UTVIKLING I SAKEN: Torsdag kveld kunne politiet bekrefte at fire menn i 30-årene er pågrepet i drapssaken. Foto: Tomas Larsen , NTB scanpix

Tina-drapet: Fire menn pågrepet

Tilhørte samme omgangskrets i Lyngdal i ungdomsårene

Tina Jørgensen (20) ferierte på campingplass i Lyngdal

Politiet har beslaglagt datamaskiner og passord til sosiale medier

STAVANGER/LYNGDAL/OSLO (VG) Like før politiets pressekonferanse startet torsdag kveld, ble en fjerde mann (38) pågrepet i den 15 år gamle drapssaken.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Alle fire er siktet for drap eller medvirkning til drap, sier politiadvokat Herdis Traa i Rogaland politidistrikt på pressekonferansen.

Tina Jørgensen ble funnet drept i 26. oktober 2000. Da hadde hun vært savnet i nesten en måned.

Den fjerde siktede, en 38 år gammel mann bosatt i Vest-Agder, ble pågrepet kort tid før pressekonferansen startet.

– Alle fire har kjent hverandre eller kjenner hverandre. De tre siste pågrepne er ikke avhørt ennå. De er fortsatt i transport på vei hit til Stavanger, sier Bjørn Kåre Dahl, leder for felles etterforskningsenhet i Rogaland politidistrikt.

DREPT: Tina Jørgensen (20). Foto: Politiet ,

Politiet ønsker ikke å gå inn på bakgrunnen for at de nå har gått til aksjon mot de fire mennene.

Onsdag pågrep politiet den første drapssiktede, også det en 36 år gammel mann fra Lyngdal, i saken.

– Jeg ønsker ikke å gi uttrykk for om han erkjenner straffskyld på dette tidspunkt, av hensyn til etterforskningen, sier forsvarer Odd-Rune Torstrup til den første pågrepne.

VG Spesial: De uløste drapssakene – Tina Jørgensen

Sikret datamaskiner og passord

Tidligere torsdag ble en mann (36) bosatt i Kristiansand oppringt av politiet og bedt om å melde seg på den lokale politistasjonen.

Han meldte seg klokken 16.15.

Forsvarer Trond Wåland har så vidt snakket med sin klient etter pågripelsen i Kristiansand, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Noe senere torsdag ble en 36 år gammel mann pågrepet i bopelen sin i Lyngdal.

VG var ved boligen da mannen ble kjørt bort fra stedet. Politiet hadde da sperret av veien opp mot boligen hvor 36-åringen er bosatt.

VG er kjent med at politiet under ransaking har sikret seg datamaskiner og annet elektronisk utstyr. Også brukernavn og passord til profiler på sosiale medier.

– Tilhørte samme omgangskrets

Ifølge VGs opplysninger var de fire mennene i samme omgangskrets i ungdomsårene i Lyngdal, men enkelte av dem skal ha hatt lite kontakt de senere årene.

– Vi vet at noen av disse fire kjente Tina, sier Dahl.

PÅGREPET HJEMME: Den ene 36-åringen ble pågrepet i boligen sin i Lyngdal torsdag ettermiddag. Foto: Petter Emil Wikøren ,

De fire mennene har ikke tidligere vært i politiets søkelys i det 15 år gamle drapsmysteriet.

Politiet har ikke tidligere vært kjent med relasjonen de hadde til avdøde.

– Det ligger et stort arbeid foran oss for å avklare sakens faktum, sier Dahl.

– Tina ferierte i Lyngdal

En venninne av Tina Jørgensen forteller VG om campingsomre i Lyngdal.

Den aktuelle campingplassen var et typisk oppholdssted for lokale ungdommer – et sted hvor de ble kjent med ungdommer som kom fra andre steder for å feriere.

– Vi hadde et feriested i Lyngdal på Sørlandet og jeg var del av en bekjentskapsgjeng som var mye sammen på somrene på et campingsted. Både Tina og han som nå er siktet var i denne gjengen, forteller kvinnen, som gikk på videregående skole med Tina.

Hun var i samme kull som Tina og den drapssiktede mannen fra Lyngdal, som først ble pågrepet og siktet onsdag. De var en del av samme vennekrets fra de var 13–14 år og fram til hun selv var rundt 18 år.

Funnet ved en tilfeldighet

Tina Jørgensen skulle bare gå hjem fra Stavanger sentrum natt til søndag 24. september i 2000. På veien forsvant hun sporløst.

Til tross for omfattende søk ble ikke 20-åringen funnet før 26. oktober, og da ved en tilfeldighet.

Hun lå skjult i en kum ved Bore kirke, tre mil utenfor Stavanger. Tina var drept med stump vold. Hva som skjedde før hun ble lagt i kummen, har vært et mysterium for politiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder