NEKTER SKYLD: Forsvarer Kjell T. Dahl har forutfor rettssaken sagt at hans klient ikke erkjenner straffeskyld. – Han vil avdramatisere de hendelsene han er siktet for. Foto:Frode Hansen,VG

Terrortiltalt nekter kjennskap til IS: Hadde terrorgruppens flagg som profilbilde

Da dommeren spurte den terrortiltalte om hvorfor han hadde IS sitt flagg som profilbilde på Facebook hadde han ikke noe svar.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den 25 år gamle lillebroren, som er tiltalt for å ha forsøkt bistått terrororganisasjonen IS med militært utstyr, måtte i dag forklarte seg fra vitneboksen i Oslo tingrett.

Ifølge tiltalen skal han ha forsøkt å sende en pakke til sin nå avdøde bror, som ble drept under oppdrag fra IS, med diverse stridsutstyr og blant annet to taktiske vester.

I retten nektet han for at han har kjøpt annet enn superundertøy og vanlige klær.

– Broren min ringte hjem og fortalte at bagasjen hans var borte. Han sa det var kaldt i Syria, og at han trengte klær.

25-åringen sier at det er hans eldre bror som har kjøpt det øvrige ustyret. Han benekter videre at han ikke har pakket esken selv, og ikke kjente til hele eskens innhold.

Kan ikke svare på hvorfor han bruker IS-flagg

Da statsadvokat Thomas Blom spurte den terrortiltalte lillebroren om han kjenner til IS, svarte han at det kun er gjennom det media har skrevet.

– Men hvorfor har du da IS sitt flagg som profilbilde på Facebook, brøt dommeren inn og stilte spørsmål videre.

– Jeg har ikke kjennskap til IS av den grunn.

– Hvorfor har du flagget der da?

– Det har jeg ikke noe svar, men jeg sitter ikke her tiltalt for å være en del av IS, svarte 25-åringen.

– Det er nettopp det du er tiltalt for, du er tiltalt for å bistå IS. Det er ikke unaturlig at jeg da spør deg hvorfor du har flagget deres som profilbilde, men det har du da ikke noe svar på?

– Nei, det har jeg ikke noe svar på.

PST trodde de planla angrep mot Norge

Da familiefaren og den eldste av de to norsk-albanske brødrene kom hjem fra Syria i januar 2014, begynte PST også å spane på lillebroren (25). Denne måneden skal han ha vært på reisefot til Kosovo sammen med en norsk-albansk ekstremist (25) som var en felles kjenning av de tre islamistene.

Gjennom hele den skjulte etterforskningen skal brødrene og den norsk-somaliske familiefaren bevisst ha holdt en svært lav profil – spesielt når de snakket sammen på telefon.

Dette bekymret PST som fryktet at trioen la planer om et angrep i Norge og at det var årsaken til storebroren og familiefarens uventede hjemkomst.

TERRORTILTALT: På bildet poserer Bastian Vasquez (t.v.) sammen med den terrortiltalte familiefaren (t.h.). 25-åringen nekter for at han har hatt tilknytning til IS, som både broren og familiefaren er tiltalt for å ha kriget for. Foto:PST,

Lillebroren kjøpte stridsutstyr

Sikkerhetstjenesten mener lillebroren deltok i innkjøp av stridsutstyr. Utstyret skal ha blitt kjøpt inn ved to butikker på Østlandet, deriblant et varehus i Ski i Akershus som ble tett fulgt av politiets spanere:

Stridsvest, ørkenfarget kamuflasjejakke, camelback, ullundertøy, sko og hansker. Noe av utstyret skal ha vært tiltenkt en tredje bror i Syria, mens noe var til storebroren.

For å unngå å vekke mistanke skal de ha brukt en mellommann som oppbevarte en brun pappeske med utstyr. Den aktuelle mellommannen er en ikke-muslim fra Oslo-området som gikk på skole med lillebroren.

Mellommannen skal ikke ha fått betalt for oppdraget, utover penger til portoen for å få sendt esken.

Broren drept i Syria

I slutten av april 2014 fikk brødrene fra Bærum et tungt budskap fra Syria. Broren skal ha blitt skutt i beinet under et stridsoppdrag for IS og døde kort tid senere av blødninger.

Vasquez skal ha vært i det samme området da 25-åringen ble drept og var i etterkant i kontakt med familien i Norge. Under utspørringen i går benektet 28-åringen at hans mellomste bror hadde vært tilknyttet IS, og forklarte at kontakten med Vasquez kun var basert på at de tilfeldigvis var nordmenn i samme område.

Aktoratet spurte 28-åringen om hvorfor Vasquez hadde den avdøde brorens eiendeler hos seg.

– Det vet jeg ikke. De møttes kun en gang. Jeg vet ikke hvorfor han ga sine ting til ham.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder