HACKET: Et hackerangrep mot tredjepartsklienten Snapsaved har ført til at tusenvis av Snapchat-bilder er på avveie. Foto:Lionel Bonaventure,Afp

Kripos-aksjonerer mot spredning av stjålet Snapchat-materiale

Kripos om aksjonen: Alltid overraskende å få politiet på døren

Kripos intensiverer jakten på de som sprer bilder i den såkalte Snapchat-saken. I går kveld aksjonerte de mot adresser som kan knyttes til spredning av bilder i Norge.

  • Ola Mjaaland
  • Eirik Landsend Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bakgrunnen er at Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har fått tilgang til store mengder stjålne bilder av blant annet mindreårige nordmenn. Det er tjenesten Snapsaved.com som for en uke siden ble utsatt for hacking. Dette er en nettjeneste som lar brukere lagre bilder sendt via Snapchat-appen uten at avsenderen er klar over det.

AKSJONERTE: Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos Foto:Jan Petter Lynau,VG

I løpet av det siste døgnet har Kripos identifisert en rekke IP-adresser – og valgte derfor fredag kveld å aksjonere på to adresser i Oslo og Lillestrøm som kan knyttes til spredning av store mengder bildemateriale, blant annet bilder vi mener stammer fra Snapchat.

Politiet skriver på forumer

– Vi må vurdere videre aksjoner. Hovedprioriteten er å å begrense videre spredning og aksjonene er et ledd i det. Lørdag har vi også vært tilstede på ulike fora på nettet hvor bildene spres, og lagt ut melding om at dette ikke er tillat, sier sier Eiliv Ofigsbø, leder for Avdeling for teknologi og operative tjenester ved Kripos.

Les på VG+Her er nakenhackernes samlingsplass

Politiet har nemlig sett at bildene spres hyppigere. Kripos beslagla datatutstyr, men det er så langt ikke gjort noen pågripelser, og ingen er fengslet. Politiet vil ikke kommentere om personene tidligere er straffedømt.

Norske borgere rammet

– Vi har gjennomført ransakelse og må se nærmere på beslaget for å vurdere nye skritt, sier Ofigsbø.

Han sier til NTB at måten bildene er kategorisert på tyder på at mange av bildene trolig er av nordmenn.

– Det er en av hovedgrunnene til at vi nå går så kraftig ut mot denne spredningen sier han.

Informasjonsheleri

– Det er bilder av mange kategorier, og filmer. Noen vurderer vi å være av en veldig privat karakter og en inngrep i privatlivets fred. Det er snakk om informasjonsheleri og datainnbrudd. Vi må vurdere om andre straffeparagrafer kommer til anvendelse etterhvert, sier Ofigsbø.

– Hvordan reagerte personene dere aksjonerte mot?

– Det er vel alltid overraskende å få politiet på døren, sier Ofigsbø.

Kripos har fått tilgang til en database på 13 gigabyte, med cirka 90.000 bilder og cirka 10.000 filmer, sa seniorrådgiver Vidar Sandland i NorSIS tidligere denne uken.

Kripos utelukker ikke ytterligere aksjoner.

Hackerangrepet er av brukere på et undergrunnsforum døpt til «The Snappening». Forumet er et av stedene bildene er spredt. Brukere på forumet har tidligere stått bak hackerangrepet mot iCloud, kalt «The Fappening», som førte til at hundrevis av intime bilder av Hollywood-kjendiser ble lekket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder