SKOLESTART: Foreldre og elever kan møte stengte dører når skolene starter opp igjen etter ferien. 5500 lærere er tatt ut i streik og 132 ungdoms- og videregående skoler er berørt i hele Norge. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Partene i lærerstreiken skal møtes igjen

Partene i lærerstreiken ble sent mandag kveld enige om å opprette dialog og sette i gang nye prosesser.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Partene i lærerkonflikten – Utdanningsforbundet og KS – møttes mandag hos Riksmekleren for å undersøke om det var fortsatt grunnlag for å snakke sammen. Møtet ble avsluttet sent mandag kveld.

– Møtet ble avsluttet. Vi konkluderte med at det er grunnlag for å sette i gang noen prosesser. Det blir opprettet dialog mellom partene. Det er det eneste jeg kan si nå, opplyste Utdanningsforbundets forhandlingsleder Ragnhild Lied til NTB klokken 23.50 mandag kveld.

Hun ønsket mandag kveld ikke å utdype mer hva hun legger i begrepet «prosesser». Riksmekleren er imidlertid mer konkret i sin beskrivelse av møtet.

– Det var en konstruktiv dialog som gir grunnlag for videre samtaler. De spørsmål som meklingssaken reiser er kompliserte, og det er tidkrevende å behandle dem på en forsvarlig måte, opplyser Riksmekleren.

Les også:Disse skolene er rammet av streiken.

Partene og meklerne ble derfor mandag kveld enige om at de skal møtes på nytt.

– Meklerne og partene er enige om at det er hensiktsmessig å benytte tirsdag og onsdag til særmøter mellom meklerne og partene etter behov, og til eventuell kontakt mellom partene og interne overlegninger hos partene, opplyser Riksmekleren.

Partene er også enige om å holde neste fellesmøte torsdag klokken 10.

KS har nøkkelen

Utdanningsforbundets motart, KS, representerer kommunene som arbeidsgiver. KS' forhandlingsleder Per Kristian Sundnes var mandag kveld ordknapp da han uttalte seg til NTB.

– Dette er ikke over, sa Sundnes.

Det er antatt at Sundnes sitter med det som trolig er nøkkelen til en løsning: Et nytt og betydelig revidert tilbud om arbeidstidsavtale for lærerne. Møtevirksomheten mandag kveld foregikk «i alle former».

Opptrapping

KS og Utdanningsforbundet ble mandag 26. mai enige om en ny arbeidstidsavtale for lærerne. Men mesteparten av medlemmene i Utdanningsforbundet sa nei til avtalen i uravstemningen før sommeren. Dermed tok Utdanningsforbundet ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik 1. juli. Dette var riktig symbolsk, siden uttaket skjedde i sommerferien.

Utdanningsforbundet trappet opp streiken mandag denne uken med 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler. Noen skoler starter opp onsdag og torsdag denne uken, men de aller fleste steder er det ikke skolestart før mandag i neste uke. Det er dermed fortsatt ingen elever som er rammet av streiken.

De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesforbund (MF) sa nei til Riksmeklerens skisse allerede i mai, og har tatt ut noen av sine medlemmer i streik. de varsler også opptrapping ved skolestart.

I Oslo blir det uansett ingen lærerstreik siden byen er et eget tariffområde, og lærerne har stemt ja til sin forhandlede avtale.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder