PLASK: Ida Marie Guldbrandsen Løkken (7) skal bruke sommeren på å både og å lære seg å svømme, noe det varme vannet og gode været har lagt til rette for. Her har Ida Marie akkurat badet i Mjøsa. FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG Foto: ,

Luften blir kaldere - men vannet er varmt

Meteorolog: Nærmer seg nok rekord

På Svorksjøen camping målte en glad eier så mye som 28,3 grader i vannet utenfor campingplassen. Og vannet fortsetter å være varmt, selv om luften blir kaldere.

Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Campingplass-eier Jon Nergård er svært fornøyd med årets campingsesong - og badetemperaturene som har fulgt med det varme juliværet, også i Trøndelag.

- Det er mange, mange år siden jeg kan huske at det har vært så varmt i vannet. Tilbake i 1997 målte vi 27 grader på det høyeste, men i år har vi målt så mye som 28,3 grader i vannet, sier Nergård.

Han forteller at termometeret til campingplassen ved Melhus i Sør-Trøndelag, ligger ute på flytebrygga, 45 meter fra land i den lille sjøen.

- Det har vært kjempestemning her hele sommeren, og på soldager har kapasiteten vår vært helt sprengt. Vi jobber døgnet rundt, sier Nergård, som eier campingplassen sammen med samboeren Sissel.

SUPERVARMT: Dette bildet er fra Svorksjøen camping, i Sør-Trøndelag, hvor eieren Jon Nergård har målt 28,3 grader i vannet i juli. Foto: Svorksjøen Camping,

- Offisiell varmerekord på Lindesnes

I vannet utenfor Lindesnes fyr ble det i går målt 22,9 grader, ifølge Meteorologisk institutts offisielle måling. De har målt vanntemperaturen der siden 1969, og dette er den høyeste vanntemperaturen de har registrert.

- Sist det ble satt varmerekord i vannet ved Lindesnes fyr var 12. august 1997. Da ble det målt 22,5 grader i vannet, sier Hanne Heiberg ved Klimavakta til Meteorologisk institutt.

Ettersom Lindesnes fyr er det eneste stedet på og ved fastlandsnorge at Meteorologisk institutt registrerer og lagrer vanntemperaturer, er det vanskelig å si om det har blitt satt tilsvarende offisielle varmerekorder i resten av landet.

- Man kan ikke automatisk konkludere med at det er blitt satt varmerekorder i resten av landet, fordi det har blitt satt varmerekord der, sier Heiberg.

- Temperatur må måles på litt dybde

Meteorolog hos Meteorologisk institutt, John Smits sier det nok ikke er langt unna varmerekorder i vannet.

- Det begynner nok å nærme seg rekorder. Jeg har sett målinger gjort av enkeltpersoner opp i 27 grader, men akkurat de målingene skal man nok være litt kritiske til, sier Smits.

Han forklarer at ved temperaturer opp mot 28-29 grader, er det like varmt i vannet her som i Karibien, og at så varmt vann også åpner for at det kan dannes tropiske stormer.

- Jeg tror nok de varmeste er litt overdrevne, og kanskje målt øverst i overflaten eller på veldig grunt vann. For å få en riktig temperatur skal man helst måle den på litt dybde, sier Smits.

VANNVITTIG: Linnea Pettersvold (5) er på dagstur til Bygdøy Sjøbad, sammen med pappa Erik Pettersvold. De er to av mange som har nytt det varme vannet i Oslofjorden i sommer. FOTO: ROBERT S. EIK/VG Foto: ,

- Fortsatt godt og varmt i vannet fremover

Eldbjørg Moxnes, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, mener at badetemperaturene holder seg utover uka, selv om været ikke forventes å bli like fint som forrige uke.

- Det tar lenger tid å avkjøle vannet enn luften, så badetemperaturene holder seg nok høye i alle fall ut uken, sier Moxnes.

De siste ukene har badesteder rundt omkring i Norge rapporterte om badetemperaturer langt over 20 grader, noe som ikke nødvendigvis er normalen i Norge. Vakthavende meteorolog i Storm, Lillian Bergheim er enig med Moxnes hva badetemperaturene angår.

- Nei, vanntemperaturer synker ikke så rask som lufttemperaturer, så det kommer til å fortsette å være godt og varmt i vannet fremover, sier Bergheim.

BADEGLEDE: Varmt vær kan føre til regn på ettermiddagen, men litt regn trenger ikke å stoppe badeglade nordmenn. FOTO: KRISTER SØRBØ/VG Foto:Krister Sørbø,VG

- Stort sett en grå uke

Meteorologene er derimot ikke like optimistiske til lufttemperaturene og været som til badetemperaturene.

- I det store og del hele blir det en ganske grå uke. Unntaket er Østlandet, hvor det blir varmt og fint, med lengre perioder med oppholdsvær. Men med denne typen vær er det så klart risiko for ettermiddagsbyger og torden, sier Bergsheim.

Hun legger videre til at Østlandet kan vente seg temperaturer den neste uken på mellom 20 og 25 grader. Vestlandet kan vente seg mellom 15 og 20, mens Nord-Norge kan vente seg temperaturer ned i 15 gader.

- Men man kan ta seg et bad, selv om det regner, sier Bergheim.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder