Sigbjørn Johnsen (Ap) holdt sin siste finanstale: Høyre: Kan flytte tosifret antall milliarder i budsjettet

Venstre ønsker mer penger til forskning

Frp skeptiske til skatteskjerping

Krf vil ha mer til de svakeste

Den avtroppende finansministeren mante til forsiktighet i det nye statsbudsjettet. Høyres Trond Helleland mener de kan gjøre store endringer når de kommer til makten.

- Jeg tror Stoltenbergs regjering flyttet 8 milliarder i 2005. Siden det har budsjettene økt en hel del. Jeg tror vi vil flytte et tosifret antall milllarder, sier Høyres fungerende
parlamentariske leder, Trond Helleland, til VG.

- Hvor mye er det mulig å endre?

- Budsjettet er doblet siden 2005. 15-20 milliarder bør være mulig å flytte og omdisponere. Kanskje mer. Dette skal det jobbes grundig og intenst med nå.

Helleland sier til NTB at han har merket seg flere økonomer som mandag uttalte at det også er rom for å plusse på budsjettet med 10-15 milliarder kroner.

Han understreket at Høyre og den nye regjeringen vil være forsiktige og ta handlingsregelens begrensninger på alvor.

- Flere økonomer mener man kan bruke mer, men da må det være i fremtidsrettede investeringer. Som samferdsel. Det er et stort budsjett for det nå også, men da betaler bilistene en stor del av regningen, sier ha til VG.

Mener skatteendringer rammer barnefamilier

Også Venstres leder Trine Skei Grande varsler at hun ønsker å gjøre endringer i oppsettet til Stoltenberg-regjeringen.

- Det er det mest politiske budsjettet denne regjeringen har lagt frem på åtte år. De prioriterer og styrer, istedenfor å bare administrere. En hel del må neste regjering betale for, som med studentstøtten, men de gjennomfører i det minste, sier Venstres leder Trine Skei Grande til VG.

- Det som ikke er fullt så bra er de foreslåtte bevilgningene innenfor forskning og næringsliv. Fjerningen av skatteklasse 2 for ektepar kan også ramme utsatte barnefamilier, sier hun til NTB.

VGTV: Se finanstalen her!

Skei Grande peker på at en klar snubletråd i budsjettet er løftet om utvidet studiestøtte fra 2015.

- På den måten slipper de rødgrønne å ta kostnadene selv og leverer regningen til den nye regjeringen. Det synes jeg er en lite ærefull måte å gjør det på, konkluderer hun.

Fungerende parlamentarisk leder i Frp, Harald T Nesvik, har heller ikke fått lest budsjettet grundig.

- Vi hører mye bra, som skattelettene, to opptak i barnehage og penger til politi, men så er det andre ting som ikke er bra. Blant dem skatte- og avgiftsøkningene på andre områder. Det viktige nå er å få sett ordentlig på detaljene, sier Nesvik.

Vil sette grenser

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) talte mandag morgen til et samlet Storting. Der kom det frem at regjeringen vil bruke mindre oljepenger enn det handlingsregelen tillater.

- Et land som har mye penger, må ha politikere som evner å sette grenser for seg selv. Alle regninger må betales enten i dag eller i tiden som kommer. Vi må være åpne om hvor mye penger vi bruker, sa Johnsen til forsamlingen.

BAKGRUNN: Dette betyr statsbudsjettet for deg

Han snakket om de lærdommene han hadde gjort seg som gjennom de siste 20 årene. Med det pekte han særlig på at landet må ha en økonomi som kan håndtere «store og midlertidige inntekter».

- Det tar tid å bygge tillit, men den kan forsvinne over natten, sa han.

For å klare dette presiserte finansministeren at solide banker må evne å omfordele risikoen i samfunnet.

- Det store prosjektet vil alltid være arbeid, velferd og rettferdighet. Det handler om hverdagen folk møter i barnehagen, på skolen og arbeidsplassen, fortsatte han.

Skjerper skattereglene

Han brukte mye tid på å tale om verdien av handlingsregelen, en praksis som ble etablert i 2001. Regjeringen bruker langt mindre oljepenger enn det handlingsregelen åpner for.

- Slik slipper vi å sende store regninger til de som kommer etter oss.

Finanministeren fokuserte også på hvor viktig det er at flest mulig er sysselsatt og at «det skal lønne seg å være i arbeid». Regjeringen går derfor inn for å blant annet fjerne skatteklasse 2, en ordning som rammer 141.000 ektepar.

FORELØPIG OPPOSISJON: Frps leder Siv Jensen var blant representantenes i salen mandag morgen. Nå vil hun sette seg inn i ordlyden i statsbudsjettet. Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX

Etter at Johnsen hadde avsluttet sin tale, annonserte Jens Stoltenberg at han formelt søker om avskjed, slik at han kan gi plass til den nye blå-blå regjeringen.

Skal gi stafettpinnen videre

Påtroppende statsminister Erna Solberg satt i salen da Johnsen inntok talerstolen. Også Siv Jensen, som er ventet å innta posisjonen som finansminister i den nye regjeringen, lyttet til fremleggingen av Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett.

I motsetning til tidligere år har hverken partiledere eller parlamentariske ledere for opposisjonspartiene fått tilgang til budsjettet. Dette har sammenheng med at Stortinget ikke er formelt konstituert ennå.

- Det er vanskelig å si noe konkret nå siden vi har sett mindre enn dere journalistene så langt, sier Siv Jensen til VG.

- Jeg har bare hørt talen. Den var overordnet. Jeg er sikker på at vi finner ting i budsjettet som vi er enig og uenig i.

Hans Olav Syversen er parlamentarisk leder i KrF og var sentral i regjeringssonderingene etter valget.

- Det var vel så mye pensjonskomiteens leder som talte her, som det var finansministeren. Det var et generasjonsperspektiv på mye. Det er bra og viktig, det, sier Syversen.

- Men jeg må si jeg er overrasket over flere ting på fordeling. Kuttet av skatteklasse 2 vil ramme mange som allerede sliter og påføre dem tap på 12-13.000 kroner. Samtidig kuttes støtte til pleie og omsorgstrengende under 67 år med 250 millioner. Det vil si at pleien blir dårligere, om ikke kommunene betaler, sier han.

Heller ikke Syversen fikk noe av budsjettet på forhånd, og også han understreker at han ikke har fått sett på detaljene.

- På miljø og klima synes jeg de følger opp bra. De holder også bistand på en prosent. Det er veldig bra. I forhandlingene fremover bllir først og fremst fordeling og bistand viktig for oss.

Den påtroppende regjeringen vil trolig bare i begrenset grad kunne endre på budsjettet og må dermed finne seg i styre etter den avtroppende regjeringens disposisjoner det neste året.

MULIGE INNVENDINGER: Påtroppende statsminister Erna Solberg noterte flittig mens hun hørte på Sigbjørn Johnsen presentere Stoltenberg-regjeringens siste statsbudsjett. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB SCANPIX

DIREKTESTUDIO: E24 svarer på dine spørsmål om budsjettet

- Vemodig

Det er tiende gang hedmarkspolitikeren legger fram et budsjett for Stortinget. Etter regjeringsskiftet må Johnsen i godt lag med mange i regjeringen gå tilbake til sin gamle jobb.

- Det er litt vemodig. Det blir en ny hverdag for mange av oss, vi må finne nye jobber og nye posisjoner og skilles fra folk som vi som vi på alle mulige måter liker å være i lag med, sier Johnsen, som går tilbake til stillingen som fylkesmann i Hedmark etter regjeringsskiftet.

Budsjett-poesi

Tidligere på dagen leste Johnsen opp årets budsjett-dikt da han var gjest hos TV2s «God Morgen Norge». Diktet heter «Spør igjen»:

«Tallrekken ler av oss, og vi forklarer alt.Den har kjever av jern, og tenner som det klirrer i.Vi spør og vi spør, og tallene svarer,men ikke om fiolinen eller lykken mellom to armer.Da hoster det på skjermen;«Uklart spørsmål, spør igjen».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder