TIL KAMP: Høyre-leder Erna Solberg avviser kjønnsnøytral verneplikt, men flere av Høyres fremste folk tar nå til orde for det motsatte. Blant annet leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen. Her er de to avbildet i 2011. Foto: Terje Bringedal
TIL KAMP: Høyre-leder Erna Solberg avviser kjønnsnøytral verneplikt, men flere av Høyres fremste folk tar nå til orde for det motsatte. Blant annet leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen. Her er de to avbildet i 2011. Foto: Terje Bringedal

Høyre-major vil ha flere damer i uniform: Blått bråk om grønne kvinner

INNENRIKS

Høyre-leder Erna Solberg avviser kjønnsnøytral verneplikt, men major Regina Nargis Alexandrova (45) ypper til kamp på Høyre-landsmøtet i mai.

Publisert:

- Jeg vil ha flere kvinnelige kolleger. Da må Forsvaret få flere å velge imellom, og kvinnene må få mulighet til å bli kjent med de flotte karrieremulighetene som Forsvaret har å by på, sier Alexandrova til VG.

Den kvinnelige majoren er til daglig sjef for logistikk i CSS-bataljonen i Indre Troms. CSS står for combat service support. Hun er lykkelig over å få en kvinnelig bataljonssjef over seg til høsten, men sier at Forsvaret har plass til mange flere.

Taler flertallet midt imot

I Høyres programkomité ble hun imidlertid stående i mindretall sammen med Unge Høyres tidligere leder Henrik Asheim.

Men nå viser det seg at Høyres fremste folk i Stortingets utenriks- og forsvarskomité er enige med Alexandrova, og taler flertallet midt imot:

- Den tiden hvor soldatkraft var muskelkraft, er for lengst forbi. Nå har vi et teknologitungt forsvar som må kunne rekruttere de aller beste ungdommene, uansett kjønn, sier Ivar Kristiansen, Høyres forsvarspolitiske talsmann, til VG.

Pinlig

Han viser til at av ungdomskullene på 60.000 gutter og jenter, har ikke Forsvaret behov for flere enn drøyt 8000 vernepliktige hvert år. Han synes det er pinlig at Norge har en lavere kvinneandel enn gjennomsnittet i NATO.

Også Ine Marie Eriksen Søreide (H), leder i utenriks- og forsvarskomiteen, er på lag med Alexandrova:

- Det er sløsing hvis vi ikke tar i bruk kompetansen kvinner har. Forsvaret ønsker selv kjønnsnøytral verneplikt, sier Eriksen Søreide

Men Høyre-leder Erna Solberg står bom fast på synet til flertallet i Høyres programkomité:

- Jeg har ingen sterke følelser for denne saken, så lenge det er en så liten andel som i det hele tatt tas inn, sier Solberg til VG.

- Men kvinner har andre ting i livet som forsinker dem; barn. Så den lille forskjellen i verneplikten kan vi leve med. Jeg var for det før, men nå har vi fått jenter på sesjon, jenter oppfordres til å søke Forsvaret, og da ser jeg ikke at dette er den store likestillingskampen, legger hun til.

Før Høyre avgjør saken, skal Ap-landsmøtet avklare sitt syn kommende helg. VG har tidligere skrevet at Aps folk i regjeringen er dypt splittet i denne saken. SV, Sp og Venstre har på sine landsmøter gått inn for kjønnsnøytral verneplikt.

Her kan du lese mer om