HELSEFARLIG: Det sorte materialet i håndflaten inneholder 22 prosent DEHP, et ftalat som er en mykgjører. Foto: Klima- og forurensningsdirektoratet

Trekker tilbake farlige produkter

(VG Nett) Har du votter med sort forsterkningsmateriale bør du levere dem tilbake til butikken umiddelbart.

Mette-Line Gynnild
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har pålagt Gresvig AS å stanse salget av barnevotter fordi de inneholder et helsefarlig stoff.

- Dette er bare et eksempel på artikler som inneholder ulovlige stoffer. Grunnen til at vi har bedt Gresvig om å trekke det tilbake er at små barn kan putte det i munnen og suge på det, sier direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet, Ellen Hambro til VG Nett.

Her kan du sjekke alt som er farlig

Stoffet i vottene (et ftalat kalt DEHP) kan skade menneskers evne til å få barn, og gi fosterskader. Det er derimot ikke sannsynlig at barn blir akutt syke av å putte disse vottene i munnen. Stoffet er forbudt i leketøy og småbarnsprodukter.

Kjemikaliebombe

I utgangspunktet er det svært sjelden at noen i det hele tatt blir syke på grunn av ett enkelt produkt. Det store problemet er at vi utsettes for mange ulike kjemikalier hver dag, fra forbrukerprodukter, fra lufta vi puster og fra maten vi spiser, påpeker Hambro.

- Vi samler opp disse stoffene i kroppen fra vi er barn. Denne kjemikaliecocktailen er vi og forskerne svært bekymret for, sier hun.

- Lever de tilbake

Vottene det er snakk om er Aretti Alpin og Aretti Basic. Men Gresvig AS har også trukket tilbake hansker av merkene Norheim og McKinley som også har sort forsterkning i håndflaten. Disse er solgt hos G-Sport, Intersport og Sportshuset.

- Alle som er i besittelse av slike produkter bør levere dem tilbake til butikken, sier Hambro.

For dårlig informasjon

En ny spørreundersøkelse gjennomført av Norstat viser at seks av ti nordmenn synes de får for dårlig informasjon om helse- og miljøfarlige stoffer i forbrukervarer. For å hjelpe forbrukerne, åpnet Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) nettstedet www.erdetfarlig.no i dag. Her får du enkle råd om farlige stoffer og trygge produkter.

Gresvig-kjeden som har solgt cirka 100 000 helsefarlige votter bekrefter overfor VG Nett at de nå er trukket tilbake.

FARE: Vi utsettes for helse- og miljøfarlige stoffer når vi bruker produkter som inneholder ulike stoffer. Indirekte utsettes vi for kjemikalier gjennom miljøet fordi de hoper seg opp i næringskjeden. Foto: Faksimile

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder