TAKKET HAD-JA: På en av reisene dro Hadia Tajik til USA, hvor hun møtte dødsstraff-forkjemperen Robert Blecker. Her står de to sammen utenfor rettslokalet hvor en mann, som Tajik intervjuer i programmet, skal henrettes for drap. Foto:Hallgeir Opedal,Monkberry/NRK

Hadia Tajik mottok 157.500 for tre NRK-programmer - samtidig med full stortingslønn

Brukte 29.000 på forhandlingsadvokat

Hareide og Røe Isaksen tilbudt samme sum: Gir det bort til veldedighet

Hadia Tajiks private firma, Tajik Media, fikk 157.500 kroner i honorar for tre programmer på NRK TV i fjor høst. Samtidig mottok hun full stortingslønn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tajik fikk honoraret for sin deltakelse i programserien «På bortebane», som ble sendt på NRK i fjor høst. I TV-serien dro Tajik til USA, Nederland og Storbritannia for å snakke med innbyggere der om dødsstraff, aktiv dødshjelp og barneoppdragelse.

Programserien er nominert til Gullruten i år for «Beste nye programserie».

Som stortingsrepresentant tjener Tajik 865.100 kroner i året. I tillegg får hun 60.557 kroner fordi hun leder Stortingets justiskomité. Totalt utgjør det drøyt 925.000 kroner årlig.

Hadia Tajik (31) ga 50.000 kroner av honoraret til Utøya AS den 23. november i fjor. Resten har hun beholdt selv.

Enkeltmannsforetaket mottok til sammen 196.875 kroner fra Monkberry, etter regning fra Tajik Media. Av dette er 39.875 kroner moms. Uten moms er honoraret på 157.500 kroner.

Monkberry har også utbetalt 16.845 kroner for 25 reisedøgn i diett etter statens satser til Tajik, i tillegg til at de har dekket alle hennes reisekostnader.

Overfor VG forsvarer Tajik, som var kulturminister i Jens Stoltenbergs andre regjering, at hun beholdt størstedelen av honoraret selv.

Forsvares av Jonas

Hun avviser samtidig kategorisk at godtgjørelsen fra Stortinget og honoraret fra TV-jobben kan kalles dobbel lønn.

– Jeg har ikke mottatt dobbel lønn. Jeg har gjort et tilleggsarbeid, og for det har jeg fått tilleggbetalt. Alt er gjort etter boka, i full offentlighet og i henhold til regler for skatt. Jeg har sørget for at arbeidet med dokumentarserien ikke har gått utover stortingsarbeidet. Vi er vant til at stortingsrepresentanter skriver bok eller sitter i styrer, og får honorar for det. Det er nok mer uvanlig å se stortingsrepresentanter lage TV-dokumentar. Prinsippet og spillereglene er likevel de samme, sier Hadia Tajik til VG.

Den etiske veilederen for stortingsrepresentantene kan du lese her. Registeret over stortingsrepresentantenes økonomiske interesser og verv, finner du her.

Partileder Jonas Gahr Støre gir også uforbeholden støtte til politikerkometen som til helgen velges til nestleder i Ap.

FORSVARER TAJIK: Partileder Jonas Gahr Støre tar sin påtroppende nestleder Hadia Tajik i forsvar. Her sitter han sammen med Trond Giske. Foto:Terje Bringedal,

– Hadia Tajik orienterte meg om forespørselen, den tiden det ville medføre og omfanget av honoraret. Hun spurte om jeg hadde innvendinger, det hadde jeg ikke. Hun orienterte også om at hun kom til å gi deler av honoraret til gjenoppbygging av Utøya. Jeg er trygg på at Tajik har håndtert dette i tråd med gjeldende regler, skriver Støre i en epost til VG.

Han ønsker ikke å la seg intervjue om saken.

Andre deltakere sier nei til betaling

I dag kan ikke Tajik si hvor mange arbeidstimer som gikk med i kontraktsperioden fra 1. juni til 1. oktober i fjor, eller tidligere, utover at hun hadde 25 reisedøgn. Programmene ble innspilt i en august og september i fjor, da Stortinget ikke hadde møter i plenum.

Til høsten skal KrF-leder Knut Arild Hareide og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre lede akkurat samme programserie, «På bortebane».

De har et helt annet syn på saken enn Tajik og Støre.

Begge har sagt tvert nei til å putte så mye som en krone av honoraret fra TV-selskapet Monkberry i egen lommebok. Begge vil gi hele pengebeløpet til veldedige formål.

HAR NOK PENGER: KrF-leder Knut Arild Hareide sier nei til honoraret fra Monkberry. Foto:Trond Solberg,VG

– Jeg har alltid hatt som praksis at jeg donerer bort alle honorar jeg blir tilbudt til veldedige formål. Jeg har nylig takket ja til selv å delta i samme programkonsept som Hadia Tajik. Ingen har fortalt meg noe som helst om noe honorar. Men jeg kan si at utover å få dekket faktiske utgifter og diett, så vil jeg ikke ta imot penger til meg selv. I stedet vil jeg be produksjonsselskapet om å gi bort pengene til et veldedig formål, sier Hareide, og legger til:

– Jeg stiller opp fordi det er en del av jobben som folkevalgt, og den har jeg allerede en godtgjørelse for fra Stortinget, sier han.

Røe Isaksens departement har gitt tilgang til eposten som ble sendt på vegne av statsråden til Monkberry før VG tok kontakt om saken:

«Når det gjelder honorar til statsråden. Er det mulig at dere betaler det direkte til Amnesty i stedet for til statsråden som deretter gir det videre til Amnesty?» skriver kommunikasjonssjef Anne Kristin Hjukse i eposten sendt til Monkberry.

GOD NOK LØNN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

– Som statsråd sier jeg nei til alle honorarer av prinsipp. Som stortingsrepresentant syntes jeg godtgjørelsen var god, samt at jeg jo deltar på disse tingene fordi jeg er politiker. Med andre ord føles det naturlig å gi bort eller avvise honorar, sier Røe Isaksen til VG.

Daglig leder Marianne Torp Kierulf i Monkberry bekrefter at programserien fortsetter.

– De to politikerne som skal gjøre serien denne sommeren kommer til å få honorar tilsvarende det Hadia fikk i fjor, sier hun.

– Vi betaler alltid dem som jobber med programutvikling og programproduksjon hos oss. Hadia brukte mange dager og timer av fritiden sin til å jobbe med oss på dette. Og med det nybrottsarbeidet dette innebar, så er det naturlig å betale henne for det.

– Har dere tidligere betalt beløper av denne størrelse til politikere?

– Nei, det har vi aldri gjort, men dette er også første gang vi lager en serie med en politiker i en så sentral rolle. Honoraret hun fikk er helt vanlig i alle andre sammenhenger, sier Kierulf til VG.

SKAVLANS SELSKAP: Marianne Torp Kierulf (til venstre), her sammen med Petter Wallace og Fredrik Skavlan. Foto:Frode Hansen,VG

Helt annen situasjon

Selv om alle de tre politikerne tilbys samme honorar per program, mener Hadia Tajik at hennes arbeid med utviklingen av hele TV-serien gjør sakene helt forskjellige.

– At Røe Isaksen og Hareide gir bort alle pengene, kan jeg forstå, utifra at de trer inn i et ferdig tv-konsept som de ikke har noe eierskap til, utover muligheten det gir dem til profilering, sier Tajik.

– Ved å gi penger til Utøya mener du åpenbart at du ikke burde motta alle pengene selv, men størstedelen av pengene selv?

– Jeg gir disse pengene fordi jeg vil, ikke fordi jeg må. Utøya har betydd mye for meg, AUF er en organisasjon som har betydd mye for min politiske bevissthet, og jeg ville gjerne bidra til at Utøya i fremtiden igjen kan tas i bruk av politisk engasjerte ungdommer.

– Enkelte vil hevde at når du er på Stortinget, og får lønn for det, så vil du neppe ha fått dette tilbudet hvis du ikke hadde hatt den jobben du har og hatt den posisjonen du har i Arbeiderpartiet? Er det da rimelig at du beholder en stor del av disse pengene selv?

– Det finnes klare regler for hvordan man håndterer inntekt utover stortingslønnen. Det handler om at man oppgir det i stortingsregisteret, og det har jeg gjort fra dag én. Når det gjelder det at jeg har fått være med på dette programmet, så må de som har spurt meg forklare hvorfor de har spurt akkurat meg og ikke noen andre.

– Og så vet jeg jo at det er flere stortingsrepresentanter som, når de har ledig kapasitet, for eksempel har hatt styreverv med honorar, skrevet bok, laget musikk, eller deltatt i andre TV-programmer, som «4-stjerners middag» eller «Masterchef».

– Uavhengig av hva andre gjør eller har gjort, har du sikkert foretatt en selvstendig vurdering av rimeligheten av at du har en ekstra inntekt her?

– Ja. Og rimeligheten i det ligger i at jeg har gjort et tilleggsarbeid, og det er det tilleggsarbeidet jeg har fått en ekstra inntekt for. Jeg har stått opp tidlig og jeg har lagt meg sent, og har brukt det jeg har hatt av ledig kapasitet utover den jobben jeg har på Stortinget til å få dette i mål.

– Det du sier er at denne ekstralønnen har du fortjent ut fra den innsatsen du har lagt ned?

– Jeg har gjort et selvstendig arbeid, og det står jeg for.

Brukte 29.000 på advokat-hjelp

FORSVARER SEG: Stortingrepresentant Hadia Tajik (Ap). Foto:Jan Petter Lynau,VG

Tajik, som i dag er leder i Stortingets justiskomité betalte 29.000 kroner til en advokat for å føre forhandlinger om økonomiske betingelser med produsentselskapet Monkberry.

– Advokaten jobbet åtte timer til sammen med alle telefoner og alt. Jeg har hørt at han er dyktig på kontraktsrett.

Tajik har gitt VG innsyn i den fire sider lange kontrakten.

På vegne av Tajik krevde advokaten 25 prosent av fremtidige inntekter produksjonsselskapet måtte få ved å selge programkonseptet «På bortebane» til andre TV-selskaper. Monkberry, som blant annet produserer «Skavlan», aksepterte kravet.

– Hvem brakte ekstra royalty på bane, var det du eller Monkberry?

– Det var meg.

– Hvorfor det?

– Fordi jeg har vært med på å skape programkonseptet.

– Hadde du idéen til konseptet?

– Nei, idéen kom ikke fra meg alene. Den kom i samtale med Monkberry.

– Hvordan stilte de seg til ditt krav om royalty?

– Det gikk fint. De har jo signert kontrakten.

– Var kravet ditt 25 prosent?

– Det var 25 prosent, vi har hverken forhandlet det opp eller ned.

– Du spilte en så avgjørende rolle i utviklingen av programkonseptet at en royalty på 25 prosent er rimelig?

– Tydeligvis, siden Monkberry har akseptert det.

– Har du også hatt krav når det gjelder størrelsen på honoraret?

– Nei. Det var dette som var Monkberrys tilbud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder