Tidligere PET-sjef tror at regjeringen har satt press på PST.

DYP RESPEKT FOR PST: Hans-Jørgen Bonnichsen har selv jobbet ni år i dansk etteretning og skjønner godt at PST står i en vanskelig situasjon. Foto: Kyrre Lien/Privat,

Tidligere dansk etteretningssjef: - Terroristene har allerede klart å skape frykt

Fordi målet er å skape frykt i befolkningen, har terroristene allerede vunnet. Det sier Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i PET, det danske svaret på PST, til VG.

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Bonnichsen er det terrorangrepet 22. juli og den etterfølgende kritikken av krisehåndteringen som er forklaringen på at PST valgte å gå ut og advare norske borgere.

- Her har man valgt å legge bekymringen ut til folket, sa Bonnichsen til den danske avisen Berlingske tidligere denne uken.

Til VG tilføyer Bonnichsen at det er sjelden et land velger å gå ut med en så uspesifikk terroradvarsel til befolkningen.

- Terroristene har allerede klart å skape frykt. Skal man gå ut med en slik terroradvarsel må man gi borgerne konkret informasjon om trusselen, og konkrete råd. Det har de ikke gjort, sier han.

- Det er forståelig at PST har valgt å håndtere situasjonen på denne måten når man ser på saken i forhold til 22. juli. De mottok massiv kritikk, og det er et perspektiv vi ikke må glemme.

- Men, vi må huske på at det kommer terrortrusler hele tiden, både mot enkelte land og grupper med land. Disse blir håndtert i et samarbeid mellom landene uten at befolkningen får vite det. Det er derfor uhyre sjelden at et land går ut og advare borgeren sine alene, sier han.

- PST kan drukne i dette

På en pressekonferanse to dager etter treårsmarkeringen for 22. juli sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at de gikk ut offentlig for å forebygge en eventuell terrorhandling. Det var den første terroralarmen fra norske myndigheter på 41 år.

ADVARTE OM TERROR: PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel på torsdag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Vi mottok nylig informasjon med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekruttert i Syria som kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge, sa Bjørnland på torsdag.

LES OGSÅ: Derfor kan Norge være et terrormål

Problemet med å gå offentlig ut med en tidsavgrenset terrortrussel er at individene eller gruppen som planlegger et eventuelt angrep kan bestemme seg for å vente til «faren er over», påpeker Bonnichsen til VG.

- PST kan fort drukne i dette. Terrortrusselen kan være falsk informasjon, eller et tips fra noen som vil teste PSTs beredskap. Om det viser seg å ikke bli en terroraksjon mot Norge nå, kan ikke PST komme med en ny trusselmelding om en måned. Det vil svekke tilliten fra folket, sier han.

- Hva om terroristene slår til mot Norge på et seinere tidspunkt? Da vil det bli vanskelig for PST og gå ut med ny informasjon.

PST er i en umulig situasjon

På grunn av 22. juli-kritikken har norske politikere sverget at beredskapen aldri skal være så dårlig igjen. Regjeringen har derfor satt PST i en umulig situasjon når de velger å gå ut med en slik terroradvarsel, mener Bonnichsen.

- PST kunne neppe gjøre annet. Jeg forstår det det sånn at PST aldri ville gått ut å advart folket om ikke regjeringen hadde bedt om det, sier han til VG.

LES OGSÅ: Terrorekspert: - Vil skremme terroristene

- PST legger unødvendig press på befolkningen

Selv var Bonnichsen sjef i PET i ni år. Som etterretningssjef mottok han ukentlig terrortrusler mot Danmark, men tjeneste valgte aldri å opplyse borgerne om konkrete trusler.

- Vi har ikke hatt den samme ulykkelig terrorsituasjonen i Danmark som 22. juli, og norsk PST er under optimalt press. Samtidig gikk jeg aldri ut til det danske folk med terrortrusler mens jeg var sjef i dansk PET. Etter min mening legges det unødvendig press på befolkningen, og skaper mye frykt, sier han.

- Jeg har dyp respekt for den situasjonen PST står i, og er selv veldig glad for at jeg ikke jobber i PST i Norge akkurat nå. Jeg er veldig spent på å se hvordan de videre vil håndtere dette her, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder