DØD: Fredrik Fasting Torgersen ble idømt livsvarig fengsel og 10 års sikring for drapet på Rigmor Johnsen i 1957. Forrige uke leverte han inn en ny begjæring om å få saken gjenopptatt.
DØD: Fredrik Fasting Torgersen ble idømt livsvarig fengsel og 10 års sikring for drapet på Rigmor Johnsen i 1957. Forrige uke leverte han inn en ny begjæring om å få saken gjenopptatt. FOTO:JAN PETTER LYNAU/VG,

Fredrik Fasting Torgersen er død

Jusprofessor: – En tragedie at han ikke fikk oppleve å bli frifunnet

INNENRIKS

Drapsdømte Fredrik Fasting Torgersen (80) er død. Forrige uke leverte han en ny begjæring om å få saken sin gjenopptatt.

Publisert: Oppdatert: 19.06.15 20:58

Seksualdrapet på 16 år gamle Rigmor Johnsen en desembernatt i 1957, som Torgersen ble dømt for, er en av Norges mest omtalte drapssaker.

For bare en drøy uke la hans advokater frem en rapport som ifølge nevøen Frode skulle sikre frifinnelse.

16. juni 1958 ble Torgersen , da 23 år gammel, idømt livsvarig fengsel og 10 års sikring for drapet på 16 år gamle Johnsen i Oslo. Saken er forsøkt gjenopptatt flere ganger, men er hver gang blitt avvist.

Les hele historien: Hvem drepte Rigmor (16) (krever abonnement)

– Frifinnelsen kommer, sier Ståle Eskeland, professor i strafferett ved UiO.

Eskeland har jobbet mye med Torgersens sak, og mener grunnlaget for gjenopptakelse er bunnsolide.

– Selv var ikke Torgersen spesielt opptatt av sin sak. For han var det viktig at dette skulle bidra til bedre rettssikkerhet i Norge. Det er en tragedie han ikke får oppleve sakens utfall, for det er gitt. Og: Dersom han ikke er skyldig, så er alt som tidligere er gjort i saken feil. Det er definisjonen på et justismord, sier Eskeland.

Les alle VGs artikler om Torgersen-saken her

Alvorlig syk

Fredrik Fasting Torgersen var så sent som 11. juni selv innlagt på sykehus med dobbeltsidig lungebetennelse. I tillegg var han alvorlig syk, rammet av kreft, opplyste advokat Cato Schiøtz på en pressekonferanse for litt over en uke siden. Da ble rapporten som skulle bevise Fasting Torgersens uskyld legges frem.

– For det første er det trist at han ikke får oppleve resultatet, men han viste glede over at vi fikk inn begjæringen, sier Cato Schiøtz til VG, etter å hørt om Torgersens dødsfall.

– Saken har aldri stått sterkere, og den vil fortsette selv om han er død. Selv følte han seg renvasket, for han møtte massiv støtte på sine eldre dager. Det er viktig at saken går videre, for dette er den mest spektakulære, og kanskje viktigste, straffesaken vi har hatt i Norge i fredstid, sier Schiøtz.

VG-KOMMENTAR:Alle justismordsakers mor i Norge

– Fredrik hilser og sier: Nå må prestisjen vike

– Det foreligger kanonstoff. Vi sitter på en rapport som er uangripelig. Fredrik hilser og sier: Nå må prestisjen vike, sier Frode Fasting Torgersen.

Selv fulgte 80-åringen advokat-arbeidet tett, har nevøen tidligere uttalt.

– Hans engasjement for denne saken er like levende som det alltid har vært. Han har mistet mye nattesøvn, sovet tre-fire timer om natten i snart 60 år, og hans helse er preget av påkjenningen det har vært å leve som uskyldig dømt. Denne gangen håper vi navnet hans blir renvasket, sa nevøen Frode i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Torgersen sonet 16 og et halvt år i fengsel, hvorav to år og syv måneder i total isolasjon. Han har hele tiden hevdet sin uskyld. De viktigste bevisene var tannbitt på avdødes bryst, avføring på Torgersens turnsko og funn av barnåler som knyttes til domfelte.

VG+:Elsket fugler, dikt og malerier: Hjemme hos Fasting Torgersen

Nye funn lagt frem

Det er disse bevisene begjæringen som ble lagt frem i forrige uke mener å plukke fra hverandre:

* Tannbittbeviset: Flere sakkyndige mener beviset langt på vei er uforenlig med at Torgersen drepte Rigmor Johnsen.

* Barnålbeviset: Barnåler funnet fra et vissent juletre på åstedet, og på Torgersens dress, var identiske og sjeldne, slår dommen fast. En rekke sakkyndige uttalelser har til felles at ingen støtter denne konklusjonen i dag. Både fordi barnålene ikke er ualminnelige - og fordi plasseringen på dressen ikke kan ha blitt påført ved en eventuell flytting av liket.

*Avføringsbeviset: Rester på åsted og Torgersens sko; en analyse viser at det ikke er identitet mellom funnene.