HOPP TIL SJØS: Mange nordmenn har avkjølt seg i badevann de siste dagene, etter at gradestokken har oversteget 30 grader flere steder i landet. Her er Rasmus Thundberg (22) og kompisen Alexander Bjørckbacka Galve (22) i aksjon på Huk i Oslo. Foto: Robert S. Eik / VG Foto: ,

Slik påvirkes Norge av varmebølgen

Stor pågang av varmerelaterte plager hos Legevakten

Fare for togforsinkelser

Meteorologene: Varmen fortsetter

Forsinkelser, dehydrering og ekstrautgifter - de høye temperaturene fører til mer enn bare deilig og varmt badevann.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hos Legevakten i Oslo har de merket ekstra stor pågang av pasienter med varmerelaterte plager i sommer.

Hvordan påvirker varmen deg? Del din historie her!

Det er spesielt eldre mennesker som kan få vansker når gradestokken viser godt over 30 varmegrader, forteller avdelingsdirektør på allmennlegevakten i Oslo, John Ørstavik til VG.

På én kveld ble det på en av postene innlagt fire personer med dehydrering.

- Flere kan oppleve hjerteproblemer, tung pust og ekstrem trøtthet på grunn av varmen. Da er det væske, væske og atter væske som gjelder. Og våte kluter, sier legen.

Ved overoppheting kan du bli uvel, slapp, kvalm og få hodepine. Heteslag skjer sjeldent i Norge, ifølge Ørstavik, men slår værprognosene til bør man være ekstra påpasselig de neste dagene. Det skal nemlig bli enda varmere.

Saken fortsetter under bildet...

VARMELYKKE: Med 24 grader i vannet og 30 i lufta er det de våtere omgivelsene som for mange er det beste stedet å oppholde seg i varmen. Kjell Ivar Løkken elsker at det ikke er saltvann i Mjøsa. Foto: Sara Johannessen / VG Foto: ,

Varmen fortsetter

- Vi tror fortsatt på at det blir en kjempegod og varm dag, sier Bjart Eriksen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt til VG.

Temperaturene vil nok en gang ligge på mellom 25-30 grader flere steder i landet, etter dagevis med skyhøye temperaturer og norske varmerekorder som knuses.

Sjekk temperaturen der du er på Pent.no!

Det er Nesbyen som foreløpig holder rekorden for høyest målte temperatur her til lands. Rekorden på over 35,6 grader som har blitt målt der, tror han ikke blir slått i dag.

Torsdag kveld viser temperaturmålener at det er Vossevangen som har målt høyest på gradestokken med 34,1 grader. Det er likevel på østlandet at det har blitt målt flest måleregistreringer over 30 grader torsdag.

Del ditt #solfie med VG her!

Eriksen garanterer at folk skal bli svette nok av varmen.

- Noen steder i landet vil temperaturene bli høyere enn onsdag, mens det andre steder vil være likt, sier han.

Det er østlandsområdene som vil merke de særdeles høye temperaturene mest, da fylkene Telemark, Oppland, Hedmark, Søndre Buskerud, Oslo og Akershus.

Saken fortsetter under bildet...

SPLASJ: Temperaturen i vannet var på 24 grader da Gunnar Børresen, datteren Henriette Børresen (7) og Hege Victoria Dypdalsbakk tok seg en dukkert for to dager siden på Kadettangen i Sandvika. Foto: Frode Hansen / VG Foto: ,

Fire innlagt med dehydrering

Avdelingsdirektør Ørstavik ved allmennlegevakten i Oslo, kommer med følgende budskap til befolkningen: Pass godt på hverandre i varmen! Han oppfordrer oss til å ta vare på slektninger, enslige, naboer og andre bekjente som kan ha problemer med å få luftet hjemme, drikke nok vann eller kjøle seg ned tilstrekkelig.

- Her har det vært så varmt at de ansatte måtte dra på viftejakt, men neimen om de fant noen, sier May Elin Sømhovd, avdelingsleder ved Legevakten i Tromsø.

Tross hete dager har ikke legevakten her fått inn pasienter med varmeplager.

- Vi koser oss ute så lenge varmen er her. Jeg tør nesten ikke snakke høyt om dette fine været - da forsvinner det vel, sier avdelingslederen.

Togforsinkelser og IKT-problemer

Både NSB og Jernbaneverket varsler at solslyng kan føre til både forsinkelser og buss for tog dagene framover. Solslyng er betegnelsen på når stålet i jernbaneskinner utvider seg på grunn av varme. Flere togstrekninger har blitt stengt og en rekke tog forsinket på grunn av fare for solslyng, skriver Dagsavisen.

På Nordlandsbanen har det blitt målt svært høye temperaturer.

- Midt på dagen var det da 52 grader i jernbaneskinna, forteller kommunikasjonsrådgiver Olav Nordli i Jernbaneverket, til avisen.

Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT Norge tror mange bedrifter vil oppleve dataproblemer i dagene fremover, da servere kan bryte sammen når temperaturen i serverrommet passerer 35 grader. Det kan medføre betydelige ekstrautgifter for bedrifter og næringsliv, mener Hoff.

- Lysene begynner å blinke gult ved rundt 30 grader. Når temperaturene passerer 35 grader begynner lysene å blinke rødt. Hvis serverne går ned på grunn av varmen, kan de i verste fall bli ødelagt, og for de fleste bedrifters del vil det innebære driftsavbrudd som kan bli kritiske på mange måter og medføre betydelige kostnader, sier Hoff til Dagsavisen.

Ifølge Ane Rygh Pedersen, fungerende direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er de klar over at en rekke samfunnsfunksjoner sliter i varmen.

Hun forteller avisen at de følger situasjonen med fylkesmennene, spesielt med tanke på eldre og sykes behov for kjøling, tilgangen til vann ved branner og faren for skogbranner.

48 grader på jobb

HOT PÅ JOBB: Sarwat Aliassi på Milano Grill i Oslo jobbet i 48 grader onsdag. Foto: Therese Alice Sanne /VG Foto: ,

Onsdag var det over 30 grader flere steder i landet, men for flere yrkesgrupper har arbeidstemperaturen vært langt høyere.

Da VG tok tempen på fem hete sommerjobber onsdag, var det både svettedråper og høy kroppstemperatur å skue.

Sarwat Aliassi på Milano Grill i Oslo stod onsdag og stekte kebabkjøtt i 48 graders varme.

- Det er veldig varmt. På grunn av ramadan kan jeg ikke drikke noe som helst 20 timer i døgnet, men jeg klarer meg, sier han til VG.

Etter 90 minutter viste termometeret som ble plassert under uniformen til gardisten Lars Harlem at temperaturen lå på 38 grader.

- Det er utrolig varmt å stå der. Som du ser er jeg gjennomvåt, men vi tåler det, sier han, og tørker svettedråper fra pannen.

«Aldri vært så gæli»

Da VG saumfarte ulike lokalaviser på jakt etter sommer og sol, kom vi raskt opp ved Namdalsavisa, som skrev om 97 år gamle Eva Husvik.

Hun har opplevd vær og vind siden 1918, og kan konkludere med følgende:

- Jeg husker at det var veldig mye varme sommeren 1937, men ikke så «gæli» som dette, sier hun til avisen.

Blant hekletøy, bordvifte og ei god venninne sitter 97-åringen og koser seg på Otterøy bo- og velferdssenter. Men varmen som brer seg over Norge kunne hun, i motsetning til mange andre, fint klare seg uten.

- Det holder med varme nå. Nå håper vi at hetebølgen snart er over, sider hun og venninnen Solveig Bruun (88).

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder