SLIK BLIR DET: Den omstridte Høyblokka i regjeringskvartalet blir stående og det åpnes opp for nye tilbygg på baksiden mot Grubbegata. Y-blokka skal rives av hensyn til sikkerhet og arealutnyttelse. S-blokka blir revet høsten 2014, og bygget R4 skal også rives. Grafikk: KENNETH LAUVENG/VG Foto: ,

Nå begynner utformingen av regjeringskvartalet

Statsbygg har fått i oppdrag å starte planarbeidet med det nye regjeringskvartalet. Arkitekter reagerer på at det ikke holdes en åpen konkurranse allerede i idéfasen.

Artikkelen er over fem år gammel

– Utformingen bør svare til den åpenheten som har vært et viktig stikkord siden terroraksjonen, sier president Kim Skaara i Norske arkitekters landsforbund til Aftenposten.

Han vil ha en åpen idékonkurranse i stedet for fire til sju arbeidsgrupper nedsatt av Statsbygg.

– Går man bredere ut, får man flere og ofte bedre innspill.

Les også:Slik blir regjeringskvartalet

Viser til Berlin

Skaara er blant annet redd for at sikkerhetsaspektet blir for dominerende i planarbeidet som nå settes i gang. Han viser til erfaringene fra Berlin.

– Der er området med regjeringsbyggene blitt utformet etter en bærende idé som kom inn gjennom en åpen, internasjonal arkitektkonkurranse. Dette er krevende byutvikling på høyt nivå og må ikke skje bak lukkede dører, sier Skaara.

Avdelingsleder Jo Ulltveit-Moe i Statsbygg frykter derimot at en åpen konkurranse kan føre til at man låser seg for tidlig i prosessen.

– Med den måten som er valgt sikrer vi et bredt tilfang av ideer, og så vil eventuelle arkitektkonkurranser kunne komme etterpå, sier han.

Bildespesial:Se ødeleggelsene i regjeringskvartalet

Ferdig i 2016

Også moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som er oppdragsgiver, er opptatt av byutvikling.

– Det nye regjeringskvartalet skal bli moderne og åpne for levende og trygge byrom. Det skal være åpent og inviterende for ansatte, besøkende og innbyggerne i byen. Dette ligger til grunn for planarbeidet som nå starter, sier Høyre-statsråden i en pressemelding.

Planprosessen for det nye regjeringskvartalet omfatter først et planprogram og idéfase, så en statlig reguleringsplan og konsekvensutredning. Både planprogram og reguleringsplan skal ut på høring.

Arbeidet som nå starter med planprosessen, skal være ferdig i 2016

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder