INGEN SKAM Å SNU: Tine- Jarmila Sir (28) var fast bestemt på at datteren Amanda ikke skulle få vaksiner da hun ble født. Syv år etter har hun ombestemt seg og ber datteren om unnskyldning. Foto: Privat,

Vaksinerte ikke datteren - nå sier hun unnskyld

«Kjære jenta mi: Unnskyld! Jeg trodde jeg beskyttet deg ved å nekte deg vaksiner. Jeg tok feil.»

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Slik starter forfatter Tine Jarmila Sir (28) fra Kristiansand kronikken i Foreldre.no hvor hun skriver at hun for syv år siden var fast bestemt på at den nyfødte jenta ikke skulle vaksineres.

Saken er nå delt over 7.000 ganger på sosiale medier.

– I utgangspunktet var skepsisen min rettet mot innholdet i vaksinen. Jeg sjekket mye rundt det og det var ingen blind avgjørelse. Det var ingrediensene som skremte meg mest, sier Sir til VG.

I dag følger mer enn 9 av 10 barn det norske barnevaksinasjonsprogrammet, ifølge Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ:To norske foreldre: Derfor vaksinerte vi ikke barna våre

En undersøkelse fra 2013 viser at en av fire ikke stoler på myndighetenes vaksineråd. Mange ble skeptiske etter at flere titalls norske barn fikk sykdommen narkolepsi etter svineinfluensavaksine i 2011.

Var redd for kvikksølv

Det var særlig utenlandske rapporter om organisk kvikksølv om gjorde at Sir bestemte seg for ikke å vaksinere den vesle jenta.

I kronikken skriver hun:

«Jeg kan ikke forklare hva det var som gjorde meg så dum og bastant da du var ny. Jeg var fast bestemt på at du ikke skulle vaksineres fordi det var så mange farlige giftstoffer i vaksinene. Apefoster, organisk kvikksølv, antifrys-væske etc. Min innstilling var: Hvis dette ikke er noe som mennesker ellers skal innta, hvorfor skal det da injiseres i en liten barnekropp? Og hvorfor får et prematurt barn den samme dosen som en voksen mann på 150 kilo?»

FÅR VAKSINER: Etter syv år med skepsis får datteren Amanda (7) til Tine J. Sir nå vaksiner. Foto: privat,

Redd for bivirkninger

– Men det har ikke vært organisk kvikksølv i norske vaksiner siden 1997, så der tok jeg feil. Jeg var redd for bivirkninger og jeg leste rapporter som støttet mitt syn. I tillegg var datteren min syk og hadde fordøyelsesproblemer. Hun gråt 24 timer i døgnet og jeg var alene med henne. Jeg var nok redd for å påføre henne enda mer smerte, sier hun.

Har du barn som ikke kan vaksineres på grunn av alvorlig sykdom?Kontakt VGs journalist her

Sir hadde forsvarstalen klar da hun møtte på helsestasjonen. Og helsesøsteren respekterte valget. Det tok syv år før hun skriftet mening.

– Enten er man veldig for eller så er man veldig mot. Noe av årsaken er at det begynner å bli farlig å være så bastant. Nå kommer disse sykdommene tilbake, og det er skummelt å se at bare 84 prosent på Nesodden som vaksinererbarna sine, og at de har hatt et titalls tilfeller av kikhoste.

I kronikken forteller hun hvordan boblen til slutt sprakk:

«Så hvorfor forandrer jeg mening nå? Hvorfor skal jeg stikke så mange hull på deg nå?

Jo, fordi boblen min sprakk. Flere og flere av forskningsrapportene jeg hadde lest viste seg å være forfalsket, var subjektive og hadde en agenda – nemlig å få foreldre til å motsette seg vaksinering.

Heldigvis lukket jeg aldri ørene helt for diskusjonen om vaksinering. Gjennom det siste året ble det mer og mer snakk om hvordan meslinger, kikhoste og tuberkulose har begynt å spre seg. Jeg sier alltid til deg at verden er så stor, men sannelig blir den mindre og mindre også.»

Kan ikke være fripassasjerer

– Vi reiser mer og verden blir mindre og mindre. Smitten sprer seg fortere. En kan ikke belage seg på at resten av verden vaksinerer seg og sitt barn kan være en fripassasjer, sier Sir til VG.

Leder:Dette mener VG om vaksinemotstand

Nå har datteren begynt på vaksineprogrammet og har fått både stivkrampesprøyte, MMR og difterivaksine. Og Tine- Jarmila Sir har en beskjed til de som er like bestemt som det hun var:

– Noen føler seg støtt over at jeg har snudd i denne saken. At jeg har gått mot alt jeg sto for. Men det er ingen skam å snu. Se over ting en gang til. Forskningsrapportene er klare og de farligste bivirkningene barnet kan få er de sykdommene det kan få ved ikke å få vaksine. Ikke vær så dum som jeg var.

Nå ber hun syvåringen om unnskyldning.

– Hun skjønner ikke helt hva det går i, men jeg sier at vi kanskje kan få flere til å vaksinere barna sine med dette, sier hun.

– Økende skepsis

Mangeårig leder i Landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, har ikke registrert en økende vaksineskepsis blant foreldre de siste årene.

– Men dette går i bølger – gjerne ut fra om det er fokus på dette i media og om det er spesielle vaksiner som medfører skepsis, sier Ersvik til VG.

– Prøver dere å overbevise skeptikere om å la seg vaksinere?

– Vi prøver å gi mest mulig saklig informasjon. Noen grupper er motstandere av vaksiner på et mer ideologisk grunnlag. De er det vanskelig å snu, svarer Ersvik, som nå er seniorrådgiver om folkehelse i Sykepleierforbundet.

Den siste landsdekkende oversikten over vaksinasjonsdekningen stammer fra 2013. Den gangen var det i kun to av 19 fylker at 95 prosent eller mer av toåringene hadde fått MMR-vaksinen, som beskytter mot røde hunder, meslinger og kusma. Nordland hadde en dekning på kun 90 prosent.

Helsemyndighetene: Vaksinér!

Norske helsemyndigheter er ikke i tvil: Alle norske barn som kan vaksineres, bør følge barnevaksinasjonsprogrammet.

– Det er veldig viktig, sier overlege Øystein Riise ved avdeling for vaksine ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Han sier at Folkehelseinstituttet ikke kjenner til en sikker årsakssammenheng mellom krybbedød og femkomponentvaksinen som gis første gang når barn er tre måneder gamle.

LES KRONIKKEN: Marerittet fra Disneyland

LES PÅ VG+:De mest omstridte vaksinene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder