Anundsen i hemmelige asylmøter på Stortinget

Forhandlingsmøte avsluttet uten avtale

Skei Grande og Hareide: Partilederne skal møtes på nytt i kveld

HEKTISK AKTIVITET: Justisminister Anders Anundsen møtte onsdag ettermiddag sin partikollega Per Sandberg på hans kontor i Stortinget. De fire borgerlige partiene jobber nå på spreng for å finne en løsning på den fastlåste striden rundt asylbarna. Foto: Nilas Johnsen Foto: ,

Frp krever innstramming som
takk for å hente hjem asylbarn

Færre kvoteflyktninger og innstramming av muligheten til familiegjenforening. Det skal være blant Frps krav for å godta at utsendte asylbarn får prøvd sakene sine på nytt.

Artikkelen er over fire år gammel

Etter nye runder med asylkrangling i Stortinget i dag bekrefter Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hsreide (KrF) at partilederne skal møtes på nytt i kveld.

– Jeg synes forhandlingene er lettere nå, sier Skei Grande til VG rundt klokken 16 onsdag.

Tidligere i dag uttalte hun at partiene fremdeles ikke er enige, men at det går fremover.

Hareide sa dette da han kom ut av gruppemøtet på Stortinget i dag:

– Jeg tror at alle vi som har sittet i gode samtaler har håpet på at dette skulle få en god løsning og at det ikke tar for lang tid.

Hareide sa også at han ikke kunne utelukke at en løsning kommer i kveld.

– Hva er det viktigste for din gruppe?

– Å ivareta asylbarna på en god måte og at den feilen som regjeringen har innrømmet blir rettet opp.

– Ved at barna hentes hjem?

– Ved at de får vurdert sakene sine på nytt opp mot det nye regelverket som KrF og Venstre har kjempet igjennom.

– Ingen overraskelse at Frp ønsker innstramming

Justisminister Anders Anundsen var på besøk på Frp-nestleder Per Sandbergs kontor i 12.30-tiden i dag. På vei ut bekrefter Sandberg at partiet fortsatt er svært opptatt av saken:

– Det bør ikke være noen overraskelse for noen at Frp ønsker en innstramning i asyl- og innvandringspolitikken, sier Sandberg til VG på vei ut fra møtet med justisminister Anders Anundsen.

Ifølge TV 2 gikk Anundsen rett i møte med statsminister Erna Solberg etter møtet med Sandberg. Etter kort tid kom også de andre borgerlige partilederne til møtet.

Anders Anunden ville ikke bekrefte eller avkrefte Frps asylkrav overfor VG i dag.

– Dette er det umulig for meg å kommentere når vi er midt i forhandlinger, sier Anundsen til VG.

VG-kommentar:Fra valgseier til samarbeidsleir

Vil flytte fristen

Etter det VG får opplyst har Frp flere krav for å gå med på å la asylbarna får prøve sakene på nytt. Det skal ifølge VGs kilder dreie seg blant annet om at færre barn skal få prøve saken på nytt, ved at fristen flyttes til utpå høsten.

I tillegg skal Frp også ha lagt frem krav om at det skal bli andre innstramminger, etter det VG får opplyst blant annet ved at det kan bli færre kvoteflyktninger eller innstramminger på deres mulighet til familiegjenforening.

– Når en tilleggsavtale eventuelt ligger på bordet skal jeg kommentere den, sier Sandberg til VG.

– Urimelig og opprørende

SVs Karin Andersen kaller FrPs krav forkastelig.

– Høyre, KrF og Venstre kan ikke gå med på å ta imot færre kvoteflyktninger samtidig med at vi opplever verdens største flyktningekrise siden andre verdenskrig. At verdens forfulgte og asylbarn skal betale prisen for Anundsens rot er så urimelig og opprørende at dette kan de umulig gå med på, sier Andersen til VG.

– Å skyve fristen for de lengeværende barna utover høsten er totalt forkastelig for det var da antallet økte kraftig. Alle de familiene som har vært her i mer enn tre år må få ny behandling av sakene, sier hun.

Knallharde krav

Onsdag morgen våknet Anundsen til knallharde krav fra nestleder Sandberg, som var tydelig på at en eventuell avtale om retur for utsendte asylbarn må forankres i Frps stortingsgruppe. Og noen timer senere kom han ut av nettopp Sandbergs kontor.

– Jeg går rundt og prater med veldig mange i eget parti når jeg får et lite pusterom, slik jeg hadde nå, sier Anundsen til VG.

Hva synes du om at Sandberg krever at han og stortingsgruppen godkjenner det dere skal forhandle med Venstre og KrF om på forhånd?

– Jeg synes det er helt naturlig at partiene er involvert i prosessene som skjer, sier Anundsen.

– Og da er nestlederen viktig å snakke med?

– Hehe, ja det er mange som er viktige å snakke med da, sier Anundsen.

– Snakket dere om andre saker enn asylavtalen?

– Hva jeg snakker med mine partifeller om forteller jeg ikke til dere.

Også Per Sandberg mener det er innlysende at en ny utvikling i asylsaken medfører at han og resten at stortingsgruppa skal involverers

– For meg er det helt obligatorisk at stortingsgruppa behandler denne type saker, sier Sandberg til VG.

– Hvis Frp skal gå med på å hente hjem asylbarn, så vil du også forvente at det kommer innstramming i andre deler av asylpolitikken?

– Det kan jeg kommentere nå, det er løftet til partilederne nå, de diskuterer om man kan komme frem til en enighet. Men det jeg har sagt er at hvis det skal komme en tilleggsavtale så skal den behandles i min stortingsgruppe, sier Sandberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder