Tidligere PET-sjef tror at regjeringen har satt press på PST.

DYP RESPEKT FOR PST: Hans-Jørgen Bonnichsen har selv jobbet ni år i dansk etteretning og skjønner godt at PST står i en vanskelig situasjon. Foto: Kyrre Lien/Privat,

Tidligere dansk etteretningssjef: - Terroristene har allerede klart å skape frykt

Fordi målet er å skape frykt i befolkningen, har terroristene allerede vunnet. Det sier Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ sjef i PET, det danske svaret på PST, til VG.

  • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Bonnichsen er det terrorangrepet 22. juli og den etterfølgende kritikken av krisehåndteringen som er forklaringen på at PST valgte å gå ut og advare norske borgere.

- Her har man valgt å legge bekymringen ut til folket, sa Bonnichsen til den danske avisen Berlingske tidligere denne uken.

Til VG tilføyer Bonnichsen at det er sjelden et land velger å gå ut med en så uspesifikk terroradvarsel til befolkningen.

- Terroristene har allerede klart å skape frykt. Skal man gå ut med en slik terroradvarsel må man gi borgerne konkret informasjon om trusselen, og konkrete råd. Det har de ikke gjort, sier han.

- Det er forståelig at PST har valgt å håndtere situasjonen på denne måten når man ser på saken i forhold til 22. juli. De mottok massiv kritikk, og det er et perspektiv vi ikke må glemme.

- Men, vi må huske på at det kommer terrortrusler hele tiden, både mot enkelte land og grupper med land. Disse blir håndtert i et samarbeid mellom landene uten at befolkningen får vite det. Det er derfor uhyre sjelden at et land går ut og advare borgeren sine alene, sier han.

- PST kan drukne i dette

På en pressekonferanse to dager etter treårsmarkeringen for 22. juli sa PST-sjef Benedicte Bjørnland at de gikk ut offentlig for å forebygge en eventuell terrorhandling. Det var den første terroralarmen fra norske myndigheter på 41 år.

ADVARTE OM TERROR: PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt pressekonferanse om politiet som iverksetter tiltak for en mulig terrortrussel på torsdag. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Vi mottok nylig informasjon med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe rekruttert i Syria som kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge, sa Bjørnland på torsdag.

LES OGSÅ: Derfor kan Norge være et terrormål

Problemet med å gå offentlig ut med en tidsavgrenset terrortrussel er at individene eller gruppen som planlegger et eventuelt angrep kan bestemme seg for å vente til «faren er over», påpeker Bonnichsen til VG.

- PST kan fort drukne i dette. Terrortrusselen kan være falsk informasjon, eller et tips fra noen som vil teste PSTs beredskap. Om det viser seg å ikke bli en terroraksjon mot Norge nå, kan ikke PST komme med en ny trusselmelding om en måned. Det vil svekke tilliten fra folket, sier han.

- Hva om terroristene slår til mot Norge på et seinere tidspunkt? Da vil det bli vanskelig for PST og gå ut med ny informasjon.

PST er i en umulig situasjon

På grunn av 22. juli-kritikken har norske politikere sverget at beredskapen aldri skal være så dårlig igjen. Regjeringen har derfor satt PST i en umulig situasjon når de velger å gå ut med en slik terroradvarsel, mener Bonnichsen.

- PST kunne neppe gjøre annet. Jeg forstår det det sånn at PST aldri ville gått ut å advart folket om ikke regjeringen hadde bedt om det, sier han til VG.

LES OGSÅ: Terrorekspert: - Vil skremme terroristene

- PST legger unødvendig press på befolkningen

Selv var Bonnichsen sjef i PET i ni år. Som etterretningssjef mottok han ukentlig terrortrusler mot Danmark, men tjeneste valgte aldri å opplyse borgerne om konkrete trusler.

- Vi har ikke hatt den samme ulykkelig terrorsituasjonen i Danmark som 22. juli, og norsk PST er under optimalt press. Samtidig gikk jeg aldri ut til det danske folk med terrortrusler mens jeg var sjef i dansk PET. Etter min mening legges det unødvendig press på befolkningen, og skaper mye frykt, sier han.

- Jeg har dyp respekt for den situasjonen PST står i, og er selv veldig glad for at jeg ikke jobber i PST i Norge akkurat nå. Jeg er veldig spent på å se hvordan de videre vil håndtere dette her, legger han til.

Les også

Mer om

  1. Terrorisme
  2. PST

Flere artikler

  1. Britisk ekspert: Noe kan ha skjedd med gruppen

  2. Frp-politiker: - De eneste seierherrene i denne saken er terroristene

  3. PST avblåser terror-alarmen

  4. PST-sjef: Terrorhandling planlagt i Norge om få dager

  5. I dette rommet ble det slått terror-alarm i sommer

  6. Sjekker konkrete personer i ulike miljøer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder