussen Los Muertos og sjarmerte jentene i senk. Foto:Frode Hansen,VG

– Dere er ikke redde for at folk vil løpe ned døren deres og overfylle postkassen, da?

– Nei, det synes jeg er helt bra, sier Oliver. Det raske svaret hans får moren til å le litt, før det plutselig plinger i en telefon.

Kjæresten til Olivers mor får melding om at russebussen som ba om å komme på besøk, var ankommet.

Storsjarmør

Tiåringens ansikt lyser opp, og han slipper ut et lite gledeshyl. Kort tid etter er jakken på og i den elektriske rullestolen raser Oliver i full fart nedover veien, uten å vente på følget.

Hundre meter unna står et titalls russejenter og venter på ham, og enda bedre – de er blåruss.

INGEN TVIL: Da 18-åringene Elise Haug Olsen (t.v), Martine Skaret og Susanne Pedersen leste om Oliver, visste de at de måtte gi ham en visitt. Foto:Frode Hansen,VG

Jentene på bussen Los Muertos kommer fra ulike steder i Oslo og Akershus, og leste om Oliver på Facebook.

– Alle vet hvem Oliver er nå, hvert fall blant russen. Flere har sagt at de har planer om å sende ham kort, sier Martine Skaret fra Skedsmo (18).

- Dette er en veldig rørende historie, som belyser noe man ikke alltid leser like mye om. Når man får innblikk i hvor gøy barn synes det er med russekort, men at ikke alle har muligheten til å løpe etter russen, så treffer det noe i en. Det er fint å kunne gjøre ham så glad. Det skulle bare mangle at vi ikke kom på besøk, sier Elise Haug Olsen (18) fra Skedsmo.

Skal på sykehuset i 1–2 uker

Etter å ha danset og skravlet med jentene inne på bussen i en god stund, fikk han en god klem av hver og enkelt av dem. Han håper han får enda mer besøk av russen, men sier det skal mye til for å slå akkurat denne visitten.

– Dette er den kuleste russebussen jeg noen gang har sett, sier Oliver på vei hjem tilbake til leiligheten, iført et splitter nytt pannebånd med russebussens navn.

Til uken reiser Oliver til sykehuset, hvor han skal tilbringe de neste 1–2 ukene. Da kommer russekort og brev godt med.

– Han har slim i lungene og skal få antibiotikabehandling intravenøst. Han er som regel alltid i godt humør, men han lyser opp litt ekstra i maimåned, og det kommer godt med i tiden på sykehuset, sier Lasse Halvorsen.

– Positivitet smitter

Sosiale medier brukes stadig oftere for blant annet å be om hjelp, gi hjelp, eller skape engasjement.

LES OGSÅ: Brukte Facebook for å gi bort familieferie

Ekspert på sosiale medier og Høyskolelektor ved BI, Cecilie Staude mener historien om Oliver viser at positivitet smitter, og at mange brukere av sosiale medier også bruker kanalene til å vise at man tar vare på hverandre, også ofte helt uten agenda.

– Historien viser potensialet som ligger i sosiale medier, på sitt beste. Det handler om en slags omsorg- og hjelpsomhetskultur som mennesker i sosiale nettfellesskap tidvis klarer å skape. Ser vi på brukere i sosiale medier som ressurser som kan hjelpe oss i vårt daglige liv, så kan det til tider være rørende hvor hjelpsomme mennesker kan og også vil være, sier Staude til VG.

LES OGSÅ: Disse sakene engasjerte mest i sosiale medier i 2014

FORSKER PÅ SOSIALE MEDIER: Cecilie Staude holder foredrag og underviser i bruk av sosiale medier på BI. Foto:,BI

Sosiale medier har gjort det lettere å mobilisere folk rundt enkeltsaker, ifølge Staude.

– "Nye" plattformer, som Facebook, gjør dette mindre tid­- og ressurskrevende. Informasjon om Olivers ønske om russekort har spredt seg lynraskt i sosiale medier, fra venner til venner og fra følgere til følgere. En slik viral effekt har bidratt til at budskapet har nådd svært mange mennesker.

– Denne typen av mobilisering hadde ikke vært mulig i samme omfang og like raskt, uten folks velvilje og sosiale medier som bidrag til å gjøre innsamlingen av russekort lettere og større.

Hun får støtte av Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.

– Av og til oppstår slike fenomener, at mange går sammen om å gjøre livet bedre for noen. Det er internett på sitt beste!, sier Solstad.

Han trekker frem en lignende sak, om kreftsyke Miles (5) som ble superhelt, takket være 12.000 frivillige.

Russekort kan sendes til denne adressen:
Oliver Sandboe
Peter Møllers vei 3b
0585 Oslo

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder