VIL IKKE KOMMENTERE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) sammen med Aps Jonas Gahr Støre under Stortingets julelunsj mandag. SV har nedsatt en intern evalueringsgruppe etter valget i høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Intern rapport: SV «historisk svekket» i regjering

SV gikk ut av regjering «historisk svekket», heter det i en rapport etter partiets dårlige resultat ved stortingsvalget i år. Samtidig blir verken ledelse eller strategi kritisert.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SV fikk en oppslutning på 4,1 prosent ved valget.

- Hele partiet må forstå den alvorlige situasjonen partiet er i, lyder det i utkastet til rapporten som Aftenposten har fått tilgang til.

- SV ville i regjering med stor styrke, kom i regjering med mindre styrke, ble gjenvalgt med liten styrke og gikk ut av regjering historisk svekket, heter det videre.

Fredsparti i krig

Blant annet trekker rapporten fram at SV - regnet som fredspartiet - i sin regjeringstid har brakt Norge inn i flere kriger enn noen annen regjering. I tillegg har det ifølge rapporten ikke blitt gjort nok for å bekjempe fattigdom.

Evalueringsutvalget er blitt ledet av Vibeke Johnsen, som opplyser at utvalget er i sluttfasen av arbeidet.

- Vi har brukt innspill fra lokallag og fylkeslag, og vi har hatt interessante diskusjoner. Vi er samstemte om at årsaken til valgresultatet ikke er gjennomføring av valgkampen. Det er sikkert mye som kunne vært bedre, men det er ikke hovedårsaken. Vi alle har på ulike måter vært med å stemme for regjeringsdeltakelse, så det er heller ikke en kritikk av SV som regjeringsparti, sier hun.

Ingen kommentar

Sentralstyret i partiet kommer til å motta rapporten før jul. Partileder Audun Lysbakken ønsket mandag ikke å kommentere saken overfor Aftenposten.

Det gjorde heller ikke partisekretær Silje Schei Tveitdal.

- Rapporten er ennå ikke ferdig. Partiledelsen kommer til å kommentere rapporten når gruppa legger fram sine vurderinger for resten av partiet, sier partisekretæren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder