KAOS: Kraftig vind og nedbør skaper stengte fjelloverganger i Sør-Norge. Foto: Arkivfoto: Petter Emil Wikøren , VG

Vanskelige kjøreforhold 1. juledag: Statens vegvesen: – Utsett hjemreisen

Vind og nedbør skaper problemer for bilister over hele landet 1. juledag. Flere fjelloverganger er stengt.

  • Irene Rønold

Artikkelen er over fire år gammel

På E6 i Hedmark har tre biler vært innblandet i ulykker på samme sted i løpet av morgentimene. Den siste fant sted litt etter klokken 08.00, da en person kjørte inn i en bergingsbil som jobbet med en utforkjøring, skriver politiet på Twitter.

– Det har vært flere følgeulykker. Først med en personbil som kjørte av veien. Under berging av den kom det et bilvogntog, som kjørte i grøften. Og den siste bilen kjørte inn i bergingsbilen, sier operasjonsleder Kjartan Våge i Hedmark politidistrikt.

Føreren av lastebilen er sendt til legevakten for en sjekk. Ut over det har det gått bra med alle de involverte, sier Våge.

Det er svært glatt på stedet. Klokken 09.00 melder politiet i Hedmark at E6 blir stengt på grunn av berging, og at det er omkjøring via riksvei 3.

Les også: Uvær skaper stengte fjelloverganger

Stengte fjelloverganger

Klokken 09.40 melder politiet om at en person er skadet etter at en bil kjørte av veien på riksvei 25 ved Østby.

I Telemark meldes det også om ulykker som følge av glatte veier. Litt før klokken 08.00 kjørte en bil ut av veien på riksvei 36 ved Vefald. Vegen er meget glatt, med regn på is, melder politiet.

– De to som var i bilen ble ikke skadet. De sa at de rett og slett skled ut av veien fordi det var veldig glatt der, skriver politiet på Twitter.

– I lavlandet er det stort sett bart og vått. Men vi har fått litt glatte veier på E6 i søndre Hedmark. Og det kan være veier i Sør-Norge som er glatte i dag. Det har jo kommet litt regn, og det er kaldt i bakken mange steder fortsatt, sier Trude Lindstad, trafikkoperatør i Statens vegvesen, til VG.

Les også: Slik blir juletrafikken på vei, bane og i luften

Også på Romerike var det flere ulykker i løpet av 1. juledag. Litt før halv tolv meldte politiet at nødetatene var på vei til en utforkjøring på riksveg 169 i Gansdalen. Det skal ha vært svært glatt på veien. En time senere var politiet på Blakervegen ved Halundsvingene - også der i forbindelse med en utforkjøring.

Flere stengte fjelloverganger

Julaften var flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær. De er fortsatt stengt første juledag, melder Statens vegvesen.

– Riksvei 7 over Hardangervidda er fortsatt stengt. Og hvis det varslede været slår til, blir det en ny vurdering i kveld. Det er varslet veldig sterk vind og snø, sier Lindstad.

Også fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er stengt. Der skal det tas en ny vurdering etter klokken 21.00. Det samme gjelder fylkesvei 53 Tyen – Årdal, sier Lindstad.

Les også: Ingen hvit jul i sikte

På riksvei 15 over Strynefjellet og E 134 på Haukelifjell kan det bli kolonnekjøring på kort varsel. Også det skyldes det varslede været.

– Det samme gjelder før fylkesvei 50 over Hemsedalfjellet. Det kan det også innføres kolonne på kort varsel. Det er snakk om at vinden skal øke fra omtrent midt på dagen. Været blir dårligere utover ettermiddagen, men det skal løye litt mot kvelden, sier Lindstad.

Hun legger til at det foreløpig er meldt om fine forhold på E 16 over Filefjell.

Les også: Her finner du snø i julen

STENGT: Riksveg 7 var stengt med bom ved Leiro torsdag formiddag. Bilde fra Vegvesenets webkamera. Foto: Webkamera.vegvesen.no , NTB scanpix

– Utsett hjemreisen

Også i nord er det vanskelige kjøreforhold enkelte steder. Fylkesvei 98 over Ifjordfjellet er stengt på grunn av uvær. På E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp er det noe kolonnekjøring.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Kristen Gislefoss sa til VG i går at man bør prøve å styre unna fjellovergangene 1. juledag.

– Det kan komme veldig sterke vinkast, så høyfjellsveiene egner seg ikke godt for trafikk i morgen. Men utendørs i lavlandet skal det ikke være noe problem å ferdes, sier Gislefoss til VG.

Har du funnet julesnøen? Del ditt bilde med oss!

Statens vegvesen råder de som har planlagt å kjøre over fjellet 1. juledag til å revurdere reisedato.

– Vi ser allerede nå at det er mer usikkerhet rundt fjellovergangene. Det er dårlig vær i morgentimene, og det er meldt enda dårligere utover dagen. Det er greit å vurdere å vente med å reise hjem, for dem som har mulighet til å utsette, sier Lindstad.

Mer om

  1. Vær
  2. Trafikk

Flere artikler

  1. Flere stengte fjelloverganger julaften

  2. Nyttårstrafikken: Sterk vind og glatte veier flere steder – fjelloverganger stengt

  3. Uvær og betydelig snøskredfare flere steder i landet

  4. Veier stengt på grunn av snøras i Sør-Norge

  5. Flere utforkjøringer etter vanskelige kjøreforhold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder