16-årig dømt for overgrep på jente (6) – offerets familie reagerer på straffen

Denne måneden fikk gutten (16) dommen jentas foreldre hadde håpet på. Han ble kjent skyldig i seksuelt overgrep mot deres seks år gamle datter. Men straffen fortviler de over.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Roger Neumann
 • Marthe Berg

Artikkelen er over fem år gammel

Han ble nemlig idømt ungdomsstraff, et straffalternativ som ble innført i sommer for saker hvor det ellers ville blitt brukt ubetinget fengsel og samfunnsstraff.

– Det blir helt feil når det er snakk om overgrep mot seksåring, sier jentas mor når VG treffer familien.

For i kjernen av ungdomsstraff ligger møter i Konfliktrådet, med fagpersonell. I noen tilfeller bruker man også møter mellom gjerningspersonen og fornærmede.

– Hvis vi setter datteren min i samme rom som ham, kan det ødelegge henne. Jeg har ingen interesse av å hjelpe ham, fortsetter moren.

– Hun kan ikke tilby noe i forhold til hans restitusjon, sier bestefaren til jenta.

Dette er, etter det VG kjenner til, den første ungdomsstraffen som har blitt idømt etter at det ble innført i 1. juli.

Fant DNA på underbuksen

Overgrepet fant sted hjemme hos jentas familie i huset deres på Østlandet i fjor høst. Tingretten fant det hevet over enhver tvil at 16-åringen hadde seksuell omgang med seksåringen. De legger særlig vekt på den lille jentas forklaring og DNA-funn på innsiden av 16-åringen underbukse.

– Det rettferdige hadde vært noe strengere enn møter. Kanskje fotlenke som gjør at han kan gå på skolen, men ikke så mye mer. Jeg vil jo at han skal ha muligheten til å få en utdanning, sier faren til seksåringen.

Tingretten kom frem til at 16-åringen kvalifiserte til ungdomsstraff, og fikk ett år med 60 dager subsidiært fengsel. Gutten har nå anket dommen.

– Han mener han er helt uskyldig, sier hans forsvarer Heidi Ysen til VG.

16-åringen har selv forklart at det hele var en uskyldig lek initiert av seksåringen.

– Lovgivers vilje

Foreldrene til jenta vil gjerne ha debatt om ungdomsstraff er tilstrekkelig straff for seksuelle overgrep, selv om gjerningsmannen er under 18 år.

De får støtte av sin bistandsadvokat Hilde Mo:

– Man vil gjerne unngå å sette barn i fengsel, men når det er en person som ikke erkjenner straffskyld, er det vanskelig å idømme ungdomsstraff som innebærer behandling og kontakt med fornærmede og pårørende, sier hun.

For Konfliktrådet i Oslo og Akershus, som håndterer de som er idømt ungdomsstraff i denne regionen, er dette upløyd mark. På generell basis kan hun si at opplegget dreier seg om rehabilitering:

– Intensjonen og målet med straffen er å unngå at nye lovbrudd skjer. Da må vi finne ut hva som skal til for at ungdommen ikke skal gjøre noe kriminelt igjen. Vi må hente inn spesialkompetanse og ha god dialog med ungdommen, sier leder konfliktrådsleder Helene Støversten til VG.

Det var aktor, statsadvokat Kristian Nicolaisen, som la ned påstand om ungdomsstraff. Han mener denne saken er alvorlig, men ikke alvorlig nok til at 16-åringen skulle få ubetinget fengsel nå som ungdomsstraff er innført som et alternativ.

VISER FORSTÅELSE: Aktor Kristian Nicolaisen sier at han skjønner at jentas foreldre reagerer, men det er dette lovgiver har ment at ungdomsstraff skal brukes til. Her er han i retten i 2009. Foto:Linn Cathrin Olsen,VG

– Det er lovgivers vilje at det skal være slik. Dersom det hadde vært samleie ville det vært for alvorlig. Slik vi ser faller dette innenfor ungdomsstraff, sier han til VG.

– Et signal til samfunnet

Det mener også 16-åringens forsvarer, som i retten ba om at hennes klient skulle frifinnes.

– Jeg synes at når han først dømt, så er det en helt grei straff. Saken er helt i kjerneområdet for det lovgiver har ment at ungdomsstraff skal brukes til, sier Ysen.

Familien til jenta forteller om det tøffe året som har gått og at de føler at overgrepet ikke blir tatt på alvorlig når 16-åringen blir idømt konfliktråd.

– Det sender et signal til samfunnet om at han ikke får ordentlig straff for noe så grovt som dette, sier bestefaren til jenta (6).

– Stormøter har vist seg å være nyttig

Jenny Klinge (sp) er medlem i justiskomiteen, og satt også i komiteen da forslaget om ungdomsstraff ble enstemmig vedtatt i 2011. Klinge påpeker at hun ikke kan kommentere denne konkrete saken, men forteller at det generelt er nødvendig å gjøre gode vurderinger i hver enkelt sak.

– VIKTIG MED GOD VURDERING: Jenny Klinge (Sp) er medlem i Stortingets justiskomité, og satt også som medlem da ungdomsstraffen ble vedtatt av justiskomiteen i 2011. Foto:Roger Neumann,VG

– Ungdomsstraff ble innført som et alternativ til ubetinget fengsel. Ubetinget fengsel skal med den nye loven fra 2011 om ungdomsstraff brukes bare når det er særlig påkrevd, sier Klinge til VG.

– Du sa i 2011 at stormøte var et godt tilbud for straffedømt ungdom. Gjelder det i denne saken også?

– Stormøter har vist seg å være et nyttig verktøy i mange typer saker, men jeg kan ikke vurdere denne saken konkret. Det som uansett må understrekes, er at offeret selvsagt selv skal kunne velge om man vil møte gjerningspersonen eller ikke, sier hun, og fortsetter:

– Jeg går ut ifra at en åpenbar forutsetning for at et slikt møte skal kunne fungere positivt, er at gjerningspersonen erkjenner skyld.

På spørsmål om det stemmer overens med folks allmenne rettsoppfatning at en overgrepsmann skal møte i konfliktrådet, selv om han er mindreårig, svarer Klinge at hun er innforstått med at mange vil kunne reagere på at overgripere slipper fengsel, også de mindreårige.

Hun understreker imidlertid at tanken med denne type straff er at ungsomsstraff har til hensikt og medføre at færre lovbrytere begår ny kriminalitet.

– Det er viktig at det blir gjort individuelle vurderinger av når ungdomsstraff skal brukes og når eventuelt ubetinget fengsel heller skal velges.

– Samtidig er det verdt å påpeke at grunnen til at vi innførte muligheten for ungdomsstraff var at vi i tillegg til å unngå fengsel for mindreårige ønsker å ha en straffereaksjon som bidrar til færre tilbakefall, sier hun.

Les også

Mer om

 1. Krim

Flere artikler

 1. «Hva vi elsker»: Han var voldelig - så fikk han skreddersydd ungdomsstraff

 2. Begikk overgrep på lokaltog: Dømt til samfunnsstraff

 3. 21-åring dømt etter gjengovergrep

 4. Pluss content

  Tenåringsjente under 18 var alene på jobben - ble voldtatt

 5. Dom i Sør-Trøndelag: Filmet to mindreårige ha sex og la det ut på Snapchat

 6. Voldtektsoffer var alene på jobb

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder