PÅ VAKT: Soldater fra Heimevernet holder vakt rundt Stortinget etter terrorbombingen i Oslo 22. juli 2011. Nå kan soldater fra HV bli brukt i forbindelse med terrortrusselen. Foto:,Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Nå står soldater til disposisjon

Regjeringen har godkjent politiets anmodninger om å bruke flere avdelinger i Forsvaret for å håndtere terrortrusselen.

Eirik Linaker Berglund
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fredag kveld sendte Politidirektoratet flere anmodninger om å få bruke Forsvarets ressurser i situasjonen som har oppstått.

– Jeg kan bekrefte at bistandsanmodningene i går var ferdig behandlet og godkjent av Justis- og beredskapsdepartementet og av Forsvarsdepartementet, sier seniorrådgiver Wemunn Aabø i Politidirektoratet til VG.

Ifølge NRK har Politidirektoratet blant annet bedt om å få bruke Heimevernets styrker. Politiet skal også ha bedt om å få bruke Forsvarets spesialstyrker, herunder Forsvarets spesialkommando og Marinejegerkommandoen, i tillegg til Hans Majestet Kongens Garde, ifølge NRK.

Politidirektoratet vil ikke kommentere detaljer i bistandsanmodningene, men politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NRK at det vil bli vurdert fortløpende på hvilket tidspunkt det skal settes inn militære styrker.

Soldatene vil iførste omgang bli brukt til vakthold, eller objektsikring av samfunnskritisk infrastruktur, ifølge politidirektøren.

– Nå er det formelle i orden. Det er for å forberede en mulig kapasitetsøkning, men det er ikke aktuelt å rulle den ut nå. Med dette på plass, står vi nå på en høyere beredskapsfot enn vi har gjort noen gang tidligere, sier Humlegård.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder