INGEN KONTAKT: Eieren av hotellet sier han aldri har hørt om selskapet som sier de samler inn penger for å innlosjere flyktninger på Hovda fjellhotell. Foto: , PRIVAT

Selskap sendte ut 40.000 eposter: Ba om penger til å huse flyktninger på hotell - men hotelleieren har ikke hørt om aksjonen

Innsamlingskontrollen: Nå må givere være ekstra kritiske

Et norsk selskap samler inn penger til å huse flyktninger på et hotell de hverken eier eller leier. – Smakløst, sier hotelleieren til VG.

Sverre Holm-Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nærmere 40.000 mennesker mottok mandag en epost fra det norske selskapet IT Values AS som ber om penger til å hjelpe flyktninger.

Målet med innsamlingen er å huse flyktninger på et navngitt, norsk hotell. Eieren av dette hotellet sier til VG at han aldri har hørt om IT-selskapet eller bistandsplanene deres.

Få siste nytt om flyktningkrisen i Europa her.

Navneforvirring

Aksjeselskapet bak eposten kommer fra Larvik. I eposten skriver selskapet at de er i ferd med å få til en avtale med «Hovden Hotell» om et kjøp eller leie av eiendommen.

MASSEUTSENDING: Denne eposten ble sendt til ca. 40.000 personer. Foto: ,

Et vanlig nettsøk på «Hovden Hotell» gir ingen treff. Ved å ta et omvendt bildesøk på hotellet som er avbildet i eposten, viser det seg at hotellet i realiteten heter Hovda Fjellhotell og ligger i Tisleidalen på Golsfjellet.

Hotellet leies i dag av Liv Mossefinn i Hovda Fjelldrift AS. Hun har lite til overs for eposten fra Larvik-bedriften.

– Jeg syns det er mildt sagt horribelt. Dette har ingenting med oss å gjøre, sier hun til VG.

Åpner hotellet: Stordalen vil gi 5000 flyktninger overnatting

– Smakløst

Eieren av hotellet, som ikke ønsker å bli navngitt, reagerer sterkt på eposten.

– Jeg har aldri hørt om dem. Jeg har aldri hørt navnet og aldri truffet mannen. Jeg har aldri hørt om noen som skal samle inn penger og huse flyktninger der, sier eieren til VG.

Har du sett? Her sparker TV-reporteren mot løpende flyktninger

Han sier til VG at de har planer om å kontakte UDI for å ta imot flyktningbarn på hotellet, men avviser at dette er i samarbeid med selskapet fra Larvik.

– Noen kan ha snappet opp ideen om at vi er et hotell som står klar til å ta i mot flyktninger, sier hotelleieren til VG.
Han hadde ikke sett eposten før han fikk den oversendt av VG. Han beskriver det hele som «trist og smakløst», og varsler at han vil koble inn advokat i saken.

– Dette er helt nytt for meg og min kone. Det er trist hele historien. Dette vil jeg overhodet ikke forbindes med, og det er ganske ubehagelig.

Dubai-svindel: Luksus, løgner og lurelån (Spesial)

– Sendt ut for tidlig

Daglig leder og eier av selskapet, Robin Eduardsen Verde, bekrefter at de står bak utsendelsen, men viser til faren, Terje Eduardsen, rundt spørsmål om bistandsprosjektet.

Les også: Flyktningene om den dramatiske reisen

Terje Eduardsen (48) bekrefter at hotellet som omtales i eposten er Hovda Fjellhotell og at det ikke foreligger noen kontrakt rundt eiendommen, eller at de har vært i kontakt med eieren.

– Vi har vært i kontakt med en tredjepart som opplyste oss om at det kunne bli aktuelt å ta over hotellet. Det er det vi skulle samle inn penger til, sier Eduardsen til VG.

For et års tid siden skal han ha fått muligheten til å kjøpe hotellet, men hadde da ikke finansieringen i orden, hevder Eduardsen.

VÆR KRITISK: Børre Hagen i Innsamlingskontrollen oppfordrer givere til å være ekstra kritiske når det oppstår katastrofer. Foto: HELGE MIKALSEN , VG

Eduardsen sier at han har mottatt «en del» tilbakemeldinger på epostutsendingen, og innrømmer at den ikke er «den proffeste eposten». Eposten ble sendt til om lag 40.000 mottakere.

Les også: Slik kan du hjelpe flyktningene

– Vi laget dette fordi vi ønsket å få til noe. Vi har ikke skrevet under noe kontrakt. Vi sendte den kanskje ut litt tidlig. Det ser vi nå i ettertid, sier han til VG.

Eduardsen sier at det foreløpig ikke har kommet inn noen penger på kontoen til IT-bedriften, og benekter at han sendte ut eposten for egen vinnings del.

Han beskriver situasjonen som nå har oppstått som beklagelig.

– Kommer det inn penger på kontoen, så vil vi føre det tilbake igjen, sier han.

50 flyktninger på vent: Kø-overnatting på hotell

Innsamlingskontrollen advarer

Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen, sier til VG at han også har fått videresendt eposten fra Larvik-bedriften.

På generelt grunnlag oppfordrer han givere til å være ekstra kritiske når store humanitære hendelser oppstår.

– Dette er ikke veldig overraskende. Når man ser at det oppstår katastrofer eller forhold som opptar folk, og det er et stort ønske om å bidra, så er det en del useriøse som prøver å spille på dette, sier han.

Shazia Sarwar kommenterer: «Flyktninger, velkommen!»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder