FÅR KRITIKK: Sjef Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU) møter knallhard kritikk fra flere medlemmer i Justiskomiteen. Foto: ROBERT S. EIK/VG

Justispolitiker: Bør vurdere om det er rett person på rett sted

(VG Nett) Flere medlemmer av Justiskomiteen på Stortinget er kritisk til PU-sjefens lederstil.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Kritikken kommer i kjølevannet av dagens sak i VG hvor sjef Ingrid Wirum i Politiets utlendingsenhet (PU) også får hard medfart fra etterforskningsledelsen i Spesialenheten.

PU-sjefen ble i sommer etterforsket for grov uforstand i tjenesten, men saken ble henlagt av sjef Jan Egil Presthus i Spesialenheten - til tross for at Wirum var innstilt på straff og ble kraftig kritiser for sin lederstil.

- Dette går ikke an

KRITISK: FrP-politiker Åse Michaelsen. Foto: VG

Medlem Åse Michaelsen (FrP) i Justiskomiteen reagerer sterkt på saken og mener den bør få konsekvenser for politimesteren.

- Dette går ikke an. En person som sitter i en slik stilling må samfunnet ha tillitt til og tro på at kan utføre jobben riktig ut fra norsk lovverk og stillingsinstruks. Wirum må få uttale seg, men man bør vurdere om det er rett person på rett sted, sier Michaelsen til VG Nett.

FrP-politikeren mener det er nettopp slike saker som undergraver folks rettsfølelse og tillitt til justisapparatet.

- Det tar tid å bygge opp tillit, og det er skadelig for hele samfunnet, sier hun.

Mener overordnede bør ta ansvar

Michaelsen får støtte av partikollega og leder Per Sandberg (FrP) i Justiskomiteen.

KRITISK: Leder Per Sandberg (FrP) av Justiskomiteen på Stortinget. Foto: VG

Han mener beskyldningene mot PU-sjefen er alvorlige med tanke på det betydelige ansvaret hun har innenfor et viktig område.

- Det koker ned til at overordnede bør ta ansvar, men igjen ser vi at Arbeiderpartiet plukker ut ledere som har erfaring fra Justisdepartementet. Det har nesten blitt en regel at partiet finner ledere som er mest lojal mot myndighetene istedenfor personer med kompetanse, lederegenskaper og det som er nødvendig innenfor området, sier Sandberg til VG Nett.

FrP-politikeren ønsker ikke å blande seg inn i enkeltsaken, men beskriver den som nok en sak som svekker tilliten til systemet og politiet.

- Det er dessverre en trend som er veldig farlig, sier han.

- Alvorlig kritikk

Også andre nestleder André Oktay Dahl tar forbehold om at saken er henlagt og at han ikke ønsker å gripe inn i den.

KRITISK: Justispolitiker André Oktay Dahl (H). Foto: VG

- Men dette er alvorlig kritikk, og uavhengig av straffesaken, så er det kritikk som bør bekymre justisministeren som uttrykker at hun er opptatt av ledelse og ledelseskompetanse, sier Dahl til VG Nett.

Høyre-politikeren mener det er et åpent spørsmål om kritikken mot PU-sjefen skaper trygghet og om kvaliteten på arbeidet i etaten er bra nok.

- Jeg vil tippe at dette har vært kjent i organisasjonen fra før. Det er bekymringsfullt helt uavhengig av straffesaken, sier han.

Dahl forteller også at han har et generelt inntrykk av at Spesialenheten ikke pleier å foreslå straff i så mange tilfeller.

- Snarere tvert i mot. Opplysningene VG kommer med gir ikke et spesielt godt inntrykk, sier han.

- Grunn til å følge med på saken

BEKYMRET: Ap-politiker Jan Bøhler. Foto: VG

Arbeiderparti-politiker Jan Bøhler regner med saken blir avklart når Riksadvokaten har vurdert saken.

- Hvis det VG skriver medfører riktighet, er dette alvorlige forhold som må følges opp. Ellers er det avgjørende at Spesialenheten beholder sin integritet og troverdighet - og også av den grunn vil vi følge spesielt med på saken, sier Bøhler.

Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp) sier at man må forvente at en leder i politiet opptrår på en måte hvor de ikke kan bli utsatt for kritikk.

- Hvis disse opplysningene er riktig, vil jeg forutsette at det blir sett på av hennes overordnede og at det vurderes tjenestemessige reaksjoner, sier Asmyhr.

- Ingen kommentar

- Jeg har registrert hva spesialenheten har konkludert med; at hun ikke hadde brutt loven. Utover det tror jeg det ikke er fornuftig av meg å kommentere det så lenge saken fortsatt ligger i systemet og skal vurderes av Riksadvokaten, sier Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).

- Når saken ligger hos Riksadvokaten blir det feil av meg å gå inn i den. De må få gjøre jobben sin, sier Jenny Klinge (Sp).

- Saken ligger hos Riksadvokaten, jeg har ingen kommentar, sier Anna Ljunggren (Ap).

Medlem Tove-Lise Torve (Ap) ønsker ikke å kommentere saken overfor VG Nett, men sier på generelt grunnlag at det er de overordnede som vurderer om personer er kompetente til jobben de har fått.

Ulf Leirstein (FrP) viser til partikollega Per Sandberg for kommentarer rundt saken.

Akhtar Chaudry (SV) vil heller ikke kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder