ENGASJERT: Erik Sture Larsen regnet seg selv som en oppegående person i en alder av 100, og fortalte til VG tidligere i år at han var glad for at regjeringen arbeider for å heve aldersgrensen i arbeidsmiljøloven fra dagens 70 år.
ENGASJERT: Erik Sture Larsen regnet seg selv som en oppegående person i en alder av 100, og fortalte til VG tidligere i år at han var glad for at regjeringen arbeider for å heve aldersgrensen i arbeidsmiljøloven fra dagens 70 år. Foto:Terje Bringedal,VG

Motstandsmannen Erik Sture Larre er død

INNENRIKS

Motstandsmannen, markaforkjemperen og advokaten Erik Sture Larre er død, 100 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 11.11.14 20:39

Den avdøde investoren og krigshelten var styreleder i en rekke selskaper og foreninger, og hver eneste dag var han med på å følge opp familiens norske og internasjonale eiendomsportefølje.

Da VG møtte ham i august, mente 100-åringen at en rekke yrkesgrupper burde dra nytte av eldre folk med erfaring.

– Det er nå en gang slik at erfaring er noe som du får veldig god bruk for jo eldre du blir. Du gjør færre og færre dumheter. Det er helt sikkert, sa Erik Sture Larre til VG den gang.

VG+: Les hele intervjuet med Erik Sturre Larre her. (Obs! Krever innlogging)

Larre ble født i Oslo 31. mars 1914, tok examen artium i 1933 og begynte samme år å studere juss og sosiologi, samtidig som han var journalist i Tidens Tegn. I 1936 begynte han som vitenskapsassistent for Ewald Bosse på Institutt for samfunnsforskning.

Under krigen var Larre aktiv i hjemmestyrkene og var en av Oslos to avsnittssjefer. Han ble arrestert i 1943 og satt isolert i fangenskap til krigens slutt. Etter krigen fikk han tilbud av Einar Gerhardsen om å overta et advokatfirma og hadde i løpet av kort tid det største enkeltmannsfirmaet i Oslo.

Larre kjøpte sin første aksje i 1945 og ble etter hvert en betydelig aktør på børsen. På 2000-tallet hadde han bygd opp en portefølje på flere hundre millioner kroner og var i en periode den største private investoren i daværende DnB NOR. Han etterlater seg en betydelig formue.

På 60-tallet tegnet Larre opp grensene for marka rundt Oslo, den såkalte «markagrensa» omtrent slik vi kjenner den i dag, og han regnes av mange som markalovens far.

Han har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv, St. Hallvardsmedaljen og hadde flere æresmedlemsskaper. Larre var blant annet ærespresident i Norges Ishockeyforbund, æresmedlem i Skiforeningen, ordfører i Friluftsrådets Landsforbund og æresmedlem i Oslo og Omland Friluftsråd. Han var tilknyttet friluftsrådet fra 1946 og ble gjenvalgt som leder i rådet etter fylte 100 år.