I RETTEN: Ubaydullah Hussain er tiltalt for vold og trusler. Han er her avbildet i rettssalen med sin forsvarer, John Christian Elden. FOTO: Thomas Winje Øijord /NTB Scanpix

Hussain: - Jeg kommer til å fortsette

Islamisten Ubaydullah Hussain (28) ble dømt for trusler og hatefulle ytringer. Det betyr ikke at han trekker seg tilbake fra offentligheten.

 • Fredrik Svendsen

Artikkelen er over seks år gammel

28-åringen satt rolig ved siden av sin forsvarer, John Christian Elden, da han i Oslo tingrett ble straffedømt for første gang.

Hussain ble dømt for trusler mot to journalister og en sakkyndig i retten, samt hatefulle ytringer mot norske jøder og en norsk forfatter.

Islamisten innrømmer at trusseldommen er uheldig, men at den ikke skremmer ham vekk fra det offentlige rom.

- Jeg kommer til å fortsette mine politiske og religiøse aktiviteter, men selvfølgelig vil jeg tenke over hvordan jeg formulerer meg i fremtiden, sier Hussain til VG etter å ha fått dommen opplest.

Trusler

I den enstemmige dommen ble Hussain dømt til 120 dagers fengsel, 60 av dem betinget. Resten av fengselsstraffen faller bort siden 28-åringen har sittet 53 dager i varetekt siden han først ble pågrepet i oktober 2012.

I dommen poengteres det at retten ikke setter lit til at Hussain ikke ønsker å spre islam med vold, og at uttalelsene ikke var ment som trusler.

Siterte Koranen

Islamisten ble frifunnet på ett punkt - å ha fremsatt hatefulle ytringer mot forfatter Amal Aden etter at hun ble utsatt for vold i november i fjor. Hussain skrev i en Facebook-kommentar at den homofile forfatteren heller burde ha blitt steinet til døde.

I dommen forklares frifinnelsen med at retten ikke kan utelukke at uttalelsene er en utlegning av Koranen.

- Dommeren sa én riktig ting, og det var at jeg ikke kan dømmes for sitatet fra Koranen, sier Hussain.

Utfordrende

John Christian Elden ba om full frifinnelse for sin klient i sin sluttprosedyre. På tross av at dommen gikk imot dem på fire av fem punkter, så var også Elden fornøyd med at Hussain ble frifunnet på punktet som blant annet omhandler religionsfrihet.

28-åringen valgte å ta betenkningstid på en eventuell anke.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om ti måneders fengsel, seks av dem ubetinget. I dommen poengteres det at det finnes få eksempler på rettspraksis i slike saker, og at det har vært en utfordring i straffeutmåling.

- Jeg registrerer at retten er stort sett enig med oss, med unntak av tilleggspunktet. Jeg kan ikke være overrasket over dommen. Retten finner det samme bildet som oss når det gjelder praksis i slike saker, sier Fari.

Les også

 1. Journalist i retten: - Jeg oppfattet det som om han ønsket meg død

  OSLO TINGHUS (VG) En journalist som skal ha blitt truet av Ubaydaullah Hussain (28) har sovet flere netter på hotell av…
 2. Ubaydullah Hussain (28) til VG: - Trekker meg som leder av «Profetens Ummah»

  I en e-post til VG opplyser Ubaydullah Hussain (28) at han trekker seg som leder for den ekstreme islamistgruppen…
 3. Ber om 10 måneder fengsel for Ubaydullah Hussain (28)

  OSLO TINGHUS (VG) Statsadvokat Carl Fredrik Fari ber om ti måneders fengsel for Ubaydullah Hussain (28) som er tiltalt…
 4. Styrker sikkerheten i Oslo tingrett

  Aktører og tilhørere i straffesaken mot den radikale ekstremisten Ubaydullah Hussain (28) må passere en adgangskontroll…
 5. Tiltalen: Ubaydullah Hussain (28) truet jøder i Norge: - Han brakte marerittene tilbake

  OSLO TINGHUS (VG) Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund (DMT) mener det er en reel mulighet for at tilhengere…

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Hussain dømt for trusler og hatefulle ytringer

 2. Ubaydullah Hussain (28) anker ikke trusseldom

 3. Ubaydullah Hussain frifunnet for oppfordring til terror

 4. Ber om 10 måneder fengsel for Ubaydullah Hussain (28)

 5. Ubaydullah Hussain anker ikke dommen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder