Hjelper fattige og vanskeligstilte

Rykker ut fra morgen til kveld

Arrangerer julefest for ensomme

RYKKER UT: Charlotte Gjerde har samlet inn ting og mat som hun kjører ut til sultne, eller andre som sliter i ålesundområdet. Alenemoren rykker ut på hjelpeoppdrag hver dag. Foto:Odin Jæger,

Charlotte startet hjelpegruppe på Facebook: Hjelper andre 24/7

Alenemor Charlotte Gjerde (30) fra Ålesund har siden august
bygget opp sin egen hjelpesentral, hvor hun skaffer vanskeligstilte mat, klær, bruksting og selskap.

  • May Linn Gjerding

Artikkelen er over fem år gammel

I høst startet alenemoren en hjelpegruppe på Facebook, som nærmer seg 3000 medlemmer. Her strømmer det inn brukte gjenstander, som deles ut gratis.

– Dette ble en kjempesuksess ganske raskt. Jeg fikk et hav fra spørsmål fra folk som trengte hjelp. Absolutt all fritid har gått med siden det, sier Charlotte Gjerde.

Gruppen er for alle som sliter og har det vanskelig.

VG har også fått flere e-poster fra flere som vet hva Charlotte står for, som nominerer henne som sin helt i «Norske helter». Heltekåringen skjer i samarbeid med TVNorge og Gjensidigestiftelsen.

Her er det ingen dørterskel: Folk kontakter Charlotte og forteller hva de mangler – møbler, TV, barneseng, mat eller hva det skulle være – så etterlyser hun hva det skulle være behov for i hjelpegruppen.

– Folk i denne byen har vist et vanvittig engasjement. Aldri har jeg måtte fortelle noen at jeg ikke fikk tak i hva de trengte. Det har vært mest etterspørsel etter mat og klær. Flere givere som har fått lov å dra hjem til vanskeligstilte familier, har også blitt faste hjelpere for dem. Så her mangler det ikke på vilje og godhet! forsikrer hun.

KJENNER DU EN HVERDAGSHELT?Tips oss her.

«Det kan være at du er arbeidsledig, dårlig råd, ensom og har ingen til å hjelpe deg. Dette er frivillig og alt baseres på donasjoner fra andre hjelpsomme sjeler!» skriver Gjerde entusiastisk om hjelpegruppen på Facebook.

Hun har selv følt på kroppen situasjonen å være alenemor med dårlig råd. Og da hun skulle hjelpe en gravid venninne med å skaffe babyutstyr, fikk hun ideen om å etterlyse dette på nettforumet.

Siden august har det strømmet inn med brukte klær, møbler og bruksting som Charlotte fordeler forløpende. Alenemoren jobber tre dager i uken som yrkessjåfør. Resten av tiden går til å hjelpe medmennesker.

Saken fortsetter under bildet.

SOSIALT LAGER: Tidligere hadde Charlotte Gjerde et eget lager i kjelleren, hvor alle kunne komme og plukke det de trengte. Nå holder hun på med å registrere hjelpegruppen som organisasjon. Planen er å leie et lagerlokale. Der skal det også være sittegrupper, hvor det går an å slå av en prat. Foto:Odin Jæger,

– Telefonen min begynner å ringe i 8-tiden. Folk som trenger hjelp tar kontakt med meg hele døgnet. Daglig kan jeg være opptil 10–15 steder for å hente ting som folk har donert, og levere ut til de som trenger det. Hver eneste dag har jeg full timeplan med avtaler for henting, levering og et hav av meldinger og telefoner å svare på.

I AKSJON: Her er Charlotte Gjerde og venner i gang med å sortere ting som er samlet inn via Hjelpegruppen i Ålesund. Dette bildet publiserte hun på bildedelingstjenesten Snapchat. Foto:PRIVAT,

Hun forteller at hun jevnt og trutt blir kontaktet av barnefamilier og pensjonister som ikke har mat. Da setter Gjerde seg i bilen med bæreposer fylt med mat.

– Jeg kjører ut med mat til folk som ikke har det flere ganger i måneden. Gjengangerne er særlig familier med barn, som får stønader fra NAV som ikke strekker til. De har ofte gjeld, og hvis de nedbetaler det, har de ikke noe igjen til mat. Noen har ingenting. Andre har gjerne ris eller tørrvarer men mangler kjøtt. Jeg ser flere og flere som har havnet i denne situasjonen.

– Har du brukt mye midler på dette prosjektet selv?

– Jeg har brukt veldig mye penger av egen lomme til å dekke bensin og mat. Men det har ikke gjort meg noe, det går til en god sak, sier hun.

En annen gruppe Charlotte ofte må hjelpe, er alenemødre.

– Det hender at jeg hjelper dem fra måned til måned. Nå har det også kommet til flere hjelpere, som tar i et tak.

Saken fortsetter under bildet.

VISJON: Charlotte har også planer om å starte opp et lite team av egnede folk som kan hjelpe folk i saker, for eksempel med NAV. Foto:Odin Jæger,

Gjerde kjører rundt på hjelpeoppdrag for egen regning. Hun henter og leverer brukte ting. Oppdragene står i kø, men hun opplever alt arbeidet som givende.

FAMILIER OG ELDRE: – Hovedsakelig har jeg hjulpet mange barnefamilier og eldre mennesker, sier Charlotte Gjerde. Her er noen av tingene hun har samlet inn og delt ut. Foto:PRIVAT,

– Mange har sagt at de var så langt nede og så ingen utvei før jeg kom inn i bildet og hjalp dem, noen har også fått ny gnist og fått seg jobb og kommet seg opp og fram! Slike ting elsker jeg å høre. Det er så klart veldig kjekt å kunne hjelpe folk, men enda bedre når du får høre de har kommet seg ut av sin dårlige situasjon.

Nå har Charlotte enda et prosjekt på gang, hun skal nemlig lage julefeiring for ensomme på julaften.

– Jeg fikk til et samarbeid med Ålesund Frivilligsentral og får bruke deres store lokale til nettopp denne feiringen. Veldig raskt hadde mange store bedrifter blitt med på opplegget og donerer nå alt jeg trenger av mat, drikkevarer og pynt til dette, opplyser Charlotte Gjerde.

Så nå er alt på plass og plakater er hengt opp. Flere personer og barnefamilier har meldt seg på. Mange håper på å bli kjent med folk, da nettverket deres er lite. Så dette blir koselig!

Foto:,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder